BlueCity Circular Challenge 2018

In mei 2018 start de tweede editie van de BlueCity Circular Challenge! Bij deze competitie gaan studenten en young professionals van verschillende universiteiten en hogescholen tijdens een intensief traject van zes weken met elkaar aan de slag om de waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven tot een tastbaar, economisch rendabel, en schaalbaar product te maken.

Bij de presentatie van het eindproduct hoort een tastbare visualisatie – een fysieke verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard staan de teams er niet alleen voor: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers en van partners die ervaring hebben met zowel het vormgeven van de businesscase als van het ontwerpen van het product. De meest veelbelovende teams worden verder geholpen om na de challenge hun idee door te ontwikkelen tot een echte startup binnen BlueCity.

De BlueCity Circular Challenge is het traject dat:
1. Jonge high potentials betrekt bij de circulaire economie;
2. Creatieve out-of-the-box toepassingen oplevert voor concrete vragen vanuit het deelnemende bedrijf;
3. Een talentenpool voor bedrijven oplevert;
4. Zorgt voor nieuwe startups op het gebied van de circulaire economie;
5. Free publicity rondom de challenges en de deelnemende bedrijven oplevert;
6. Ideeën oplevert die van een zodanig hoog niveau zijn dat deze bijvoorbeeld worden gepresenteerd op de Dutch Design Week en de International Water Week.

Meedoen aan deze Circular Challenge? Dat kan!
Studenten en young professionals melden zich hier aan.
Als bedrijf een reststroom inbrengen? Mail dan naar rhea@bluecity.nl.

Nieuwsgierig naar de deelnemende bedrijven?
Welke bedrijven zullen allen een voor hen ‘waardeloze’ reststroom inbrengen? Meer info over de deelnemende bedrijven en reststromen komen binnenkort op onze blog.

Nieuwsgierig naar de oplossingen?

Winnaar-2017-circular-challenge

Winnaar BlueCity Circular Challenge 2017 ‘BlueRoof’

Tijdens de feestelijke finale op 20 april 2018 zullen de teams hun innovatieve oplossingen presenteren waarna een grand jury na rijp beraad een winnaar zal kiezen. Daarna is het uiteraard tijd voor feest!

Wat is de BlueCity Circular Challenge?

In het midden van Rotterdam verrijst het icoon van de nieuwe Rotterdamse economie: BlueCity. In het voormalige Tropicana krijgen de beste ideeën over de circulaire economie alle ruimte. BlueCity wordt daarmee dé Rotterdamse landmark van de nieuwe economie.
De BlueCity Circular Challenge is een competitie tussen teams van studenten en young professionals om tot oplossingen te komen voor concrete circulaire vraagstukken die Rotterdamse organisaties hebben. Alle cases houden verband met reststromen van de organisaties zelf. Aan de teams de schone taak om deze reststromen om te zetten tot een circulair, economisch rendabel en schaalbaar product.
We vragen de deelnemende bedrijven hun reststroom te presenteren bij de kickoff, en aanwezig te zijn bij de finale. Van studenten verwachten we dat je minimaal twee dagen per week aan de BlueCity Circular Challenge besteedt, waarvan regelmatig één dag op zaterdag zal plaatsvinden. Per case gaat er één team van vier deelnemers aan de slag.
De winnaar van de BlueCity Circular Challenge krijgt gedurende 6 maanden office space en begeleiding om het idee in BlueCity verder uit te werken.

Waarom BlueCity Circular Challenge?

Door de Challenge zorgen we voor een aanwas van frisse, aanstormende talenten in Circulair Rotterdam die vervolgens hun plek vinden als startend ondernemer of bij één van de deelnemende bedrijven. Op deze manier betrekken we talenten bij de circulaire economie, zorgen we voor innovatieve oplossingen en bouwen we aan een rijk en gevarieerd circulair netwerk in Rotterdam.

Hoe werkt de BlueCity Circular Challenge?

