Rond BlueCity

Beton en boorslib in de kelder van BlueCity

Kelders BlueCity

De kelders van BlueCity? Die waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Of de gang waar de luchtkanalen doorheen liepen. Inmiddels is het bestemming veranderd. Een deel van de kelder, met een omvang van zo’n 1125m2, wordt momenteel omgebouwd tot een productieruimte voor Rotterdamse makers. 

De grote vraag: hoe bouw je een enorme kelder met betonnen cellen en gigantische technische installaties op duurzame wijze om naar een plek waar circulaire ondernemers aan het werk zijn? De kelders krijgen een totaal andere functie, en beton staat niet bepaald bekend om zijn milieuvriendelijkheid.

Hoe circulair is beton?

Na drinkwater is beton het meest geproduceerde materiaal ter wereld. Wij creëren met z’n allen vijftien miljard ton beton per jaar. Ruim twee ton per wereldburger dus. Bij de productie van cement, het bindmiddel in beton, komt CO2 vrij, dat zorgt voor 5% van de wereldwijde CO2 emissie. (bron bron)

De kelders onder BlueCity bestaan voor een groot gedeelte uit beton. Om de routing naar de nieuwe toekomst van de kelders te realiseren, moet dat beton op verschillende plekken doorbroken worden. Dat zorgt voor verschillende problemen:

  • om beton van tot wel 50 centimeter dik te zagen, is veel water nodig.
  • Water dat na gebruik niet terug het riool in kan. Hoe ga je om met die reststroom?
  • wat doe je met die andere reststroom: de brokstukken beton en het -zaagsel dat vrijkomt?

Als circulaire voorbeeldstad staan we voor een flinke uitdaging. Want: hoe ga je op circulaire wijze om met beton?

Beton en waarom het slecht voor het milieu is

“De kelder bestaat helemaal uit beton. Van vloeren tot muren en plafonds. In de verschillende hokken en kamers worden uiteindelijk circulaire kantoren opgebouwd. We beginnen bij het maken van een uitsparing voor een deur of doorgang,” zegt Dick Veelen, algemeen directeur van VisGroep. “Dat begint met het slijpen van gaten op elke hoek van de deur, met een diamantzaag of -boor. Zodra er meerdere gaten zijn geslepen, kan er begonnen worden aan het slijpen van de doorgangen. Dit gaat op dezelfde manier als het boren van de gaten.”

Dat proces levert drie reststromen op:

  • boorwater
  • boorslib
  • brokstukken beton

Brokstukken

Beton bestaat uit cement, zand, grind en water en het gaat er vooral om, om de juiste combinatie te vinden om een dichte pakking voor het beton te krijgen. Op het moment dat de verschillende natuurlijke componenten tot beton zijn verwerkt, kan het niet meer terug de natuur is. Dat maakt het een lastige reststroom.

Hergebruik

BlueCity kiest er daarom voor die reststroom beton gewoon weer in dezelfde hoedanigheid in te zetten: de muren worden in handzame componenten (= stukken beton) gezaagd en voorzien van een oog, waarna ze worden opgeslagen tot het moment dat ze kunnen worden hergebruikt om tussenwanden of bijvoorbeeld traptreden te realiseren.

Boorwater

Een ander groot probleem bij de verwerking van beton: het kost enorm veel water. Door de enorme wrijving die ontstaat, komt er namelijk veel warmte en stof vrij. Om dit tegen te gaan wordt er tijdens het zagen water over de zaag heen gespoeld. Dat zorgt er ook voor dat het stof, bestaand uit betongranulaat of gewoon betonzaagsel – wordt afgevoerd.

Maar: dat water kan vervolgens niet meer in het riool gestort worden. Het betongranulaat is namelijk activerend wat betekent dat het klompvormend werkt. Adamos, de investeringsmaatschappij van VisGroep, heeft eenmachine ontwikkeld die dit probleem oplost. Deze staat in BlueCity als testcase.

Boorslib

Het boorwater wordt opgevangen in deze machine. Het gruis, bestaand uit betonzaagsel en kleine stukjes koolstof, belandt in de machine in een bak met water belanden. De zware stoffen zinken naar de bodem, waarna het zaagsel in kleine tegeltjes wordt gegoten.

Met het boorslib dat aan het eind van de rit overblijft gaat BlueCity Lab aan de slag. Zij onderzoeken hoe ze deze grondstof om kunnen zetten in een waardevol product. Ook gaan ze op zoek naar een esthetische toepassing: sieraden van boorslib bijvoorbeeld. Mooi, omdat de zaagbladen waarmee gezaagd wordt van gecoat zijn met een synthetisch laagje diamant. Daartoe organiseren ze binnenkort twee hackathons.

Duurzaam bouwen doe je niet alleen

Kortom: de verbouwing van de kelders vragen om een specifieke aanpak. Om duurzaam te kunnen bouwen, werkt BlueCity samen met architectenbureau Superuse Studios, VisGroep, specialist in het boren, zagen en frezen van beton, en het BlueCity Lab.

Meer weten?

Wil je meer weten over de circulaire verbouwing van BlueCity? Maart 2017 openden we onze circulaire kantoorvleugel, dat voor 90% circulair is verbouwd. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft?Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die de verbouwing van een ander onderdeel van Bluecity hebben gedaan, namelijk die van de circulaire kantoorvleugel. In een serie interviews laten we het circulaire bouwteam van BlueCity aan het woord:

Interview met Yvette Govaart (projectcoördinator)
Interview met Floris Schiferli (architect)
Interview met Lennard Mooyman (klimaat en installatie-expert)
Interview met Karola (materiaalspotter en verzamelaar: Oogstkaart)
Interview met Jasper Sluimer (aannemer)

Op de hoogte blijven van BlueCity?

Dat kan door ons op Facebook, Instagram, Twitter of Linkedin te volgen. Of:
>> schrijf je in voor onze nieuwsbrief

dan belandt het laatste nieuws automatisch elke twee weken in je mailbox.