
In 2020 blies BlueCity vijf kaarsjes uit. Om dat te vieren nodigden we Stichting DOEN, onze partner sinds 2016, uit voor een online get together. Pionieren in het zwembad doen we immers niet alleen – samen met onze partners maken we pas écht grote impact.
In 2016 verstrekte Stichting DOEN een lening aan BlueCity. In 2018 kwam daar een subsidie voor het ontwikkelen van het nieuwe BlueCity Lab bij. Wij spraken online af met Marije Schasfoort, programmamanager Circulair Ondernemen bij Stichting DOEN, voor een portie reflectie: hoe kijkt zij terug op de afgelopen jaren en wat is er de komende tijd nodig om circulair ondernemerschap een boost te geven?
Geen doorsnee investering
“Weet je wat toevallig is,” begint Marije, “mijn laatste bezoek aan een partner van DOEN was bij BlueCity! Het was op een donderdag in maart, vlak voordat de corona maatregelen werden aangekondigd.” Inmiddels voelt die dag als een eeuwigheid geleden. In de tussentijd is er dan ook veel gebeurd – zowel in ons oude zwembad als daarbuiten. Afgelopen november opende bijvoorbeeld het gloednieuwe BlueCity Lab haar deuren, wat mede dankzij Stichting DOEN mogelijk werd gemaakt.
“Het BlueCity Lab is eigenlijk een uitzonderlijk project binnen onze portefeuille, maar desalniettemin iets wat we heel erg belangrijk vinden.” vertelt Marije, “Het nieuwe wetlab bevindt zich precies in de fase waar DOEN een leemte heeft geconstateerd tussen design en ondernemen in. We zagen een behoefte om een plek in Nederland te hebben waar voorlopers in biodesign, of zoals jullie ze noemen bioniers, elkaar kunnen ontmoeten en zich verder kunnen ontwikkelen. Daarom besloten we BlueCity Lab te ondersteunen.”
Meer aandacht voor circulair ondernemen

Bioneer in het werk in BlueCity Lab
Inmiddels is die plek werkelijkheid geworden. Volgens Marije was de opening van het hernieuwde BlueCity Lab dan ook zeker een mijlpaal: “Ik zat online live mee te kijken naar de opening en hoorde de Rotterdamse klimaatwethouder Arno Bonte spreken over de waarde van de rol van BlueCity in de stad – en hoe dat in de afgelopen jaren gegroeid is. Dat is impact in mijn ogen.”
Toch is het nieuwe lab zeker niet het enige hoogtepunt van de afgelopen jaren. “Als je het mij vraagt is dat vooral hoe DOEN en BlueCity samen circulair ondernemen op de kaart proberen te zetten.” zegt Marije, “Je merkt dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor circulair ondernemen is, bijvoorbeeld bij banken, overheidsinstanties en het bedrijfsleven, maar tegelijkertijd zien we ook dat er nog te weinig échte praktijkvoorbeelden zijn.”
En dat terwijl concrete voorbeelden van hoe circulair ondernemen in zijn werk gaat juist zo belangrijk zijn. “Zodra je laat zien dat het kan, ga je een veel groter publiek aanspreken en overtuigen, zowel consumenten als financiers.” vervolgt Marije, “Daarmee kan je het bewustzijn en de interesse van consumenten en bedrijven in je omgeving pakken. Daarom denk ik dat het cruciaal is dat er meer voorbeelden komen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen en de grote reuzen ook in beweging te krijgen!”
Kennisdeling, experimenteren en synergie

Ondernemers aan het werk in de Dome
Wat ons betreft natuurlijk ook – maar hoe zorgen we voor meer van die voorbeelden, succesverhalen if we may? “Naast dat je creatieve ondernemers en initiatiefnemers nodig hebt met circulaire ambities, is het ook cruciaal dat er plekken zijn waar kennisdeling, experimenteren, radicale verbeelding en synergie centraal staan.” zegt Marije, “Dat kan een fysieke plek zoals BlueCity zijn, maar ook een circulair trainingsprogramma zoals Growth Africa. Hier kom je in aanraking met andere spelers in de sector waardoor je samen meer impact kunt maken.”
Want dat is waar alles uiteindelijk om draait: positieve impact! “Als Stichting DOEN dragen we daaraan bij door in een vroege fase ondernemers te ondersteunen om zo innovatie te stimuleren.” legt Marije uit, “Wij financieren daar waar andere investeerders vaak nog zeggen: leuk idee, maar wij durven het nog niet aan.” En dat zou anders moeten, denkt ze: “Door afwachtend te financieren en terughoudende risicoprofielen te hanteren vallen veel circulaire ondernemers buiten de boot.”
Investeren met lef
Daarom pleit Marije voor meer cofinancieringen in die vroege fase zodat circulaire ondernemers de kans krijgen om hun potentie te laten zien. “Wat je nu soms ziet gebeuren is dat er al conclusies worden getrokken voordat ondernemers überhaupt de middelen hebben gehad om het écht te proberen. In de trant van ‘zie je wel, dat circulaire business model werkt niet’. Maar zonder genoeg tijd voor bewijsvoering kom je natuurlijk niet verder qua innovatie.”
En dat terwijl ook de financiële sector verantwoordelijkheid draagt voor het realiseren van een nieuwe economie die circulair is: “Stichting DOEN is door de Postcode Loterij opgericht om vernieuwende initiatieven te steunen en daarbij lef te tonen,” zegt Marije, “we hebben onszelf de taak gegeven om risico te nemen om te laten zien dat het anders kan en andere investeerders te inspireren en aan te jagen hetzelfde te doen.”
Niet op de rem trappen

