Rond BlueCity

Geld verdienen met restjes? In NRC staat hoe en waarom BlueCity dat doet.

NRC-Geld-verdienen-met-restjes-BlueCity-dome

“Geld verdienen is niet ons primaire doel, maar wel noodzakelijk. Om iets te kunnen veranderen, moet je voor veel impact zorgen. Dat is niet schattig, dat is keihard zakelijk,” aldus Wouter Veer, impact investeerder. Die instelling is precies wat BlueCity onderscheidt van het zoveelste duurzame ideaal.

NRC publiceerde een artikel over BlueCity. Hieronder vind je er een samenvatting van, inclusief verdiepingen op het krantenartikel.
>> het hele artikel ‘Geld verdienen met restjes’ lees je hier.

Van schattig naar schaalbaarWouter Veer en Okke van Beuge in BlueCity, Rotterdam

Volgens Veer (links op de foto, naast bierbrouwer en meubelmaker Okke van Beuge) is ondernemerschap de sleutel naar een duurzame samenleving. “Onze grondstoffen raken zo langzamerhand op, maar ondertussen wordt er nog veel te veel nagedacht, gepraat en geadviseerd. Gaat het om duurzaamheid, dan wordt er te weinig gedaan. Die daadkracht vind je vaak wel bij ondernemers.”

Daarnaast is er nog veel mis met de beeldvorming rondom circulair ondernemen: “Mensen vinden het vooral schattig.” De klassieke gedachte is: óf je doet iets goeds, óf je verdient geld. Veer: “Geld verdienen is niet ons primaire doel, maar wel noodzakelijk als we de wereld willen verbeteren. Om iets te kunnen veranderen, moet je voor veel impact zorgen. Dat is niet schattig, dat is keihard zakelijk.” >> lees ook: ‘We have to try a million different things’, interview met Wouter Veer

Pionieren. Of: ondernemerschap als sleutel naar een duurzame samenleving

Volgens Veer is het voordeel van de circulaire economie dat bedrijven met meerdere businesscases werken. Zo experimenteert rotterzwam met het omzetten van koffiedrab in bioplastic en kan van het residu dat bierbrouwers Vet&Lazy overhouden weer brood worden gemaakt.

Brouwer Okke van Beuge: “Door met oud brood te werken besparen we zo’n 25 procent van de graankosten. We verdienen geld terwijl we problemen aanpakken.” Bovendien is het marketingtechnisch interessant: “We merken dat consumenten vaker letten op het verhaal achter een onderneming.”
Het pionieren is voor Van Beuge een extra motivatie. BroodNodig, een bedrijf dat oplossingen zoekt voor broodafval, kreeg van drie andere brouwers ‘nee’ op hun verzoek. “Toen ik dat hoorde, zei ik juist meteen ‘ja’.”

Koffiedrab wordt bitterbal

BlueCity, platform voor innovatieve ondernemers die samen aan een circulaire voorbeeldstad werken.

In het NRC-artikel wordt uitgelegd dat ondernemers de sleutel tot verandering zijn – en dat dat in BlueCity zichtbaar is. Zo gebruikt algenkweker Spireaux CO2 dat vrijkomt bij de productieprocessen van rotterzwam en gebruikt biologische bierbrouwer Vet&Lazy oud brood dat BroodNodig ophaalt in Rotterdam. Dat bier wordt weer geserveerd bij bar-restaurant Aloha.


Meer weten over ondernemen in de circulaire economie? Lees ook:
>> ‘Er is geen betere tijd dan nu’ – Fruitleather over circulaire economie
>> “Het gaat niet om ons, het gaat om de aardkloot” – rotterzwam over circulaire economie
>> “Gezond, efficiënt en CO2-neutraal” – Spireaux over circulaire economie
>> “Meubelmaker met een missie” – Okke van Beuge over circulaire economie

Voorbeeldstad voor de circulaire economie

Wouter Veer ziet bewustwording en educatie als belangrijke functie van BlueCity. “Daarom zitten we ook midden in de stad en niet ergens in een havengebied.” Om als bedrijf te mogen huren in BlueCity moet je daarom echt iets bijdragen: “Ofwel aan het ecosysteem, ofwel aan het concept. We hebben al veel bedrijven afgewezen omdat ze niks met duurzaamheid hadden.”
De pas opgeleverde kantoorvleugel zou met gemak voor de hoofdprijs aan een advocatenkantoor verhuurd kunnen worden. Veer: “Maar dat is niet het doel.”
>> lees meer over de werkruimte in BlueCity

Het originele artikel lezen?

Ben je benieuwd geworden, en wil je graag het hele artikel uit NRC lezen? Dat kan!
>> het hele artikel ‘Geld verdienen met restjes’ lees je hier.
Fotografie: Simon Trel, Alina Krasieva en Sophie de Vos