Rond BlueCity

BlueCity: een terugblik op vijf jaar circulair pionieren

BC5J_Post_1080_Ifund_Liggend_01

Het is 7 oktober 2015. In het Tropicana-zwembad wordt al lang niet meer gezwommen. Op de plek waar vroeger de badhokjes zaten, vind je nu oesterzwammenkwekerij rotterzwam. Het is slechts het begin, want op deze dag koopt BlueCity het pand met behulp van impact investeerder Stichting ifund. Nu, 5 jaar later, blikken we terug op wat er allemaal is gebeurd in onze circulaire voorbeeldstad.

En dat is nog al wat. Van de bouw van een circulaire kantoorvleugel tot de realisatie van een FoodHub en het eerste circulaire biolab ter wereld – stilgezeten hebben we in ieder geval niet. Samen met ondernemers, zakelijke partners en Rotterdammers hebben we onze tanden gezet in circulair ondernemerschap. En we delen graag onze hoogtepunten!

Foto boven: AD, Marco de Swart

Niet lullen maar poetsen

Na de veiling en de aankoop van het pand vindt de formele oprichting van BlueCity in november 2015 plaats: de BV wordt gevestigd. Er wordt een bouwteam bij elkaar geveegd onder leiding van Yvette Govaart en Floris Schiferli om de circulaire verbouwing letterlijk en figuurlijk in de steigers te zetten. Daarna, in januari het jaar erop, begint het gehele BlueCity team met poetsen, verven en klussen én wordt het eerste huurcontract getekend: initiatiefnemer rotterzwam (die van die oesterzwammen) wordt officieel de eerste BlueCitizen!

In hetzelfde jaar vestigen ook andere ondernemers zich in BlueCity en wordt er hard gewerkt aan het opleveren van verschillende ruimtes waarin men aan de slag kan gaan met de circulaire economie. De Balzaal (voorheen Partycentrum Het Ornament) is als eerste klaar en fungeert sindsdien als podium voor het overgrote deel van onze in totaal 865(!) evenementen.

Met als pronkstuk de jaarlijkse Blue Economy Night waar Gunter Pauli, ook wel founding father van de blauwe economie, vaste gast is. Ook het terugkerende Plasticdieet is er eentje voor in de boeken. In samenwerking met o.a. Gimsel en Het Zero Waste Project gaan we sinds 2018 in september samen met Rotterdammers een maand lang de strijd aan tegen single use plastics. Verder mogen de meerdere edities van het Dus Wat Gaan Wij Doen duurzaamheidsfestival en FuckUp Nights Rotterdam natuurlijk ook niet uit dit lijstje ontbreken.

Om met onze publieke programmering Rotterdammers en lokale bedrijven mee te nemen in de kansen die de circulaire economie te bieden heeft, werken we sinds 2017 samen met Gemeente Rotterdam. Zo namen we je zes weken lang mee in verschillende circulaire onderwerpen in de online talkshow Studio Circulair. Samen met inspirerende ondernemers, vooruitstrevende bewoners en aanstormende artiesten gaven we de donderdagavond in quarantaine tijden een gouden randje.

Zo zijn we in 5 jaar tijd uitgegroeid van klein platform tot nationaal debatcentrum waar we – naast het bieden van een podium voor ondernemers – mensen handelingsperspectief bieden om zelf circulair aan de slag te gaan. Hoe we dat doen? Door niet alleen een oordeel te vellen over hoe het niet moet, maar juist door de focus te leggen op wat we wél kunnen doen. En wel vanaf morgen. Positief kritisch noemen we dat!

Circulaire kantoorvleugel

Flex desks

Niet lang na de oplevering van De Balzaal en de Skybox, wordt dan eindelijk de langverwachte circulaire kantoorvleugel geopend. De verbouwing van discotheek (Club Tropicana) tot werkplek werd voor 90% circulair gerealiseerd en daarmee werd 60 ton CO2 bespaard. De werkwijze van BlueCity werd dit jaar, op 6 februari 2020, erkend met de prijs voor Meest Duurzame Vastgoedproject 2020 tijdens de Rotterdamse Vastgoedborrel.

