Rond BlueCity

Stem voor circulair bouwen in de stad – stem voor BlueCity voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017!

superuse Studios genomineerd voor Rotterdamse Architectuurprijs 2017, met kantoorvleugel BlueCity

BlueCity is niet alleen een werkplek voor circulaire ondernemers; ook de ruimte waarin die ondernemers werken, is circulair. Voor de transformatie van voormalige discotheek naar werkplekken voor innovatieve bedrijven is het gebouw genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017.

Bij de bouw van de kantoorvleugel in de dance club behorende bij voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana hanteerde het bouwteam blauwe, circulaire principes; 90% van de materialen is lokaal ‘geoogst’ hergebruikt materiaal. Daarmee bespaarde het bouwteam, bestaande uit Superuse Studios, Coup, BIKbouw en Theo Mostert, in totaal 60 ton co2 – het equivalent van acht keer rond de wereld rijden. Dit staat gelijk aan wat 2400 bomen in een jaar absorberen.

Circulair bouwen in een verlaten dance club…

Circulair bouwen gaat over een levenscyclusbenadering. Naast het hergebruik van bestaande materialen koos het team voor materiaal dat makkelijk opnieuw te gebruiken is. Daardoor daalt niet alleen de impact van grondstofwinning; ook de hoeveelheid afval die vrijkomt tijdens bouw, renovatie en sloop daalt drastisch. Daarnaast werd optimaal geprofiteerd van de klimatologische eigenschappen waardoor het toevoegen van installaties tot een minimum is beperkt. Tot slot hielpen meerdere inpandige ondernemers bij de inrichting.

… in plaat van slopen

Met de kantoorvleugel biedt BlueCity circulaire bedrijven representatieve ruimte en stimuleert daarmee meer samenwerking en innovatie. Tegelijkertijd laat het zien dat het kán, circulair ondernemen. Ook in een sector zo traditioneel als de bouw; en zélfs bij het herbestemmen van een verlopen danceclub tot circulaire werkplek.

Repurposed raamkozijnen

Het meest in het oog springende element in de voormalige disco zijn de red cedar-raamkozijnen. Door slim met deze kozijnen, afkomstig uit een sloopgebouw, te puzzelen, vormen ze een indrukwekkend ogende gevel, die precies past. En: dankzij dat puzzelen is een architectuur ontstaan van vlakke en gekantelde kozijnen die aan de zuidgevel dubbele hoogte heeft.

Met eigen ogen kijken?

Wil jij de herbestemming van dance club naar kantoorvleugel met eigen ogen bekijken? Superuse Studios geeft twee rondleidingen.
> geef je op voor de rondleiding in BlueCity door Superuse Studios

Stem vóór circulair bouwen – stem op de BlueCity Offices

Geloof jij, net als wij, in meer circulaire en duurzame bouw voor de stad? Stem dan op de BlueCity Offices. Onze circulaire kantoren zijn genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017. De kantoren zijn ontworpen door Superuse Studios en gerealiseerd i.s.m. COUP, BIK Bouw en aannemer Theo Mostert.

> stem hier op de BlueCity Offices voor de Rotterdamse Architectuur Prijs 2017

LET OP: stemmen kan tot en met 5 december.
Iedere stem voor BlueCity is een stem vóór duurzaam en circulair bouwen!