Rond BlueCity

BlueCity: Echt Rotterdams Erfgoed #0037

NRC-Geld-verdienen-met-restjes-BlueCity-dome

Museum Rotterdam heeft BlueCity bestempeld tot Echt Rotterdams Erfgoed. BlueCity hoort volgens het Museum Rotterdam bij deze actieve collectie opvallende objecten en verhalen in de stad van nu, vanwege ons hart voor de stad en onze verbindende functie. Samen vertellen wij het verhaal van Rotterdam – en van haar ondernemers in de nieuwe economie.

Echt Rotterdams Erfgoed (afgekort tot ERE) is een groeiende museumcollectie van voorwerpen, maar ook gebouwen, personen en activiteiten die het hedendaagse Rotterdam kenmerken. Voorbeelden van Echt Rotterdams Erfgoed zijn Burgemeester Aboutaleb (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0003), het Broodfonds waarin zzp-ers zich samen verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid (nr. 0002) en de Living Light van Ermi van Oers (nr. 0034, lees hier ‘De levende lamp, of het begin van de biorevolutie’). Deze actieve collectie is de eerste in zijn soort ter wereld – op zijn Rotterdams vernieuwend dus. Daarom zijn wij extra trots op deze benoeming!

Waarom BlueCity Echt Rotterdams Erfgoed isBlueCity in voormalig Tropicana met ERE-sticker / Echt Rotterdams Erfgoed

Volgens Museum Rotterdam is BlueCity koploper op het gebied van duurzaam ondernemen en daarmee grote inspirator voor anderen in de
stad. Ook de vestiging in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana draagt daaraan bij. Tropicana werd gebouwd in een periode dat Rotterdam volop werkte aan zijn stadsbeleving – het maakte van de Maasboulevard meer dan alleen een snelweg door de stad. Het subtropisch zwemparadijs was een grote attractie aan de Maas. Het golfslagbad staat droog, maar het pand zorgt voor een golf aan creatieve ideeën waar Rotterdam grote behoefte aan heeft.

De manier waaróp is ook typisch Rotterdams: BlueCity is namelijk gewoon, begonnen met ondernemen in een leegstaand zwembad. Het voordeel van die niet-lullen-maar-poetsen-aanpak: dat je direct aan de slag kunt. Maar het betekent ook: je zeer flexibel opstellen, en bereid zijn om gaandeweg te leren en je plannen aan te passen. Ofwel: “Tegenslagen zijn geen problemen maar iets waar je wat mee moet. Wij noemen dat organisch reageren.” – aldus algemeen directeur Sabine Biesheuvel.

Wat ons dat opgeleverd heeft? Dat we inmiddels 30+ circulaire bedrijven huisvesten en faciliteren. Dat we vorig jaar de eerste Rotterdamse circulaire kantoorvleugel openden. En dat we dit najaar een keldervleugel vol circulaire werkruimtes openen. Hieronder lees je hoe we dat tot nu toe aangepakt hebben.

BlueCity in een notendop

In augustus 2010 sloot subtropisch zwemparadijs Tropicana haar deuren, na 22 jaar als zwembad in bedrijf te zijn geweest. Na drie jaar leegstand vestigt de eerste ondernemer, Siemen Cox, zich in het pand. Hij formuleert vrijwel direct het eerste plan voor wat later BlueCity wordt en gaat van start met rotterzwam.

Datzelfde jaar vestigen andere circulaire ondernemers zich: Aloha Bar start een pop-up restaurant, brouwerij Vet & Lazy brouwt de eerste biertje en OKKEHOUT start een houtwerkplaats.

In 2015 vindt het eerste BlueCity Ondernemers event vindt plaats in Aloha; het is een brainstormsessie met potentiële mede-ondernemers in de circulaire economie. Vlak daarna wordt het eerste BlueCity-team gevormd, met coalitiepartners rotterzwamstichting ifundCOUP en SuperUse studios. Vervolgens wordt Tropicana eind 2015 aan BlueCity gegund na openbare veiling; stichting ifund koopt het pand voor 1.700.000 euro.

Foto: Studio Oostrum

Vanaf dat moment gaat het hard: het zwembad wordt schoongemaakt, er worden event locaties gerealiseerd, het BlueCity Lab gaat van start. Ook organiseren we rondleidingen, om mensen een goed beeld te kunnen geven van wat er gaande is in BlueCity.

bluecity-circulaire-kantoorvleugel-rotterdam-frans-halswijk

Begin 2017 openen we de eerste Rotterdamse circulaire kantoorvleugel. Deze verbouwing is voor 90% circulair gerealiseerd in voormalige discotheek Club Tropicana. En najaar 2018 openen we de circulaire productieruimtes in de kelders van het voormalige zwembad – kelders die ten tijde van het zwemparadijs niet toegankelijk waren, o.a. omdat er water, zand en chloor werd opgeslagen.

Bijzonder is dus niet alleen de locatie, maar ook de manier waarop we Tropicana transformeren. Want: niet alleen de in BlueCity gevestigde ondernemers zijn circulair – ook het gebouw, en de manier waarop we dat aanpassen, is circulair.

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Met de oplevering van de circulaire kantoorvleugel is het eerste deel van de transformatie van zwembad tot voorbeeldstad gereed. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het gedaan hebben. In een serie interviews laten wij het circulaire bouwteam van BlueCity aan het woord, waaronder bouwpioniers Floris Schiferli (onder andere over de cederhouten kozijnen)Yvette Govaart (onder andere over het bouwproces) en Karola van Rooyen (over het oogsten van circulair bouwmateriaal).

>> lees meer over de circulaire bouw in BlueCity