Inmiddels zitten 26 van de in totaal 34 ondernemers driftig te brainstormen, vergaderen en tikken achter hun laptop in de kantoorvleugel (de rest vind je in de productieruimtes). Allemaal met hetzelfde doel: impact maken. Zo zit het headquarter van rotterzwam direct naast onze ondernemersbar – altijd vega bitterballen binnen handbereik tijdens de vrijmibo! 

Aan borrelhapjes trouwens geen tekort. Sinds 2018 runt Sander Peltenburg samen met zijn compagnon George Brandenburg en enthousiaste team De Krekerij vanuit BlueCity. De vleesproducten op basis van krekels die zij maken hebben een “super lage ecologische impact maar een voedingswaarde gelijk aan rund.” Daarnaast is De Krekerij momenteel aan het verkennen of ze een lokale melkveehouderij kunnen helpen bij de transitie naar een sprinkhanenboerderij.

De Dome

Impact Investor Dinner

Rotterdam Capital Days 2019 | © Verkijk

Uiteraard hielden we deze future proof bites niet voor onszelf. Tijdens de 893 rondleidingen en 865 evenementen zoals Changez XL en Tropicana Fest, lieten we ook bezoekers kennis maken met circulaire catering. We gebruiken ons pand namelijk het liefst als podium voor toffe, circulaire ondernemers en tegelijkertijd als clubhuis voor iedereen die wilt kennismaken met een duurzame, circulaire of zero waste lifestyle.

Naast het grote publiek zaten we ook aan tafel met zakelijke partijen, ondernemers en investeerders. Zo ontvingen we burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens het Ondernemersonbijt en Hans Stegeman, Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management, en een tof netwerk van 50 vooroplopende impact investeerders bij het Impact Investor Diner. Samen gingen we in gesprek over wat investeerders en ondernemers kunnen betekenen in het realiseren van een toekomstbestendige economie die veerkrachtig, duurzaam en inclusief is.

Van kleedkamers naar productieruimtes

SYMBIOSIS Festival

Onder de dome opende in 2017 ook een vroege versie van het BlueCity Lab haar deuren. Door de unieke combinatie van een wet lab en een dry lab, kunnen materialen vanaf de cel worden gekweekt en vervolgens worden verwerkt tot eindproduct. Zo ontwikkelde Lori Goff, van Outlander Materials, hier UnPlastic: een circulair en composteerbaar alternatief voor single use plastics. Inmiddels zijn we ouder en wijzer geworden. Met een rugzak vol ervaring en een geweldig netwerk zijn we uit het Lab 1.0 gegroeid. En daarom openen we eind november het BlueCity Lab 2.0: met meerdere wet labs en een uitgebreide makerspace!

2017 was trouwens een veelbewogen jaar, want in dezelfde periode worden ook de productieruimtes in de kelders geschikt gemaakt voor gebruik. Langzaam maar zeker stromen de gangen vol met ondernemers die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. En in het geval van Fruitleather, weer in een bak beurse mango’s. Om er vervolgens een plantaardig leer van te maken. Niet alleen de geur van (al dan niet beurs) fruit vulde de afgelopen jaren de gangen, ook het circulaire brouwproces van bier brouwerij Vet & Lazy en de zeepjes van Kusala Gifts prikkelde onze zintuigen.

In de tussentijd worden er in de kelders van BlueCity ook kade kantoren ontwikkeld. Hier zitten het architectenbureau Superuse en productontwerpbureau Better Future Factory gevestigd. Als één van de eerste circulaire architectenbureaus in Nederland, was Superuse de uitgelezen kandidaat om het tropisch zwembad te transformeren naar circulaire voorbeeldstad.

