Food for Thought, Ondernemen

Pioniersplekken: de nieuwe economie in Rotterdam

Pioniersplekken Rotterdam

“Er is een revolutie gaande,” zegt Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus universiteit. De oude manier van denken, organiseren en werken wordt stap voor stap vervangen door een nieuwe manier, vaak op pioniersplekken.

Deze nieuwe economie begint serieuze vormen aan te nemen in Rotterdam. Dat is te zien aan de snel opkomende bedrijfsverzamelgebouwen. OPEN Rotterdam brengt acht van die plekken in kaart, in de serie ‘Pioniersplekken’. Het zijn vaak startende innovatieve ondernemers, op zoek naar een betaalbare werkruimte en inspirerende collega’s om mee samen te werken. Het zijn deze pioniers die de drijvende kracht vormen van de nieuwe economie.

Uh… nieuwe economie?

bluecity-circulaire-economie-okke1

Wat is nu die nieuwe economie, wat is er gaande in Rotterdam, en waar gebeurt het? Wie zijn die pioniers? Waar zijn ze mee bezig en wat drijft hen? Op deze vragen geeft de achtdelige serie Pioniersplekken een antwoord. Iedere aflevering van 15 minuten stelt een pioniersplek centraal: ECE Science Tower, ZOHO Zomerhofkwartier, RDM, RET Sluisjesdijk, Keilewerf, SUGU, Groothandelsgebouw, CIC…. en BlueCity beet het spits af.

Pioniersplek: BlueCity

Op iedere pioniersplek maak je kennis met enkele pioniers, hun werk en hun passie. Wat drijft hem of haar, wat is er vernieuwend aan zijn of haar werk? Zo komen er ondernemers in beeld die vogelhuisjes maken van afvalplastic, die machines maken die niet bestaan, die tafels maken van heipalen. Pioniers die waterdrones ontwikkelen, die apps voor werk ontwikkelen speciaal voor de millenial generatie. In BlueCity wordt Okke van Beuge, van OKKEHOUT geïnterviewd, en Hugo en Koen van Fruitleather Rotterdam.

In flankerende interviews geven enkele deskundigen hun visie op wat er gaande is op de betreffende pioniersplek en wat dat betekent voor Rotterdam. De deskundigen zijn onder andere Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus universiteit, Jan-Joost Jullens, schrijver van het essay “De Derde Individuele Revolutie” en Ronald Prins, directeur Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling van de gemeente Rotterdam.

Meer Rotterdamse Pioniersplekken

BlueCity is één van de vele pioniersplekken in Rotterdam. OPEN Rotterdam gaat, in opdracht van de gemeente Rotterdam, langs bij acht van die pioniersplekken. Check hieronder de afleveringen die al te bekijken zijn:

• bekijk Pioniersplek ZOHO
• bekijk
 Pioniersplek RDM
• bekijk
 Pioniersplek ECE

En volg deze playlist Pioniersplekken van gemeente Rotterdam op YouTube om de volgende in de serie te zien.

Meer informatie over, en interviews met, ondernemers in de nieuwe economie?

In BlueCity, gevestigd in voormalig Tropicana, vestigen zich ondernemers in de circulaire economie. In 'Ik ben #neweconomy lichten we hen één voor één uit.

>> lees meer over BlueCity en de nieuwe economie
>> lees meer over de visie van BlueCity

Ondernemer in de new economy?

In BlueCity helpen we de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. Voor echte impact is schaalgrootte nodig, maar veel initiatieven in de circulaire economie zijn nu nog klein en schattig. BlueCity helpt ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden.

Vestig je in BlueCity!

We zoeken een mix tussen circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.

>> check de werkruimte die BlueCity beschikbaar heeft