Rond BlueCity

Van beautycentrum tot 100% HACCP-proof FoodHub – Lokale productie voor een robuustere stad en een groener ommeland

BlueCity-Circulaire-Economie-2018-oktober52

BlueCity is niet alleen een werkplek voor circulaire bedrijven; ook de ruimte waarin die ondernemers werken, is circulair. Zo werd de circulaire kantoorvleugel, met 100 werkplekken voor duurzame ondernemers, voor 90% gerealiseerd met hergebruikt materiaal; en daarmee werd in totaal 60 ton CO2 bespaard. 

Ook in de rest van het pand wordt volgens circulaire principes gewerkt. Momenteel wordt in het voormalige beautycentrum, waar tot een paar jaar geleden nog oesterzwammen werden gekweekt op Rotterdams koffiedik, de laatste hand gelegd aan de FoodHub.

Waarom een FoodHub in BlueCity?

Rotterdam verspilt op dit moment 14 procent van het voedsel; 2% meer dan het landelijk gemiddelde. Voedselverspilling heeft een grote negatieve impact op waterverbruik en landgebruik. Helaas wordt momenteel slechts 6% van al het organische afval gescheiden opgehaald om biogas en compost van te maken.

En daar ligt een kans: worden organische reststromen beter gescheiden opgehaald, dan kan de helft van al dit afval worden omgezet in nuttige en nieuwe producten. Zo kunnen sinaasappelschillen worden verwerkt in zeep, kan van fruitresten imitatieleer worden gemaakt (zie: Fruitleather), kan van oud brood bier worden gebrouwen (zie Vet&Lazy) en kan gebruikt bierbostel weer worden gebruikt om brood van te bakken (zie Food & Footnotes).

Als incubator wil BlueCity ondernemende Rotterdammers helpen dit enorme potentieel aan verspild voedsel om te zetten in hoogwaardige producten. In een lokaal systeem legt voedsel minder kilometers af, wordt minder verspild en worden lokale reststromen omgezet in lokaal voedsel. Daarmee wordt een praktische stap naar een robuustere stad en een groener ommeland gezet, wat een gezonder klimaat voor lokale ondernemers én meer onderlinge samenwerking tot gevolg heeft. Een FoodHub is daarom een waardevolle en welkome aanvulling op de circulaire voorbeeldstad die BlueCity is.

Circulaire verbouwing van beautycentrum tot 100% HACCP-proof FoodHubhaccp foodhub bluecity rotterdam

Maar dan moet die Foodhub wel eerst gerealiseerd worden. Een grote uitdaging daarbij was het spanningsveld tussen de principes van de circulaire bouw versus de hoge hygiëne-eisen vanuit de sector. 

Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Daarom is HACCP ontwikkeld: een voedselveiligheidssysteem waar iedere organisatie die voedsel bereidt aan moet voldoen. Die strenge regelgeving maakt hergebruik soms onmogelijk; een hergebruikte installatie voldoet na een paar jaar bijvoorbeeld al niet meer aan de eisen, of de leverancier weigert hergebruikt te leveren.

Projectmanager Niels Kom: “De grootste uitdaging in de FoodHub was de tegenstelling tussen extreem hoge eisen aan de hygiëne enerzijds, en de extreem hoge eisen aan de duurzaamheid anderzijds. Toch is dat gelukt: de foodhub is 100% HACCP-proof en binnen de kaders van curator Superuse opgeleverd.”

Circulair bouwen binnen strakke kaders
haccp foodhub bluecity rotterdam

Circulair bouwen met hergebruikte materialen is voor een groot deel afhankelijk van toevalstreffers: je weet van te voren niet welk materiaal er geoogst kan worden. Superuse, het architectenbureau dat de transitie van BlueCity heeft geïnitieerd en momenteel cureert, heeft daar een uitstekend oog voor.

Polycarbonaat, trespaplinten en HACCP-coatings

Jos de Krieger,  architect en partner bij Superuse, werkt op De Ceuvel in Amsterdam. Van het tegenoverliggende pand werd de gevel vervangen. en de oude gevel bestond precies uit een materiaal dat geschikt zou zijn voor de food hub: meerwandig polycarbonaat. Dit materiaal is isolerend, lichtdoorlatend en goed afneembaar. Deze gevel werd gedemonteerd en voor verwerking naar BlueCity getransporteerd. Voor de afwerking, denk bijvoorbeeld aan plinten, werd gebruik gemaakt van tweedehands trespa, afkomstig van oude gevels.

Een andere flinke uitdaging: de afwerking van vloeren en wanden. Om aan de eisen te voldoen moeten die makkelijk afneembaar zijn. Helaas zijn standaardcoatings superchemisch en hebben daarom een grote milieu-impact. Maar ook hiervoor vond Superuse een mooie oplossing. Bij Forbo nota bene, één van de deelnemers aan de BlueCity Circular Challenge. Liquid Design is een soort vloeibaar linoleum, bestaande uit natuurlijke componenten als kurk, lijnolie en een biopolymeerbindmiddel. Deze natuurlijke grondstoffen zijn bovendien hernieuwbaar, dus milieuvriendelijk.

Het koude middelpunt

Elsebeth te Kiefte, Superuse

Tot slot werd belangrijke winst geboekt op de indeling van de ruimte: deze worden casco opgeleverd, maar de koel- en vriesinstallaties zijn wél centraal geregeld. “Een koud middelpunt,” noemt architect Elsebeth te Kiefte dit. “Door de koel- en vriesinstallaties te koppelen in een grote unit, hoef je maar één element te isoleren, in plaats van vier verschillende. Zo is er bovendien minder warmte/koude overdracht.”

Lees meer over de circulaire bouw in BlueCity

Het eerste deel van de transformatie van zwembad tot voorbeeldstad is voor 90% circulair gerealiseerd. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het gedaan hebben.

Dive into our ecosystem

BlueCity is meer dan een werkplek; het is hét Rotterdamse clubhuis van de circulaire economie dat initieert, agendeert en incubeert. Dit is de plek die start-ups en scale-ups verbindt aan onderzoekers, investeerders, bedrijfsleven en overheid

Grow your impact

Als je je bedrijf vestigt in BlueCity, vergroot je je circulaire ondernemingskansen: je stapt in een dynamisch ecosysteem van like minded entrepreneurs die hun kennis, ervaringen en netwerken delen aan de ene kant, en een netwerk van investeerders, bedrijfsleven en overheid aan de andere kant. Daarmee vergroot je je zichtbaarheid en ontmoet je key players binnen de circulaire economie én potentiële launching customers. Spring jij in ons ecosysteem?

>> check snel de werkruimte in BlueCity