Partners in de regio

circulair-onderwijs-in-rotterdam-hogeschool-rotterdam-en-bluecity

Natuurlijk deden we dit alles niet alleen. De afgelopen vijf jaar hebben we veel mogen samenwerken met verschillende bedrijven en organisaties. Want: radicaal veranderen doen we samen. Op de allereerste plek is daar natuurlijk onze investeerder, stichting ifund, die met raad, daad, actie, financiering en ondernemerservaring vanaf dag één onze partner is geweest. Ook onze relatie met Gemeente Rotterdam is van veel betekenis geweest; voor zowel de eerder benoemde publieke programmering als voor de ontwikkeling van het pand. Zoals je mag verwachten van Rotterdammers, laat Gemeente Rotterdam zien dat ze een stad is van en voor innovatieve ondernemers. En voegt ze daad bij woord in haar circulaire ambities en toont lef- daar zijn we trots op en blij mee!

Daarnaast zijn we dankbaar voor de ondersteuning van Stichting DOEN bij zowel de opstart van BlueCity als het BlueCIty Lab. Ook ENGIE staat al vanaf dag één aan onze zijde en BAM is, as we speak, bezig met het afronden van de bouw van het gloednieuwe BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld. Onder leiding van COUP Group en Superuse, ontwikkelen wij met BAM en ENGIE ons hele pand circulair. Tevens is onze samenwerking met Hogeschool Rotterdam ook absoluut een mijlpaal; het biedt studenten de kans om vanuit een circulaire praktijksituatie aan de slag te gaan en bereidt hen voor op de arbeidsmarkt van de toekomst. Samen leiden we de ondernemers van morgen op – professionals die buiten de gebaande paden denken en dóen.

Tot slot kijken we met trots terug op verschillende edities van de CIRCO tracks en BlueCity Circular Challenge. Met deze trajecten hebben we bedrijven geholpen bij het creëren van nieuwe, circulaire businessmodellen – op zijn Rotterdams, door te doen, samen met ondernemers, intrapreneurs, innovators en high potentials. Koplopers Wies en Eva, winnaars van de Circular Challenge in 2018 en oprichters van Waterweg, maakte waterpasserende tegels van bagger: een klimaatadaptieve, circulaire oplossing voor overbetegeling en hevige regenval in de stad.

High five voor alle bedrijven die ‘gewoon beginnen met circulair’ samen met ons mogelijk maken: Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, BAM, ENGIE, Sodexo, Erasmus Universiteit, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Provincie Zuid-Holland, Port of Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Nationale Nederlanden, ING, Rabobank, Stedin, Forbo, Metabolic, WDKA, Achmea, Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Archipel, Gemeente Eindhoven, Wageningen University & Research, Binder Groenprojecten, het Groene Brein, Design Academy Eindhoven, Gemeente Amsterdam, Waternet,  Eigen Haard, AVR, Alliander, VIVAT, AEB Amsterdam, TU/e, Catharina ziekenhuis, Woonbedrijf, Amsterdam Smart City, CIRCO, BioArt Laboratories, Upp!, Voor Goed, Stichting DOEN, Superuse, Keilewerf, Buurman Rotterdam, Jack Bean, MVO Nederland, DRIFT, Copper8, Semilla, RoSA, Evides, AHOY, SS ROtterdam, Diergaarde Blijdorp, UDS Department Store, de Wasserij, het Stimuleringsfonds, Stichting Volkskracht, Voedselbank, Ludvig Svensson.

En many, many more!

5 more years!

In de afgelopen vijf jaar zijn we gegroeid van ‘een stel gekkies in het zwembad’ tot de spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Maar: de definitieve stap naar een circulaire economie zetten we alleen samen – en dít is het moment om door te pakken. Niet door te denken, maar door te dóen. Wij zijn al begonnen. Let’s co create a new current – and surf the new economy together!

Benieuwd naar onze plannen?

Lees hier verder voor meer nieuws over het eerste circulaire biolab ter wereld, hoe we draaien van off- naar online programmering en hoe we alleen sámen van een lineaire naar een circulaire economie gaan.

Protip: schrijf je in op onze nieuwsbrief dan mis je niets!