Blog

Events, Food for Thought, New Materials

Verpakkingen van Schimmels (businesscase 54)

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Labgevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 18 oktober bespraken 25 mensen in het BlueCity Lab  hoe we verpakkingen van schimmels kunnen toepassen in de circulaire stadseconomie.

Geld verdienen met metalen uit je oude apparaten

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Lab gevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 8 november bespraken 18 mensen in het BlueCity Lab hoe we op een lokaler niveau geld kunnen verdienen aan de metalen die in onze apparaten zitten, en zo de keten van verwerking van metalen kunnen herverdelen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“Dit project blijft mij een nieuwe bril opzetten.” – interview Maarten van Elsen

In 2015 kocht BlueCity het pand van voormalig zwemparadijs Tropicana- wij transformeren het verlaten zwembad naar circulaire voorbeeldstad volgens de principes van de circulaire en blauwe economie. Hoe dat precies gaat? In dit interview met circulaire bouwmanager Maarten van Elsen lees je alles over de bouw van productiekantoren in de kelders van BlueCity.

New Materials

Plastic Manifesto | We Can So We Will

We wrote a plastic manifesto. Why? Because the world needs one. We present to you 10 plastic-related commandments which we will live by from now on. 10 rules that will guide our, and hopefully your, relation with plastic.

Food for Thought, Rond BlueCity

Circulaire Bouw: to paint or not to paint

Circulair bouwen is niet alleen duurzaam, maar ook ingewikkeld - en het leidt soms tot keuzes die moeilijk te begrijpen zijn voor buitenstaanders. Een goed voorbeeld daarvan is de afbladderende verf in de Dome, het voormalige zwembad. Met name de iconische koepel ziet er heel troosteloos uit - maar dat heeft wel degelijk een goede reden.

Rond BlueCity

Circulaire Bouw in BlueCity: gaten dichten

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat veranderd: een deel van de kelder is omgebouwd tot productieruimtes voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire en blauwe economie.

New Materials

Vanuit het BlueCity Lab: 3 scenario’s voor de mode van morgen

Hoe wordt fashion gegroeid, welke glitters zijn bijvoorbeeld een mooie, duurzame vervanging voor (plastic) ornamenten op kleding? En wat wordt het verdienmodel van een naaicafé van morgen, een vintage-koffie-naaiatelier-bar? Check deze 4 scenarios voor Future Fashion!

Rond BlueCity

BlueCity: Echt Rotterdams Erfgoed #0037

Museum Rotterdam noemt BlueCity Echt Rotterdams Erfgoed vanwege ons hart voor de stad én onze verbindende functie. Wij vertellen het verhaal van circulaire ondernemers in Rotterdam. Hoe we dat aanpakken, lees je in dit artikel.

Food for Thought, Rond BlueCity

Draadloos internet via het licht – LIFI in BlueCity Rotterdam

Draadloos internetten met WiFi is natuurlijk geen nieuws meer. Maar de techiniek staat nooit stil en inmiddels is er een nieuwe manier om draadloos te internetten: LiFi. Het BlueCity Lab ging de test aan tijdens een hackathon gedurende de Open Source Circular Economy Days.

Circular Challenge

BlueCity Circular Challenge Night 2018 | de recap

Tijdens de BlueCity Circular Challenge Night wordt na zes weken ploeteren bekend wie de winnaar is van de BlueCity Circular Challenge. De studenten en Young Professionals hielden hun pitches en na een pittig juryberaad werd de winnaar van 5000 euro en een werkplek in BlueCity.

Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°6: Sustainable Insurance – stap voor stap

Hoe maken we van total loss verklaarde auto’s een nieuw kwaliteitsproduct? Dat is waar een enthousiast team van vier jonge aanstormende talenten mee aan de slag gaat bij de BlueCity Circular Challenge 2018. Dat doen de studenten voor en met een unique coöperatie Nederlandse verzekeringsmaatschappijen.

Rond BlueCity

Overhandiging ‘De Donut Economie’ aan alle leden van de Eerste en Tweede Kamer

Het boek 'Donut Economie' van Kate Raworth is een meesterlijk boek over nieuw economisch denken en de perfecte handleiding, ook voor de bestuurders van ons land. Om die reden sponsorde impact-investeerder Wouter Veer (o.a. BlueCity) de aanschaf van voldoende boeken om zowel de leden van de Eerste als de Tweede Kamer van De Donut Economie te voorzien.

Rond BlueCity

Upcycling concrete: a matter of value

How can we goal develop concrete waste (sludge) into an applicable, valuable product? Vis Group and BlueCity Lab join forces from May 2018 to the end of this year to develop a valuable product from the concrete waste (sludge) that is left after drilling holes in concrete. Read more.

Events, Rond BlueCity

Circular Masterclass in BlueCity

Hoe laat je de circulaire economie meer doorschemeren in je event? Dat kan met een Circular Masterclass. Met de Masterclass duik je dieper in je bedrijf en de new economy.

Rond BlueCity

Beton en boorslib in de kelders van BlueCity

De kelders waren vroeger het domein van de technische dienst van het zwemparadijs. Nu worden op de plek van waterbassin en chloorbakken maakruimtes gerealiseerd voor een nieuwe generatie circulaire ondernemers. Hoe dat gaat lees je hier.

Circular Challenge, Ondernemen

BlueCity Circular Challenge – F.Air

Vier groepen studenten. Vier reststromen. Een van de ex-deelnemers is F.Air. Hoe gaat het nu met Joni, Vince, Floor en Levi en wat zijn hun doelen?

Events, Food for Thought

Waarom een week geen vlees eten je doel is

Vlees is uit. Flexitariers? Nou, die zijn in. Maar... waarom dan? En wat is de impact die jij persoonlijk maakt als jij een week geen vlees eet. Kom er nu achter! En niet te vergeten: doe ook mee!

Events, Rond BlueCity

Zaden, bollen en (stads)boeren in BlueCity

Op het jaarlijkse stadslandbouwfestival dat dit jaar in BlueCity gehouden word, komen verschillende innovatieve en duurzame ondernemers bijelkaar. Op een markt worden ook bollen en zaden verkocht voor de liefhebber.

Circular Challenge, Ondernemen

BlueCity Circular Challenge – BlueRoof

De eerste winnaars van de BlueCity Circular Challenge zijn druk bezig met het opzetten van hun bedrijf. Wil jij weten hoe het hun vergaat en hoe je misschien zelfs mee kunt helpen? Lees dan deze blog.