Oprichter van BlueCity Lab, Emma van der Leest
En die ambitie blijft ook overeind in moeilijkere tijden. “Als Stichting DOEN vinden we het belangrijk om niet op de rem te trappen in deze crisistijden,” zegt Marije, “juist nu is investeren in innovatie noodzakelijk en er liggen veel kansen voor die beoogde circulaire versnelling. Naast het bieden van extra steun aan bestaande partners (waaronder ook BlueCity), blijven we daarom ook actief nieuwe ondernemers financieren.”
Op die manier hoopt Stichting DOEN ook komend jaar weer haar doel te bereiken om veel nieuwe circulaire ondernemers en sector versterkende initiatieven zoals BlueCity een vliegende start te geven. “En dat mogen trouwens ook initiatieven over de grens zijn” voegt Marije toe, “we ondersteunen o.a. Circular Apparel Innovation Factory (CAIF). Dat is een Indiaas initiatief dat grotere merken in de mode industrie verbindt aan kleinere initiatieven die voorop lopen op het gebied van circulaire innovatie.”
Van lease jeans tot bitterballen

Oesterzwammen van rotterzwam
Naast CAIF werkt Stichting DOEN samen met nog veel meer circulaire ondernemers en initiatieven. Neem bijvoorbeeld de in BlueCity gevestigde rotterzwam en Spireaux. Of wat dacht je van MUD jeans, Fairphone, ptthee, Wij.land, MycoTEX en Seepje. “We proberen het begrip circulair ondernemen echt in de volle breedte te financieren, van textiel tot landschapsherstel en van bouw tot e-waste.” vertelt Marije.
Maar ook Stichting DOEN moet streng zijn in haar selectie. “We krijgen elk jaar meer dan 1500 aanvragen binnen wat betekent dat we keuzes moeten maken.” zegt Marije, “Een belangrijke factor is of ze een heldere circulaire doelstelling hebben, een stappenplan om daar te komen en daarmee als voorbeeld kunnen dienen voor de sector.”
In de toekomst komt daarbij dat het fonds zich meer wil blijven richten op cross overs tussen haar verschillende programma’s. “Wat we daarmee bedoelen is dat we op zoek blijven gaan naar initiatieven die raakvlakken hebben met meer dan één van onze thema’s.” legt Marije uit. “Roetz is daar een goed voorbeeld van. Dit bedrijf maakt circulaire e-bikes en werkt met mensen die niet meer of moeilijker kunnen werken. Zo valt het initiatief binnen het programma Circulair Ondernemen én Sociaal Ondernemen & Inclusiviteit.”
Practice what you preach

Zo’n holistische aanpak vergt tijd en werk, maar gelukkig staat Marije er niet alleen voor. “Ik werk samen met hele inspirerende collega’s,” zegt ze met een lach, “niet alleen wat betreft onze werkzaamheden maar ook op persoonlijk gebied motiveren we elkaar duurzaam te leven. You have to practice what you preach!” Zo lopen veel collega’s in MUD jeans en LENA kleding rond, bestaat sinds kort de optie voor een Fairphone voor zakelijk gebruik en worden de handen gewassen met Seepje.
Daarnaast wijst Marije ook nog op het kantoorpand van de Goede Doelen Loterijen waar ze normaal gesproken werkt. “Ik werk nu al een hele tijd vanuit huis, maar normaliter werk ik vanuit een duurzaam verbouwd pand dat bekroond is met het hoogst haalbare certificaat voor duurzaam verbouwen: BREEAM Outstanding.” Laten we hopen dat ze daar snel weer terecht kan – dan plannen we ook meteen een vervolg bezoek aan BlueCity in!
Meer over Stichting DOEN
Stichting DOEN is een fonds dat meer dan 30 jaar geleden werd opgericht door de Goede Doelen Loterijen (red: Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) en ondersteunt voorlopers die zich inzetten voor een groene, sociale en creatieve samenleving. De rol van Stichting DOEN is om deze pioniers in de eerste fase te ondersteunen, om initiatieven een vliegende start te geven en daarmee innovatie te stimuleren. Check voor meer informatie de website.
Nieuwe circulaire business creëren?
Samen veranderen we de economie radicaal – van lineair naar circulair. Op zijn Rotterdams, door te doen, samen met ondernemers, intrapreneurs, innovators en high potentials. Hier ligt het begin van business development, circulair ondernemen en innovatie voor jouw organisatie. Meer weten? Lees meer over de Circular Challenge, CIRCO Tracks of check onze agenda voor (online) events.
Tekst door Manon Dijkhuizen