Teams van studenten en starters werken in een kort maar intensief traject van zes weken samen aan oplossingen voor circulaire vraagstukken van Rotterdamse bedrijven. Van deze oplossingen wordt naast een business case een tastbare visualisatie gemaakt die tijdens het afsluitende publieksevent, de BlueCity Circular Night, worden getoond. De beste oplossingen worden na de challenge in maatwerktrajecten verder gebracht, bijvoorbeeld als startup of als onderdeel van het deelnemende bedrijf. Tijdens en na het traject werken we samen met experts rondom startup hubs, business ontwikkeling, circulaire economie, de makersbeweging, en de wetenschap.

Impact

Challenges zorgen voor de voeding van incubators, hubs en innovatieve afdelingen van organisaties met ideeën. De BlueCity Circular Challenge is voor deelnemers de eerste stap richting een startup of het verder uitwerken van hun beste ideeën binnen een incubator.

Een derde van de deelnemers die vorig jaar hebben meegedaan heeft nu werk gevonden binnen de duurzaamheidssector. Daarvan zijn er minimaal vijf direct via het netwerk van de Circular Challenge in contact gebracht met hun toekomstige opdracht- of werkgever. Bij nog eens vijf anderen is deelname aan de Circular Challenge gunstig geweest voor hun sollicitatie. Bovendien is één team vorig jaar uitgegroeid tot een serieuze startup met meerdere opdrachtgevers en heeft ook meerdere gewonnen prijzen gewonnen.

Daarnaast draagt de Circular Challenge zichtbaar bij aan de innovatie binnen de deelnemende bedrijven en de branche. Het gaat hierbij vaak om nieuwe toepassingen van bestaande technieken, die nog niet op deze manier werden ingezet. Vorig jaar heeft een circular challenge in Amsterdam geleid tot het versnellen van een productieproces bij een van de partners waar van riet en waterplanten composiet wordt gemaakt. Dit jaar heeft een challenge geleid tot het ontwikkelen van een nieuw procedé waarbij van papier uit het riool kleding kan worden gemaakt.

Ook verbinden de deelnemende organisaties zich expliciet met andere gelijkgestemde organisaties en leent de Challenge zich bij uitstek voor ‘intern ambassadeurschap’ om de circulaire economie binnen de eigen organisatie te benadrukken.

Concreet: het traject

Tijdens een intensief traject van zes weken (in mei en juni 2018) ontwikkelen de teams een oplossing voor hun case. Bij deze oplossing hoort een tastbare visualisatie – een fysieke niet-werkende verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard worden de teams uitgebreid begeleid: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers, business strategiëen en circulaire denkers en doeners. Het traject ziet er als volgt uit:

1. Kickoff 
Tijdens de aftrap leren de deelnemers elkaar kennen. Ook presenteren de bedrijven hun case en kunnen de teams alle vragen stellen die zij hebben. Ook krijgen zij direct een korte masterclass do’s & don’ts van een goede business.
2. Oplossingen 
Na twee weken presenteren de teams hun oplossingsrichtingen. Tijdens intensieve sessies met de bedrijven worden deze richtingen ter plekke bijgeschaafd.
3. Workshops 
Na drie weken is het workshopdag. Experts (ondernemers, bankiers, ontwerpers, etc) geven deze dag workshops over hoe te komen tot een businessplan én tot een tastbare visualisatie. Ook is er voor de teams volop ruimte om op maat aan de slag te gaan met de experts.
4. Final check 
Na vijf weken is er een laatste moment om de oplossingen te checken met de organisaties en met de experts.
5. BlueCity Circular Night 
Na zes weken is de BlueCity Circular Night, de finale. De teams presenteren hun oplossingen, business cases én tastbare visualisaties aan de jury en het grotere publiek. De jury kiest na rijp beraad een winnaar.

Na de finale is de BlueCity Circular Challenge nog niet ten einde. In een natraject begeleiden we samen met de partners de meest succesvolle teams verder. Het resultaat hiervan kan een startup binnen BlueCity zijn. Een unieke kans voor de deelnemers om een vliegende start te krijgen, en voor de bedrijven om hun afvalstroom om te zetten in een waardevol product.

Ben jij een student of young professional en klaar voor een uitdaging? Meld je dan nu aan via dit formulier. Als bedrijf meewerken aan de Circular Challenge? Mail dan: rhea@bluecity.nl