Blauw is het nieuwe groen
Dit is er te doen in BlueCity tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari 2023 staat Nederland in het teken van de Week van de Circulaire Economie. Op evenementen in heel Nederland ontdekken duizenden bezoekers het potentieel van de circulaire economie. Goede voorbeelden krijgen een podium, voorlopers ontmoeten elkaar en starters ontvangen concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan. Als circulaire hub van Zuid-Holland, programmeren we in BlueCity deze week elke werkdag een verscheidenheid aan evenementen. We pakken groots uit met het resultaat van onze twee Hout Hackathons: de CLT Kruislaaghout Hackathon en Wilgen Hackathon. Na drie maanden pionieren laten de deelnemers de potentie van een lokale hout economie zien. BlueCity zet de spotlights op vijf BlueCity ondernemers die werken in de lokale keten. Elke dag openen we de deuren voor het publiek en kan je mee op BlueCity Expeditie. Duik in ons ecosysteem en maak kennis met vijf BlueCity ondernemers in ons pand.

De circulaire economie dichterbij

BlueCity gelooft in een levendige economie bestaande uit lokale ketens. In onze ideale wereld halen we de grondstoffen van zo dichtbij mogelijk en werken we met wat er voorhanden is. Daarom cureren en bundelen we onze activiteiten dit jaar rond het thema lokale ketens. Van land naar pand en van grond naar mond. Maar wat is een circulaire en blauwe economie eigenlijk? Het huidige lineaire economische systeem waarin produceren, consumeren en weggooien centraal staat is niet toekomstbestendig. De noodzaak tot een nieuwe soort economie, radicaal anders dan huidige lineaire economie, wordt gelukkig steeds meer gevoeld en erkend. Zo streeft de Nederlandse overheid naar een volledig circulaire economie in 2050. De blauwe economie is een minder bekend begrip, maar wel een waar onze voorbeeldstad haar naam aan ontleent. Het Blue in BlueCity komt van de blauwe economie en is net weer even anders dan de circulair economie. De natuur is de inspiratie voor onze blauwe voorbeeldstad. Ons gebouw en de mensen in en rondom het pand worden gezien als een ecosysteem, waarbinnen kennis en goederenstromen worden uitgewisseld. Bij de circulaire economie worden kringen gesloten. Bij de blauwe economie maken we een netwerk van kringlopen, die allemaal naadloos op elkaar aansluiten. Lees hier het artikel De circulaire en blauwe economie: wat is eigenlijk het verschil?

Lineair, circulair en blauw?

 

PROGRAMMA

Maandag 6 februari

9:30 – 13:00 Presentatie uitkomsten BlueCity Kruislaaghout Hackathon: van resthout tot bouwhout

Vandaag presenteren we de uitkomsten van de Kruislaaghout Hackathon ‘van resthout naar bouwhout’. 13 pioniers uit de houtsector hebben gewerkt aan twee oplossingen die een structureel antwoord formuleren om te zorgen dat rest- en sloophout niet langer in de verbrandingsoven beland, maar een toepassing in de economie krijgt.

> Deze bijeenkomst is op uitnodiging. Meer informatie over de deelnemers en hackathon. 

11:00 – 13:00 BlueCity Expeditie met ondernemer Better Future Factory voor MKB Rijnmond

Speciaal voor leden van MKB Rijnmond zijn er op maandag twee BlueCity Expedities! Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Vandaag staat de ondernemer Better Future Factory in de spotlight. Better Future Factory combineert techniek, design en verbeelding om duurzame ideeën tot leven te brengen. Ze zijn nieuwsgierig naar plastic als materiaal maar voelen ook de noodzaak om plasticafval op de best mogelijke manier te gebruiken, niet de slechtste. 

>Aanmelden via MKB Rijnmond

14:00 – 16:00 BlueCity Expeditie met ondernemer Vet & Lazy voor MKB Rijnmond

Speciaal voor leden van MKB Rijnmond zijn er op maandag twee BlueCity Expedities! Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Vandaag staat de ondernemer Vet & Lazy in de spotlights. Vet & Lazy is de bierbrouwerij van BlueCity en gevestigd in de kelders van Tropicana. Alle reststromen worden zo efficiënt mogelijk benut. Zo gaat bijvoorbeeld het graan naar de zorgboerderij, het koelwater wordt opgeslagen en hergebruikt voor andere processen binnen BlueCity en ga zo maar door. De bieren die gebrouwd worden door VET & LAZY zijn onder andere Ballistic Batte Cry, Temul, St. Guinefort, Je Moeder, Sweet Baby Jesus, Cascara en Dubbelwit Zomerfit.

