Veelgestelde vragen

Wat is BlueCity?

BlueCity is een circulaire voorbeeldstad middenin Rotterdam. Binnen ons ecosysteem van sociale ondernemers en radicale disruptanten bestaat zoiets achterhaalds als afval niet. De output van de één is namelijk de input van de andere ondernemer. In BlueCity is afval een waardevolle bouwsteen. Zo creëren we, samen met onderzoekers, onderwijzers, makers en stadsboeren, een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad én de economie van de toekomst.
lees meer over BlueCity

Welke ondernemers zijn gevestigd in BlueCity?

BlueCity heeft plek voor zo’n dertig tot vijftig ondernemers; zij werken allemaal circulair of geven de circulaire economie vorm vanachter hun laptops.
kijk welke ondernemers in BlueCity gevestigd zijn
kijk welke werkruimtes en -plekken beschikbaar zijn

Is BlueCity als locatie eigenlijk wel circulair?

Daar werken we hard aan! Door BlueCity in Tropicana te vestigen redden we dit markante gebouw van de sloop. BlueCity past bovendien naadloos in het voormalige Tropicana. Met alle verschillende klimaten en karakteristieken nodigt dit gebouw uit tot een innovatieve invulling van bedrijvigheid, ondernemerschap, piloting en testing.
Voorbeelden? Te over! Onze koude en donkere kelders en de grote, snel opgewarmde zwembaddome zijn ideaal voor een grote variatie aan functies die slim op elkaar worden aangesloten. Onze inpandige algenkweker Spireaux (die veel restwarmte produceert) functioneert als decentrale warmteopwek op verschillende koude plekken in het gebouw, stadsimkerij Bij Bouna heeft een bijentuin op het terras van Aloha, waar eetbare bloemen en kruiden worden gekweekt, en RotterZwam kweekt oesterzwammen op koffieafval. BlueCity is kortom één groot ecosysteem, waarbij ieder onderdeel maximaal bijdraagt.

Het gebouw zelf is, naast alle ondernemers die BlueCity huisvest, faciliteert en begeleidt, een circulaire asset op zichzelf. We gebruiken zonlicht, waterkracht, windkracht en de zuiverende werking van planten als primaire bronnen van energie en luchtbehandeling. Dit beperkt zich niet alleen tot de binnenkant van het gebouw, maar ook in de directe omgeving, door met groene mospanelen de lucht van de omgeving te zuiveren en zo de fijnstof af te vangen. Zo wordt onze circulaire voorbeeldstad een tastbaar en toegankelijk symbool van de nieuwe economie, waar kennis en kunde worden getoond en uitgewisseld. BlueCity wordt daarom toegankelijk voor iedereen, om te zien en te leren hoe de duurzame stad en circulaire economie van de toekomst eruit ziet.

Waarom Blauwe Economie?

Blauwe Economie gaat uit van een aantal principes die maken dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Afval speelt hier een centrale rol in… maar dan als grondstof. De basis van de Blauwe Economie ligt in de natuur; het is een andere manier van economisch denken. Binnen de Blauwe Economie wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is – precies zoals de natuur werkt.

De Blauwe Economie gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie. In een blauw businessmodel worden er altijd verschillende inkomensstromen gegenereerd, bijvoorbeeld door output (lees: afval) van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces – precies zoals de natuur werkt.

Daarnaast gaat de Blauwe Economie nog een stapje verder dan de circulaire economie. Waar die laatste in cirkels denkt, denkt de Blauwe Economie in netwerken. De kracht zit hem dan vooral in het verbinden van die netwerken. En netwerken zijn gewoon een hoop cirkels op elkaar. Netwerken vormen systemen die weerbaar zijn voor systeemschokken – ook precies zoals de natuur werkt.

Het doel van de Blauwe Economie is continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door ‘afval’ als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen. Dat alles zonder de omgeving te vervuilen of uit te putten. Precies waar wij mee bezig zijn – vandaar dus ook de naam BlueCity.

Wat is verschil tussen circulaire en blauwe economie?

Circulaire economie is een onderdeel van Blauwe Economie, maar niet perse andersom. Simpel gezegd: de Blauwe Economie gaat een stapje verder dan de circulaire economie. Waar die laatste in cirkels denkt, denkt de Blauwe Economie in netwerken – en dan vooral in het verbinden van die netwerken. Het doel van de Blauwe Economie is continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door ‘afval’ als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen. Dat alles zonder de omgeving te vervuilen of uit te putten.
lees meer over Blauwe Economie

Wordt Tropicana weer een zwembad?

Om kort te gaan: nee. Door de jarenlange leegstand is het pand erg verslechterd.
In de jaren ‘90 was Tropicana dé plaats waar je heen ging als je je even in zuidelijke oorden wilde wanen. In 2010 moest subtropisch zwemparadijs Tropicana wegens onveiligheid haar deuren sluiten en in 2011 werd Tropicana failliet verklaard. Een jaar later werd bekend dat het pand zou worden gesloopt om plaats te maken voor seniorenwoningen. Eind 2015 opperden twee ondernemers het plan Tropicana te heropenen als subtropisch zwembad. Dat haalde enorm veel likes op social media, maar niet de benodigde 14 miljoen euro voor de geraamde renovatiekosten.
Sinds 2015 is Tropicana in handen van BlueCity en wordt het pand aangepakt door Coup-Group (Urban Producers) en Superuse Studio’s (architect- en ontwerpbureau dat de transformatie vormgeeft).

