CHANGEZ: THE RESET
CHANGEZ

CHANGEZ: THE RESET

Locatie

BlueCity

Datum en tijd
za 25.11.202310:00-17:00
Kosten

Gratis

Terwijl de grote retailbedrijven en fashionketens tijdens Black Friday er alles aan doen om hun klanten (nog meer) op consumptiedrift te brengen, drukken we bij BlueCity dit weekend op de grote RESET-knop. Achter de kleding die we dagelijks dragen en de spullen die we kopen, schuilt een wereld van vervuiling én verspilling, dus wij zeggen: F*ck Black Friday! Op zaterdag 25 november - the day after - bieden we een positief alternatief en toveren we het oude golfslagbad om in een groen warenhuis met een kledingruil van The Swapshop, een markt met duurzame en eerlijke cadeaus en een kijkje achter de schermen bij tweedehands textielsorteerbedrijf Erdotex. Doe je mee? 

Uit onderzoek van de Hogeschool Amsterdam blijkt dat in de kledingkast van de gemiddelde Nederlander ongeveer 173 kledingstukken liggen, waarvan zo’n 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt zijn. Wat ons betreft is het weekend van Black Friday hét moment om die volle kast uit te pluizen en in plaats van heel veel nieuwe kleding en cadeaus aan te schaffen, op zoek te gaan naar een toekomstbestendig alternatief. Kom je oude kleding inruilen voor nieuwe vintage parels, bezoek onze markt met duurzame en circulaire cadeaus - van sieraden van oude ringen tot groene planten - en proef Het Nieuwe Nassen tijdens CHANGEZ: THE RESET. 

Gratis toegang

Toegang voor CHANGEZ: THE RESET is gratis. We vragen je wel om van tevoren een ticket te reserveren via de ticketknop op deze pagina.

The Swapshop

Kom kleding ruilen in plaats van nieuw kopen

De kledingproductie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. In totaal stoot de textielsector meer dan 10% van de wereldwijde CO2 uit. Tegelijkertijd gooien we per persoon jaarlijks 17 kilo textiel weg. Dit moet anders. BlueCity roept Rotterdammers op hun kast in te duiken en te komen ruilen. Pak je dames- en herenkleding in goede conditie (waar kun je iemand anders nog blij mee maken?) in en neem ze mee naar BlueCity op zaterdag 25 november van 10.00 tot 17.00 uur. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer Swaps (punten) je krijgt voor het kledingstuk. Het aantal swaps dat je per item krijgt, is 2, 5, 10 of 15 Swaps. De Swapregels staan onderaan deze pagina.

Duurzame markt

Naast The Swapshop kun jij bij CHANGEZ: THE RESET ook terecht voor een groene markt met duurzame en circulaire ondernemers. Van sieraden gemaakt van lepels tot fermentatiekits en kamerplanten: hier scoor je de leukste cadeaus. Op de markt vind je o.a. deze ondernemers: 

Far Out Drinks | Green Banana | Rotpot | De Lepelaer | JUBE JWLS | Wereldwinkel | No waste heroes | Eversom | Atelier Sje | Toko Botanica | Plastic Free Amsterdam | To Jungle | Buytenland van Rhoon | Vet & Lazy | Seclo | Foret Atelier

Luister onze podcast: Resetting Fashion

Even uitrusten en tegelijkertijd alles leren over de complexe keten van afgedankt textiel? Plof neer op een van de zitzakken in de slide, een van de oude glijbanen van het tropisch zwembad en zet je koptelefoon maar op! In de podcastserie Resetting Fashion duikt journaliste Dore van Duivenbode samen met vier sorteerders en textielketenexpert Hilde van Duijn in de wereld van afgedankt textiel. Per persoon gooien we maar liefst 17 kilo per jaar.  Wat gebeurt er met het afgedankte textiel? Welke belangrijke rol speelt Rotterdam in de circulaire textielketen? Wat hebben Ghana en Kameroen hiermee te maken? En wat kan jij doen?

Erdotex: wat gooi je wel en niet in de textielbak?

Een van de sorteerders uit de podcast, Erdotex, is er deze editie van CHANGEZ: THE RESET bij! Dit textielsorteerbedrijf geeft een kijkje achter de schermen bij het sorteren van tweedehands textiel. Wist je dat het belangrijk is om na te denken over wat je in de bak gooit, en ook hoe? Erdotex geeft praktische tips om je afdankertjes daadwerkelijk een nieuw leven in te blazen!

Het Nieuwe Nassen: verspillingsvrije soep

We willen minder verspilling in de textielindustrie, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor ons eten! Tijdens CHANGEZ: THE RESET serveren we een verspillingsvrije soep van Het Nieuwe Nassen, een lokale voedselbeweging van horeca-ondernemers en boeren die voedselverspilling aanpakken en nieuwe, natuurinclusieve gewassen op de kaart zetten. Kom het proeven!

Ontdek de toekomst tijdens de BlueCity Expeditie

Tijdens CHANGEZ: THE RESET krijg je niet alleen de kans om je ongedragen kleding te ruilen en mooie circulaire cadeaus te shoppen: je kunt ook de wereld van BlueCity induiken. Tijdens de BlueCity Expeditie krijg je een rondleiding door het voormalig subtropisch zwemparadijs, neem je een kijkje in het BlueCity Lab, het eerste circulair verbouwde biolab ter wereld, en zie je waar onze circulaire ondernemers werken. Ook de net gelanceerde circulaire toiletten van Circular Water staan op de route: durf jij het aan om een circulaire boodschap achter te laten en daarmee deel te worden van een groot onderzoek naar het verwerken van onze menselijke reststromen?

Want wat als… we menselijke poep en plas zouden composteren? Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is dé oplossing voor een hele reeks ecologische problemen. Van het mijnen van fosfaat voor kunstmest tot het verspillen van drinkwater tijdens het doortrekken: zodra we poep en plas niet langer als afval, maar als waarde gaan zien, verandert alles. Laat je boodschap achter en word onderdeel van een circulaire economie.

Kleding inleveren

Neem maximaal 5 items (kleding en accessoires) mee die schoon en heel zijn. Kies alleen items waarmee je iemand anders nog blij kunt maken.

Lever je items in bij de afgiftebalie tijdens CHANGEZ.

Let er alsjeblieft op dat je kleding in goede conditie is. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer SWAPS (punten) je krijgt. Inleveren doe je bij de inleverbalie tijdens CHANGEZ.

Algemene swapregels

Met je SWAPS krijg je korting op items uit de ruilwinkel. Je betaald altijd 50% van de kosten in euro’s.

Per SWAP die je inzet krijg je 1,- korting op de prijs van een item, met een maximale korting van 50%. Je betaalt je nieuwe items dus voor 50% met euro’s en 50% met je SWAPS (punten).

SWAP-punten sparen kan zowel op een papieren puntenkaart, als digitaal via een account van The Swapshop. Registreer je vooraf via https://www.the-swapshop.com/account/register en krijg je eerste 10 SWAPS cadeau!

Heb je SWAPS (punten) over na afloop? Geen probleem, deze punten blijven geldig na het event en kunnen in The Swapshops worden ingeleverd. Swaps van eerdere events zijn ook nog steeds geldig.

Er zijn kleedkamers aanwezig.

We swappen géén kinderkleding, ondergoed en sokken.

We zorgen bij deze swap voor een divers aanbod aan kleding, mét
kleding voor 44+ en mannenkleding. Iedereen is welkom!

We nemen alleen herfst en winterkleding aan.