Ondernemen

4 BlueCitizens op De Floriade Expo 2022

Floriade-Expo-2022-Official-opening-by-king-Willem-Alexander-2022.04.13-Fotografie_Robin-Utrecht-2

Het zal je niet ontgaan zijn: De Floriade Expo 2022 is geopend! Een bijzonder moment, want deze tuinbouwtentoonstelling wordt maar eens per tien jaar georganiseerd. Deze editie staat in het teken van het thema ‘Growing Green Cities’. Met zo’n thema is het geen verrassing dat er veel BlueCitizens betrokken zijn bij de tentoonstelling. Mis bij je bezoek aan de Floriade daarom deze praktijkvoorbeelden van de circulaire toekomst niet.

 

Emma van der Leest, co-curator van Nature Loves Technology

Biodesigner Emma van der Leest stond een aantal jaar geleden aan de wieg van het BlueCity Lab en is nog steeds nauw betrokken bij BlueCity. Nu is ze op De Floriade co-curator van de tentoonstelling ‘Nature Loves Technology’ in het Next Nature paviljoen, samen met William Myers. William Myers is ook actief voor de Raad van Advies voor het BlueCity Lab. In dit paviljoen laten innovatieve kunstenaars, designers en pioniers op alle fronten zien hoe technologie en natuur een harmonieus huwelijke aan kunnen gaan in de steden van de toekomst. Als bezoeker verlaat je de tentoonstelling met een concreet idee van hoe onze toekomstige steden er uit kunnen zien. Emma van der Leest en William Myers willen vooral laten zien hoe onze steden een broedplaats van veerkracht en biodiversiteit kunnen zijn. Amen to that.

Marjanne Cuypers – BlueBlocks

Marjanne Cuypers staat al 12 jaar aan het roer van BlueBlocks als frontvrouw. De missie van BlueBlock is losse eindjes in systemen op te ruimen, door reststromen van de ene partij om te vormen naar nieuwe materialen en toepassingen voor een andere. BlueBlocks richt zich hierbij voornamelijk op het maken van plaatmateriaal van zeewieren. Deze materialen zijn toegepast in twee paviljoens op De Floriade. In de eerder genoemde Nature Loves Technology expositie kan je het plaatmateriaal zelf zien, net als een lamp gemaakt van het zeewier. Extra leuk: het materiaal is niet alleen tentoongesteld, maar ook gebruikt als functionele zeewierwanden in het paviljoen. BlueBlocks’ plaatmateriaal van zeewier vind je ook in een ander paviljoen. Kijk in de Waterkamer van The Exploded View Beyond Building omhoog, en je kan de zeewierplaten als plafondpaneel spotten! In dit “huis van de toekomst” kun je zien welke materialen er allemaal gebruikt kunnen worden om in de toekomst te gaan bouwen. Van zeewier tot schimmels en zelfs uitwerpselen. En ja, aanraken mag! 😉 

Meer weten over BlueBlocks? Het KRO-NCRV-programma ‘Binnenstebuiten’ ging langs bij het kantoor en atelier van Marjanne Cuypers in BlueCity.

Nienke Hoogvliet – Zeefier

Zeewier is een veelzijdig organisme, zo blijkt wel. Ook zeewier-ondernemer Nienke Hoogvliet, de drijvende kracht achter Zeefier, presenteert haar werk op De Floriade. In het BlueCity Lab ontwikkelde Zeefier textielverf gemaakt van zeewier. Deze textielverf is op natuurlijke basis en schaadt het milieu zo minder dan conventionele textielverf tjokvol chemicaliën. In de Dutch Innovation Experience kun je deze textielverf in de praktijk bekijken: er zijn verschillende samples, producten en objecten te zien waarbij de verf is toegepast. 

Heb je dit paviljoen gemist? In de BlueCity Expo kun je ook een aantal voorbeelden van Zeefier-producten zien! De Expo is geopend tijdens BlueCity-evenementen. 

Klaske Postma – Van Hier 

Klaske Postma maakt met VanHier BioMaterialen op basis van lokale natuurlijke reststromen en snelgroeiende teelten, zoals lisdodde, rietmaaisel, fresia bladeren en kerstbomen. VanHier begon de ontwikkeling vorige jaar in het drylab in BlueCity en is op dit moment bezig met de eerste stap in de opschaling. Voor The Natural Pavilion leverde Klaske Postma een wand van biolaminaat. Bestaande uit 1,7 kilo rietmaaisel, 1,7 fresia bladeren, 2 kilo kerstboom takken en 6 kilo olifantsgras cellulose is dit een mozaïek van verschillende plaatmaterialen geworden. Je vindt de wand op de eerste verdieping van The Natural Pavilion.

De Floriade Expo is nog t/m 9 oktober 2022 te bezoeken. Bezoek de website voor meer informatie.