CIRCO Track: Kaasindustrie

In de kaasbranche zijn volop mogelijkheden om de bedrijfsvoering verder circulair, en daarmee duurzamer te maken. Dit kan zowel over het productieproces gaan, als over de producten die worden gebruikt. Denk hierbij aan de kaascoating of verpakkingsmateriaal. Veelal worden deze verbeteringen in samenwerking met ketenpartners ontwikkeld. Speciaal voor bedrijven die actief zijn in de kaasbranche én die werk willen maken van het bedenken, ontwerpen en opzetten van circulaire bedrijfsprocessen organiseert de Kaasacademie van Groene Hart Werkt! een Circotrack. De track zal gericht zijn op het verzilveren van circulaire kansen in de kaasbranche, waarbij de focus ligt op de kaasfabrieken, de verwerkers, verpakkers, de transporteurs en de detailhandel.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen. Je wordt op weg geholpen in een gefaciliteerd design proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Voor wie?

Deze CIRCO Track is voor Kaasbedrijven en relevante ketenpartners uit de regio Alphen aan den Rijn die willen ontdekken wat de circulaire economie voor het bedrijf kan betekenen en hoe je het praktisch toepasbaar maakt, zoals

● Kaasfabrikanten (die kaas maken en verpakken).
● Verwerkers van de kaas.
● Producenten die verpakkingen voor kaas ontwerpen en produceren.
● Detailhandelaars die kaas verkopen.
● Ketenpartners die machines leveren aan de kaasbranche of die reststromen van kaas(productie) verwerken.

Deelnemers

Van elk bedrijf doen twee personen mee: een duo van iemand met productkennis -bijvoorbeeld een productmanager, -ontwikkelaar of -ontwerper- én iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en stakeholders kent. Samen verken je kansen en zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf voegt veel waarde toe!

Waarom meedoen aan een CIRCO Track?

  • ● Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen!
  • ● Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je organisatie en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
  • ● CIRCO maakt door samenwerkingen te realiseren binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is.
  • ● Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
  • ● Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je organisatie of bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
  • ● Je krijgt toegang tot bruikbare kennis en tools die intern gedeeld en daarna voor andere circulaire projecten ingezet kunnen worden.
  • ● Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, en waarin het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen een halt wordt toegeroepen.

Na de 3-daagse track heb je een:

  • ● nieuw ontworpen product- of dienst én businessmodel.
  • ● zowel een langetermijnvisie, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.
  • ● paar jeukende handen om door te pakken én (meer) netwerk dat daarbij kan helpen!

Programma

Het programma is opgezet om de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen optimaal te benutten met een minimale tijdsbesteding. De begeleiding wordt gedaan door twee ervaren CIRCO trainers die kennis hebben binnen deze sector en je stap voor stap meenemen in je eigen circulaire propositie. De track bestaat uit drie halve dagen waarin er fysiek en online contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur.

5 oktober 09:00 – 12:00 uur | fysiek
Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtegoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen.

19 oktober 09:00 – 12:00 | digitaal
In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design-strategieën.

2 november 13:00 -17:00 | fysiek (met borrel)
We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €1000,- ex BTW per bedrijf (voor twee personen). Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Alphen aan de Rijn. We hebben plek voor 12 bedrijven (vol = vol).

Vragen?

Neem voor CIRCO gerelateerde vragen contact op met Bootsy Akkerman op b.akkerman@bluecity.nl. Voor inhoudelijke vragen mail Marieke Kok op marieke@knowwhy.nl.

Over CIRCO

CIRCO richt zich op het in beweging brengen van een nieuwe markt. Dit is een bewezen ontwerp methodiek waarmee je op een praktische manier aan de slag gaat met circulaire kansen voor jouw bedrijf. Tijdens de track word je geholpen in een gefaciliteerd ontwerpproces, met kennis, instrumenten en interactie met zowel andere bedrijven als ontwerpers. Door de keten te verenigen ontwikkelen we producten en diensten die ontworpen zijn voor een specifieke context én schaalbaar in de markt kunnen worden gezet!

In samenwerking met:

Partners mini circo workshops

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!