Events, Food for Thought, Ondernemen

Circulaire Events: van voedselkilometer tot verpakkingsmateriaal

BlueCity-Circulaire-Economie-November-2017-24

Circulaire events en bijbehorende catering zijn niet één, twee, drie geregeld. Het event team van BlueCity heeft er de handen vol aan. Zij zijn binnen BlueCity verantwoordelijk voor de eventplanning en zorgen ervoor dat jij als klant het voor jouw beste evenement, verhaal en cateringsmenu voorgeschoteld krijgt.  

Het team wordt aangestuurd door Lizzy, de kersverse eventmanager. Één van die voedselmakers is Arabella van Aartrijk, die al jaren de Meatless Monday MeetUp in BlueCity verzorgt.  

Inmiddels opende Arabella haar circulaire keuken Food & Footnotes, pal onder de bar waaraan BlueCitizens op maandag hun vega (en soms vegan) lunch uitgeserveerd krijgen. Maar Arabella is niet altijd circular chef geweest…

Zoektocht en transitie

RotterZwam teelt oesterzwammen nieuwe economie

Arabella van Aartrijk werkte als marketing consultant bij Unilever, en keek vanuit haar kantoor elke dag uit op het oude Tropicana-pand, niet wetende hoe belangrijk dit ooit voor haar zou worden.  

Ze besloot te gaan reizen, omdat ze wilde onderzoeken welke andere passies er voor haar weggelegd waren. Om dit goed te doen, moest ze zichzelf losmaken uit haar omgeving. Dus vertrok ze – en bleef meteen 2,5 jaar weg.  

Arabella deed haar eigen achternaam eer aan en bezocht delen van Azië, Noord- en Midden-Amerika, Marokko en Europa. In die tijd was ze, naast toerist, ook veel aan de slag als vrijwilliger op boerderijen.  Zo leerde ze over biologische en biodynamische teelt, permacultuur en welke producten in welk(e) streek, seizoen of klimaat groeien. Eenmaal terug in Nederland besloot ze niet meer terug te keren in de marketing, maar verder te gaan met haar opgedane voedselkennis.  

Ze kwam als vrijwilliger terecht bij rotterzwam, gevestigd in BlueCity. Tijdens haar reizen was het oude Tropicana-pand waar ze vroeger op uitkeek verkocht aan BlueCity en bij binnenkomst viel ze dus – na haar eigen grote ommezwaai –  met haar neus in de boter wat betreft transitie.

Gelijkgestemden gevonden

Het oude vermoeide zwembad verandert langzaam maar zeker in een voorbeeld wat betreft circulaire economie en verandering. Ze vond hier een groep pioniers en een inspirerend klimaat waar ze verder in wilde. Maar het gedachtegoed en de boodschap die bij haar en haar mede-BlueCitizens leeft naar buiten brengen – hoe doe je dat? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je het belerende en oordelende wijzende vinger-effect? 

Oud zwembad als metafoor

In de BlueCity-evenementen heeft Arabella haar antwoord gevonden. Via deze evenementen (en met name de rondleidingen door deze circulaire voorbeeldstad) krijgt BlueCity een podium om kennis te delen en ons, het publiek, mee te nemen in circulaire ontwikkelingen. 

Daarbij zorgt Arabella ervoor dat dit alles in fijne sfeer, met een goed verhaal en uitstekende circulaire catering gecombineerd wordt. Zo wil zij laten zien wat BlueCity kan zijn en belangrijker nog: wat wij zélf kunnen doen om bewuster om te gaan met alles wat we hebben. Onze eigen verandering is de sleutel tot succes.  

“BlueCity is het voorbeeld van transitie. Het pand, het gebruik, de huurders, ze zitten allemaal in een veranderproces. Het is dus automatisch een fantastische locatie voor bedrijven,” vertelt Arabella. De meeste (grote) bedrijven hebben tenslotte regelmatig te maken met transitie en verandering. “BlueCity en het verhaal dat wij vertellen is dan een metafoor voor de eigen situatie.”  

Hoe de aardbei van het menu verdween 

Als circulaire chef heeft Arabella een aantal vaste waarden. Een voorbeeld? Het aantal voedselkilometers moet zo laag mogelijk zijn. Om die reden werkt ze veel met producten van Rechtstreex; die worden nooit verder dan tot 50 km buiten Rotterdam geproduceerd. Dan zit je automatisch ook vast aan de diverse seizoensgroente, want een aardbei groeit in Nederland nu eenmaal niet in de winter.  

Door bewust om te gaan met voedselkilometers en seizoensgebonden productie, heb je minder intensieve teelt cq uitputting van de aarde en is er minder uitstoot van CO2 door het verkorten van het transport – letterlijk de voedselkilometers – van de producten.  

Arabella vindt het belangrijk om mensen hier zoveel mogelijk bewust van te maken. Gezond en lekker eten met minder impact op onze omgeving? Dat kan dus – maar het is wél een puzzel als je zoveel mogelijk werkt met reststromen en seizoensgroente. 

In de rij voor de Doggybag met bietenstamp

De voorbeeldfunctie die Arabella graag met BlueCity wil hebben, werkt alleen maar als het eindresultaat de gasten ook bevalt. Door te verbazen met variatie, smaken, creativiteit en context worden de gasten verrast en wordt hen een duwtje in de goede richting gegeven. Dit alles zonder beschikking over vaste producten. Het is dus altijd omdenken en flexibiliteit tonen. Maar het resultaat mag er zijn. De gasten staan soms in de rij voor een doggybag.

