Rond BlueCity

Van hippiedromen naar Rotterdams pragmatisme: circulaire economie in BlueCity

alohabar2

“Wij mikken op Jan en Truus die gewoon een bakkie willen doen aan de Maas, ofwel de 98 procent van de bevolking die niet speciaal iets heeft met duurzaamheid. We laten hier simpelweg zien dat het anders kan,” zegt Aloha’s Femke Snijders – en dat pragmatisme is precies wat BlueCity drijft.

Dagblad Trouw publiceerde begin januari een artikel over BlueCity. Omdat het zo’n mooi artikel was, vind je er hieronder een samenvatting van, inclusief verdiepingen op het krantenartikel.
>> het hele artikel ‘Jan en Truus doen circulair bakkie in het golfslagbad’ lees je hier.

Van hippie-term tot aanjagende sleutelrol

‘Tropicana was een bekend tropische zwemparadijs. Nu is het een verzamelplaats voor circulaire bedrijfsvoering en innovatie. Niet gebaseerd op hippiedromen, maar op Rotterdams pragmatisme. Iedereen kan een kijkje nemen.’ zo opent het artikel.

Ellen van Bueren, hoogleraar Urban Development Management aan de TU Delft, plaatst BlueCity in een maatschappelijke trend: “Duurzaamheid en circulariteit waren tien jaar geleden nog totale hippietermen. Nu erkennen steeds meer traditionele partijen dat ze er iets mee moeten. Alleen weten ze vaak niet hoe. Rotterdam bijvoorbeeld staat voor een enorme transitie naar een duurzamere havenindustrie en chemie. Daarin kunnen initiatieven als BlueCity een aanjagende sleutelrol vervullen.”

Van schattig naar schaalbaar

Wouter Veer en Okke van Beuge in BlueCity, Rotterdam

Ook BlueCity-investeerder Wouter Veer (links op de foto, naast Okke van Beuge) wordt geciteerd in het artikel; hij pakt dat aanjagen graag zakelijk aan. “Groene start-ups hebben vaak een hoge gunfactor, maar ik heb niet zoveel met schattigheid. Ik wil impact. Daarvoor heb je solide businessmodellen nodig.”
>> lees ook: ‘We have to try a million different things’, interview met Wouter Veer

Van koffiedrab tot bitterbal

BlueCity, platform voor innovatieve ondernemers die samen aan een circulaire voorbeeldstad werken.

In het Trouw-artikel wordt uitgelegd wat de blauwe, circulaire economie zo ongeveer werkt: het afval van de één moet de grondstof worden van de andere ondernemer zijn. En dus gaat Spireaux CO2 gebruiken dat vrijkomt bij de productieprocessen van rotterzwam en de biologische bierbrouwer Vet&Lazy, wiens bier op de kaart staat bij bar-restaurant Aloha.

Lees ook:
>> ‘Er is geen betere tijd dan nu’ – Fruitleather over circulaire economie
>> “Het gaat niet om ons, het gaat om de aardkloot” – rotterzwam over circulaire economie
>> “Gezond, efficiënt en CO2-neutraal” – Spireaux over circulaire economie

Het originele artikel lezen?

Ben je benieuwd geworden, en wil je graag het hele artikel uit Trouw lezen? Dat kan!
lees ‘Jan en Truus doen circulair bakkie in het golfslagbad’ via Blendle