Food for Thought

Van afgedankte autobanden naar hoogwaardige carbon black

Schermafbeelding 2017-07-14 om 14.40.34

Kijk eens om je heen? Vrijwel alles wat je ziet wat zwart is, bevat carbon black. Autobanden bestaan zelfs voor 20 tot 25% uit carbon black. Carbon black wordt op zeer vervuilende wijze geproduceerd. Gelukkig is er een alternatief. In dit artikel gaan we wat dieper in op de circulaire mogelijkheden van carbon black.

Wat is carbon black eigenlijk?

Carbon black is een additief in rubber, kunststoffen en verven en wordt gebruikt om bepaalde eigenschappen van de eindproducten te verbeteren.  Het bestaat uit roetdeeltjes. Carbon black wordt geproduceerd door onvolledige verbranding van betrekkelijk goedkope grondstoffen als pek, steenkoolteer en zware aardoliefracties  – en ja, dat is net zo vervuilend als het klinkt, maar daar komen we zometeen op terug. Bedroeg in 1924 de productie van carbon black in het belangrijkste productieland, de Verenigde Staten, 168 kton, in 2016 was de wereldproductie ongeveer 14 miljoen ton.

Hoe schadelijk is carbon black?

Bijna alle zwarte producten op de markt bevatten carbon black. Banden bestaan voor een belangrijk deel uit carbon black, gemiddeld tussen de 20% en 25% van het totale volume. De huidige fabrikanten van carbon black maken gebruik van het “furnace black” proces, waarbij zij olie verbranden. Dit leidt tot hoge CO₂-emissies en andere vormen van milieuvervuiling.

Furnace black proces: 45 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar

Het furnace black proces produceert wereldwijd ongeveer 14 miljoen ton carbon black per jaar, en stoot daarbij ongeveer 45 miljoen ton CO2 per jaar uit. 60% van de totale productie van carbon black wordt gebruikt voor de productie van banden. Wereldwijd worden bij benadering jaarlijks 2,4 miljard banden geproduceerd waarbij ongeveer 8 miljoen ton furnace carbon black als grondstof wordt gebruikt.

Additionele milieuschade

Wereldwijd wordt er ongeveer 13,5 miljoen ton autobanden afgedankt – op jaarbasis. Dit zorgt voor een additioneel milieuprobleem, omdat deze banden na gebruik meestal worden verbrand of gestort, met als gevolg vervuiling van het milieu en verspilling van de carbon black. Hierdoor gaat er ieder jaar 4,5 miljoen ton hoogwaardige carbon black, met een marktwaarde van €4,5 miljard, verloren door verbranding en inzet in laagwaardige producten. Tot nu toe bestond er geen duurzame vorm van recycling voor deze afvalstroom.

Zonde, want de markt voor carbon black is groot en divers. De totale markt is ongeveer 14 miljoen ton per jaar en is circa 14 miljard euro groot en groeit met 5-6% per jaar. Carbon black kent vele toepassingen zoals in banden, technisch rubber, maar kan ook als pigment gebruikt worden in verf, inkt en plastics.

Van afgedankte autobanden naar hoogwaardige carbon black

De productie van carbon black is een interessante voor circulaire ondernemers. Zo zet het bedrijf Black Bear afgedankte autobanden om in hoogkwalitatieve, duurzaam geproduceerde carbon black en is daarmee een interessante speler in de circulaire economie. Zo krijgt een ernstig vervuilende afvalstroom als autobanden niet alleen nieuwe waarde, maar wordt ook de noodzaak van het winnen van carbon black op de schadelijke wijze overbodig gemaakt.

Ondernemer in de new economy?

In BlueCity helpen we de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. Voor echte impact is schaalgrootte nodig, maar veel initiatieven in de circulaire economie zijn nu nog klein en schattig. BlueCity helpt ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden.

Vestig je in BlueCity!

We zoeken een mix tussen circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie

> check de werkruimte die BlueCity beschikbaar heeft