Hoe werken de ondernemers binnen BlueCity samen?

In BlueCity is afval een waardevolle bouwsteen. De output van de één is namelijk de input van de andere ondernemer. Zo sluiten we kringlopen en creëren we, samen met onderzoekers, onderwijzers, makers en stadsboeren, een circulaire economie.
Een voorbeeld daarvan zijn de oesterzwammen van RotterZwam die worden gekweekt op koffiedik van de Rotterdamse horeca- en die vervolgens, verwerkt tot vegetarische bitterbal, weer worden geserveerd in diezelfde horeca gelegenheden, evenals tijdens onze eigen evenementen.
bekijk welke bedrijven in BlueCity gevestigd zijn

Werkt Aloha met lokale, circulaire en biologische producten?

Zo veel mogelijk. Maar: de chefs van Aloha bieden vooral inspiratie. Zij willen laten zien en proeven op welke manier circulaire voedselproductie toegepast kan worden. Ze laten graag zien hoe ze daar nu mee bezig zijn – en hoe ze dit in de toekomst steeds verder gaan doorvoeren aan de hand van de ontwikkelingen binnen BlueCity.

Ik ben ondernemer en wil mijn bedrijf graag circulair maken. Hoe doe ik dat?

Binnen de circulaire economie wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is – precies zoals dat in de natuur werkt.
De circulaire economie gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie. De Blauwe Economie gaat nog een stapje verder: in een blauw businessmodel zijn netwerken van essentieel belang en worden er altijd verschillende inkomensstromen gegenereerd, bijvoorbeeld door output (lees: afval) van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces.

> Wil je meer weten over circulaire economie?
bekijk dit filmpje
check de principes van de Blauwe Economie
lees het boek

Ik heb een geweldig circulair businessplan en wil graag een bedrijf starten. Kan BlueCity daarbij helpen?

BlueCity is geen financier, investeerder of business development groep. Maar we hebben een groot netwerk aan ondernemers, partners en kennisinstellingen. En we werken zelf al lang en weten wat werkt en niet werkt. Als je een goed plan hebt, en je een concrete vraag hebt, kan je die altijd aan ons voorleggen. Wij proberen je dan te koppelen aan de juist mensen.
neem contact met ons op

Ik heb een circulair bedrijf en wil me graag vestigen in BlueCity. Kan dat?

Jazeker! BlueCity biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn. We hebben ruimte voor ondernemende wereldverbeteraars: van kantoor unit tot wet lab en van vergaderruimte tot experimentele keuken.
kijk welke werkruimtes en -plekken beschikbaar zijn

Twijfel je of je bedrijf wel bij BlueCity past?
neem contact met ons op, wij denken graag mee

Kan ik member worden van BlueCity?

Dat kan zeker! Draag je de circulaire economie een warm hart toe en wil je graag bijdragen aan het realiseren van onze circulaire voorbeeldstad – maar wil je je niet vestigen in BlueCity? Dan kun je partner worden. Graag zelfs!
lees meer over onze memberships

Kan ik eens rondkijken in BlueCity?

Natuurlijk! Omdat het gebouw nog niet geschikt is voor openstelling, is BlueCity nog niet opengesteld voor het publiek. Maar je kunt wel een rondleiding boeken. Onze BlueEconomy Officers leiden je graag rond en vertellen je alles over onze ideeën en plannen.                                   lees meer over rondleidingen in BlueCity

Kan ik een congres/bijeenkomst/vergadering organiseren in BlueCity?

Yep. Met in totaal 12.000 m2 is BlueCity namelijk zeer geschikt voor vergaderingen en events. Van kleinschalige bijeenkomsten en teamsessies tot plenaire seminars met break-out ruimtes of bedrijfsfeesten.
lees meer over onze eventlocaties

Kan iemand van BlueCity een presentatie in ons bedrijf komen geven?

Ben je op zoek naar inspirerende sprekers over duurzaamheid of de Blauwe Economie? Onze Blue Economy Officers Mark Slegers en Siemen Cox van RotterZwam komen graag. Door hun vernieuwende manier van zaken doen, geïnspireerd op de Blauwe Economie en mede gebaseerd op open source, geven zij nieuwe invulling aan het woord duurzaam.
Mark en Siemen maken typisch circulaire begrippen als ‘het sluiten van ketens’, ‘circulaire economie’ en ‘de waarde van ‘afval’ tastbaar.
lees meer over onze sprekers

Hoe blijf ik op de hoogte van wat er in BlueCity allemaal gebeurt?

Met 12.000 te renoveren vierkante meters en een gestaag groeiende community van circulaire ondernemers is BlueCity continu in beweging – we houden het zelf amper bij 🙂 Op ons blog delen we precies om die reden nieuwtjes over de in BlueCity gevestigde ondernemers en over BlueCity zelf.
bekijk ons blog

Volg ons ook op social media voor updates, kijkjes achter de schermen, informatie en inspiratie op het gebied van circulaire economie.
volg BlueCity op Facebook
volg BlueCity op Twitter
volg BlueCity op Instagram