Het vullen ervan blijkt vaak nog een uitdaging, want geheel in de circulaire gedachte wordt er natuurlijk scherp ingekocht. Dus niet voor 120 man kopen en koken als je er 80 verwacht. Op is op. Mocht je er een keer staan met je doggybag dan raadt Arabella de bietenstamppot met stoof van rooktofu en (Rotter)zwammen aan. De Circular Snackaroons, gemaakt van één dag oud brood, zijn ook een echte verwennerij. 

Puzzelen met pallets

Voor de circulaire catering in BlueCity – die volledig vegetarisch en op verzoek vegan is – wordt onder andere gewerkt met de producten van Rechtstreex en reststromen van Eosta.  

Eosta is de grootste leverancier ter wereld van (half)exotische biologische en biodynamische groente. Waar zo groot wordt gehandeld, is ook veel over. Arabella haalt met Ugly Food Rescuers Club regelmatig zo’n overschot op. Maar: da’s meteen minimaal een pallet à 500 kilo – samen met co-pilot Diana van Ewijk, van SoepHoofd, verdeelt zij die reststroom over makers in de stad. 

Rechtstreex is een platform waarop Rotterdammers online kunnen inkopen bij lokale voedselproducenten. Dat lokale voedsel wordt eens per week door wijkchefs uitgestald in een pop-up wijkpunt, waar iedereen zijn boerenboodschappen op kan komen halen.  Zo wordt de supermarkt er tussenuit geknipt, doe je als consument op een makkelijke en betaalbare manier je boodschappen bij de (biologische) boer – en krijgen de boeren een betere prijs voor hun producten. 

Ondanks deze leveranciers blijft het puzzelen. Het komt regelmatig voor dat je ineens geen wortels hebt, omdat ze allemaal uitverkocht blijken… En wat doe je in de winter als fruitdessert – als er helemaal geen seizoensfruit is?  

Maar, stelt Arabella: het is ook ontzettend leuk om te experimenteren en op ieder event iets anders voor te schotelen. En wat er uiteindelijk toch overblijft en niet in doggybags verdwijnt? Daar maakt Arabella vaak soep van, of een Happy Yammy Meal.

De meest circulaire seizoensgroentesoep die ze ooit serveerde? Een brandnetelsoep met – door Gydo, de voormalig eventmanager – zelfgeplukte Rotterdamse brandnetels. Nooit geweten – helaas, als je het deze schrijver vraagt – dat die goed eetbaar was, maar de 10 liter soep is schoon opgegaan. 

> lees het artikel over Circulaire Catering: met soep

Oplossing gezocht

Voor alle ‘problemen’ die Arabella op circulaire wijze oplost, blijft er één die voor haar nog niet goed aan te pakken valt: de reststroom verpakkingsmateriaal. Je staat er niet bij stil, maar zelfs een biologische appel zit in plastic en karton verpakt. En wat te denken van dranken in glazen flessen? Elk evenement levert bergen en bergen van dit soort afval op.  

Gelukkig is er voor papier en plastic de mogelijkheid om te recyclen. “We zamelen dit in voor ondere andere Community Plastics en Better Future Factory, beide gevestigd BlueCity,” zegt Arabella. “Voor glas is er nog geen oplossing. Tenminste… het kan worden schoongemaakt voor hergebruik, maar dat is voor een producent duurder dan nieuw glas gebruiken, dus dat wordt niet gedaan. Ook wat dat betreft moeten we meer gaan omdenken.”

Zo wordt het Vet & Lazy bier binnenkort alleen nog maar op tap geschonken – dat scheelt weer glazen flesjes. Ook is Arabella zelf aan het broeden op een nieuw circulair idee waarbij ze zowel het bostel van de brouwerij als de flesjes van de icetea hergebruikt. Die icetea is overigens ook circulair, want hij wordt door Thijsthee gemaakt van restfruit.  

De ontwikkelingen staan niet stil en dat is maar goed ook, want op het gebied van verpakkingsmateriaal streven Arabella en BlueCity ernaar om zero waste catering te leveren. 

Zelf experimenteren als volgende stap

Het experiment met de flesjes waar Arabella nu mee bezig is draait om het hergebruik van bierbostel. Dit is een restproduct van bierbrouwen, bestaande uit de granen die boven komen drijven tijdens het brouwproces.  

Dit graan, bostel genoemd, wordt er normaal afgeschept en weggegooid, maar er zit ongelofelijk veel smaak aan en het bevat veel voedingsstoffen. Daarom maakt Arabella er, samen met gedroogd fruit, noten en zaden, granola van.  

Die granola verpakt ze in de gebruikte en schoongemaakte flessen van Thijsthee. Daar past precies een tweepersoons portie in. Op dit moment is Arabella nog volop bezig met de ontwikkeling van haar granola. Ze gaat binnenkort op zoek naar testers voor diverse samenstellingen en smaken. Met deze ontwikkeling sluit ze weer een keten binnen BlueCity.  

Wil je meer weten over Arabella en haar circulaire keuken in de kelders van BlueCity? Check Food & Footnotes. 

Meer weten over circulaire catering?

Voedsel produceren om vervolgens weg te gooien lijkt absurd – en is toch doodnormaal, zeker in de evenementenbranche. Dat moet niet alleen anders, dat kán anders.  

BlueCity werkt daarom toe naar een circulaire catering en zero waste events. Geen verse aardbeien in de winter; wèl siroop van Rotterdamse vlierbessen. Geen gewone bitterballen; wij maken ze van oesterzwammen en besparen daarmee 50 tot 90 liter water – per stuk. En krekelburgers – gewoon, omdat dat kan. 

> Lees meer over circulaire catering in BlueCity

 

tekst: Fenna Posthuma, fotografie, tenzij anders vermeld: Sophie de Vos