Rond BlueCity

Plastic Prikdates Rotterdam – van zwerfplastic tot kinderspeelgoed

PLASTICPRIKDATES-campagnebeeld-logo

In tijden van lockdown zijn er minder mensen op straat, maar des te meer afval. Karton van online shoppen, extra huisvuil én afgedankte mondkapjes. Wat als je tijdens je dagelijkse wandeling iets doet om hier verandering in te brengen? Het zwerfplastic dat je raapt wordt omgezet in nieuw plastic en gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld speelgoed en auto-onderdelen. Bovendien verdien je een knikkertegel gemaakt van gerecycled plastic voor de wijk. Zo is het plezier blijvend en zwerfplastic goud waard!

BlueCity helpt buren opruimen én opvrolijken met Plastic PrikDates

Het massale thuiswerken zorgt voor 10 tot 15% meer huisvuil, het toegenomen online shoppen voor een ophoping van karton en de mondkapjesplicht voor een enorme toename van zwerfafval. Dat kan anders! Om je dagelijkse wandeling een doel te geven, kun je bij verschillende wijkpunten prikkers ophalen om zelf je buurt op te schonen. BlueCity verzorgt komende maand in vier buurten extra prikkers, jij stippelt je eigen route uit.

Wat gebeurt er met het geraapte zwerfvuil en -plastic?

We vragen je om het afval dat je raapt te verdelen over twee vuilniszakken: één voor gewoon zwerfvuil, glas, etc, en één voor plastic verpakkingen, blikjes en drankpakken. Zo zie je goed hoeveel plastic er op straat rondzwerft. Dit is vooral belangrijk voor de bewustwording. Alle zakken gaan na afloop bij het restafval; het plastic wordt er op de afvalcentrale uitgehaald en omgesmolten tot nieuw plastic, waar weer gebruiksvoorwerpen van worden gemaakt. Als symbolische dank krijgt de wijk een knikkertegel gemaakt van zwerfplastic – zo is het cirkeltje rond.

NOOT: in de eerste instantie was het plan om het plastic uit de wijk om te laten smelten tot knikkertegels. Wegens een overschot bij onze partner lukt dit niet. De knikkertegels die de wijken nu overhandigd krijgen, zijn gemaakt door Plastic Circle Nederland – van zwerfafval.

Plastic PrikDates Rotterdam

Plastic rapen kan altijd, maar op de volgende data zorgt BlueCity, i.s.m. lokale partijen voor de prikkers en vuilniszakken:

  • • zaterdag 13.02.2021 in Bloemhof (ophalen gear: BLEND, Lange Hilleweg 220A).
  • • zaterdag 20.02.2021 in Middelland (ophalen gear: Wijkpaleis, Claes de Vrieselaan 72).
  • • woensdag 24.02.2021 in Bospolder-Tussendijken (ophalen gear: Driehoeksplein)
  • • zaterdag 06.03.2021 in Carnisse (ophalen gear: Koffie & Ambacht, Ebenhaëzerstraat 52A)

De prikkers liggen klaar van 13 tot 15 uur.
Meld je aan > http://bit.ly/plasticprikdate dan verloopt het ophalen van de prikkers corona-proof. Hier vind je ook de afhaalpunten voor de prikkers, zakken etc.

LET OP: ivm COVID-19 mag je maximaal met z’n tweeën op pad, m.u.v. kinderen t/m 12 jaar en mensen die samen één huishouden vormen. Houd hier ook rekening mee tijdens het prikken.

Plastic: groot probleem, klein beginnen

Veel mensen zijn eenzaam deze lockdown. En al dat extra huisvuil zorgt voor te volle vuilcontainers. Dat trekt ongedierte aan. Zwerfafval belandt bovendien via de Maas in zee. Dieren raken erin verstrikt of eten het op. En het plastic belandt weer op jouw eigen bord: er zijn al microplastics gevonden in tafelzout. Het plastic probleem is enorm, maar je kunt klein beginnen met de oplossing – en samen de straat schoonmaken is nog leuk ook.

Prik je mee? 

Superfijn. Wij zorgen voor de juiste gear!
Aanmelden is daarom handig, en kan via dit formulier

Extra tip: voorkomen is beter dan opruimen

Plastic opruimen en recyclen is goed. Maar: minder plastic gebruiken is beter! Deze tips helpen je op weg!

  • • TIP 1 – Veel single use plastic koop je terwijl je onderweg bent. Investeer daarom eenmalig in re-usables: een herbruikbaar boodschappentasje, drinkfles, koffiebeker, lunchbox en rietjes bijvoorbeeld.
  • • TIP #2 – Was je handen, lichaam en haar met een zeep in vaste vorm. Zeg dag tegen de horde plastic flessen in de badkamer en hallo tegen het ouderwetse zeepblok! Tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten, ook online. 
  • • TIP 3 – Bestel je boodschappen plasticvrij bij Pieter Pot of Rechtstreex – Je kunt een groot deel van je dagelijkse boodschappen thuis laten bezorgen. Doe je dat via Rechtstreex, dan shop je nog grotendeels lokaal ook.

Nu de industrie nog!

Dank voor je hulp en inzet! Samen hebben we de straat opgeschoond én de buurt verrijkt. Dat wij dat doen is waardevol. Maar ook de industrie moet iets veranderen: er moet simpelweg veel minder plastic geproduceerd en gebruikt worden.

TEKEN DE PETITIE VAN GREENPEACE

Meer lezen over plastic?

Plastic valt haast niet meer uit ons wereldbeeld weg te denken. Maar, wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons hevig plastic gebruik op mens, dier en milieu? En belangrijker: wat kunnen we er aan doen? In DOSSIER: PLASTIC geven we tips, lees je interviews met ondernemers die de strijd met plastic aangaan en vind podcasts om bij neer te ploffen.

CHECK DOSSIER PLASTIC