Events, Rond BlueCity

Zaden, bollen en (stads)boeren in BlueCity

reclaim

Op 24 februari strijkt het Stadslandbouwfestival neer in BlueCity! Het thema? Innovatie van onderop. Tijdens het festival heeft Reclaim The Seeds een markt waar je verschillende zaden, knollen en stekjes kan kopen. Lokaal produceren is blauw, maar zelf kweken: dat is ultra-blauw.

De zadenbeurs Reclaim the Seeds is een van de belangrijkste onderdelen van de dag. Op de markt worden oude, lokale, zaadvaste en andere zaden, knollen en stekjes geruild, weggegeven en verkocht. Ook zijn er kramen waar handige technieken voor je eigen moestuin worden gepresenteerd. Zo kan je direct vliegend van start met het kweken van je eigen groenten!

Reclaim the Seeds

Het uitwisselen van zaden draagt bij aan de strijd voor agrarische diversiteit en het kweken van robuuste en duurzame rassen. Het evenement is begonnen als protest tegen de nieuwe EU-zadenwetgeving, maar op dit moment is de focus verplaatst naar het verzet tegen patenten op gewassen en de dreiging van nieuwe soorten gentech. Tijdens dit Stadslandbouwfestival komen dan ook andere praktische, theoretische en politieke landbouwgerelateerde onderwerpen langs. Deze onderwerpen zijn parallel aan de markt te volgen.

Duurzame innovatie

Tijdens het stadslandbouwfestival leer je ook over duurzame innovatie binnen stadslandbouw. Zo kan je meer leren over wildplukken, diversiteit in zaden vs de monopolies, het beheer van de bodem, duurzame (stads)landbouw in het algemeen en het voedselbos. Ook komen er verschillende duurzame initiatieven langs tijdens het festival.

Innovatie van onderop

Tijdens dit thema wordt er dieper ingegaan op recente gentech-ontwikkelingen. Denk hierbij aan rijst met meer vitamine C, bijzonder weerbare aardappels, maar ook zalmen die niet vruchtbaar zijn en sneller groeien. Tijdens het Stadslandbouwfestival gaan de sprekers meer in op gewassen en de patenten hierop. Ook pesticidengebruik en machtsconcentraties worden benoemd.
Natuurlijk ligt de focus op de échte innovatie. De soort innovatie die duurzaam is en zelf te realiseren, zowel technisch en sociaal. Bijvoorbeeld nieuwe tools om thuis voedsel mee te verbouwen (een rotterzwam Growkit, anyone?).
Ook circulair voedsel produceren en het gebruiken van afval als grondstof komt langs. Je bent natuurlijk niet voor niets in BlueCity 🙂

Een voorbeeld van die innovatie was de tomaat ‘The Flavr Savr’ in 1994. Dit was de allereerste genetisch gemanipuleerde vrucht die verkocht mocht worden in de winkels. Het idee was dat deze tomaat ongeveer drie weken langer goed bleef dan een normale tomaat. Welke fout de kwekers van deze tomaat maakten zie je in het fimpje.

Kom ook naar het stadslandbouwfestival

Het Stadslandbouwfestival en de Zadenbeurs vindt op 24 februari 2018 plaats in BlueCity, de voorbeeldstad voor de circulaire economie gevestigd in voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana, Maasboulevard 100, Rotterdam.
De toegang is gratis, aanmelding gewenst en een donatie ter plaatse erg welkom.

>> check de agenda van BlueCity en meld je aan!