> Aanmelden via MKB Rijnmond

Dinsdag 7 februari

9:30 – 11:30 De sleutelrol voor organisch afval in de Circulaire Economie

Op 7 februari organiseert Renewi, speciaal voor bedrijven waar bioafval vrijkomt, een sessie waarin we je graag bijpraten over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Organisch Afval. Renewi zamelt etensresten (in de volksmond SWILL) bij onder andere horeca ondernemers en bedrijfskantines apart in om deze vervolgens een tweede leven te geven. Etensresten zijn namelijk enorm waardevol! Wij zien hierin kansen om een positieve bijdrage te leveren aan ons steeds sneller veranderende klimaat en actuele brandstofcrisis.

> Meld je aan

14:00 – 16:00 BlueCity Expeditie met ondernemer Springtail

Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Vandaag staat Springtail in the spotlights. Springtail helpt bij het opzetten van waardeketens rond ingrediënten en materialen die de bodem herstellen. Dit doen ze door waardeketens en verdienmodellen te creëren waarmee boeren worden beloond voor het herstel van bodem en natuur. Deze middag kom je alles te weten over het gewas Sorghum.

> tickets

16:00 – 19:00 Talent for transition event

Jong talent, opgelet! Samen met de Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit en Erasmus Enterprise en Venture Cafe organiseert BlueCity het event voor jong talent dat zelf aan de slag wil met de circulaire economie. Of je nou zelf een bedrijf wilt starten, of liever aan de slag gaat voor een bestaande organisatie, het Talent for transition event helpt jouw circulaire carrière een vliegende start te geven. Breid je netwerk uit en laat je inspireren door toffe sprekers, speeddates met circulaire makers en rondleidingen door BlueCity!

> Schrijf je in

Woensdag 8 februari

14:00 – 16:00 BlueCity Expeditie met ondernemer Better Future Factory

Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Vandaag staat de ondernemer Better Future Factory in de spotlight. Better Future Factory combineert techniek, design en verbeelding om duurzame ideeën tot leven te brengen. Ze zijn nieuwsgierig naar plastic als materiaal maar voelen ook de noodzaak om plasticafval op de best mogelijke manier te gebruiken, niet de slechtste. 

>tickets

Donderdag 9 februari

10:00 -12:00 Online vragenuurtje Circulair Loket 

Wanneer mag je reststromen wel of niet gebruiken en waar moet je zijn om dat geregeld te krijgen? Tijdens het online vragenuurtje van het Circulair Loket kan je al je vragen over ondernemen met afval live stellen aan een panel van deskundigen. Stel je vraag ter plekke of dien ‘m van te voren in via circulairloket@rotterdamcirculair.nl.

> Meld je aan

14:00 – 17:00 uur Presentatie uitkomsten BlueCity Wilgen Hackathon: Oerhollandse klassieker met circulaire potentie

Op het terrein van voormalig melkveehouder Fam. Versluis in Meerkerk worden de uitkomsten van de BlueCity Wilgen Hackathon gepresenteerd. De wilg ondersteunt maar liefst 450 verschillende insecten, helpt de waterkwaliteit verbeteren en groeit zo snel dat het ook wel het Hollandse bamboe wordt genoemd. Vroeger werd het hout voor talloze toepassingen gebruikt waar nu fossiele bronnen voor worden aangesproken. 15 pioniers met kennis over wilgen hebben afgelopen maanden gewerkt aan oplossingen om te zorgen dat de wilg als biocirculaire oplossing weer een plek krijgt in onze economie komende jaren.

> Deze bijeenkomst is op uitnodiging. Meer informatie over de deelnemers en hackathon. 

14:00 – 16:00 BlueCity Expeditie met ondernemer Superuse Studios

Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Vandaag staat Superuse Studios in the spotlights. Een innovatieve design aanpak, open source-methode en dito tools – daar wordt Superuse (inter)nationaal om erkend. Effectief gebruik maken van vaak verspilde middelen en energie om zo tot duurzaam design te komen is waar Superuse voor staat.

tickets

16:00 – 18:00 uur De circulaire economie, is die al rond? Aan de slag met circulaire oplossingen binnen jouw organisatie.

Bij Spaak zien ze het belang van circulaire oplossingen. Oplossingen die bijdragen aan de transitie naar een nieuwe economie. Een transitie waarin iedereen mee moet, waarin samenwerken centraal staat. Aan de hand van zes pijlers neemt Martijn Savenije, CEO en medeoprichter van Spaak, je in dit live-event en webinar mee in een praktische aanpak voor circulaire vraagstukken.

> Reserveer een plek

 

Vrijdag 10 februari

14:00 – 16:00 BlueCity Expeditie met Marjanne Cuypers van BlueBlocks

Neem een duik in het BlueCity ecosysteem en ontdek onze circulaire voorbeeldstad. Elke dag brengen we een bezoek aan een andere ondernemer in BlueCity. Op vrijdag nemen we een kijkje bij BlueBlocks. BlueBlocks maakt SeaWood: een 100% natuurlijk, composteerbaar plaatmateriaal van zeewier.

> Tickets