Food for Thought, Rond BlueCity

BroodNodig lanceert de allereerste broodvergister van Rotterdam

nieuw-brood-oud-brood

435.000 broden… zoveel gooien we er met z’n allen per dag weg. BroodNodig gaat die voedselverspilling tegen met de allereerste broodvergister van Rotterdam. Met deze BroodNodig010 maak je biogas van al die oude bammetjes! 

De BroodNodig010: de eerste Rotterdamse broodvergister

De broodvergister heet BroodNodig010 en is zaterdag 29 april onthult tijdens het Blue Food Festival in BlueCity. In het filmpje hierboven leggen Aletta en Paula uit hoe het apparaat ontstaan is – en wat hun toekomstplannen zijn.

Hoe werkt BroodNodig010, de broodvergister?

zo werkt de broodvergister van broodnodig

De BroodNodig010 is een vergister die broodafval via fermentatie omzet in biogas. Het voordeel hiervan? Nou: door het te vergisten wordt het broodafval een waardevol product. Eén brood produceert genoeg biogas om een gaspit een uur lang voluit te laten branden. In de toekomst zal een bakker zijn gasovens voeden met het biogas dat geproduceerd wordt door de vergister in zijn winkel, waardoor hij minder fossiele energie nodig heeft én zijn energierekening drukt. Win-win!

Hoe komt BroodNodig aan al dat oude brood?

Brood is veel te kostbaar om zomaar weg te gooien. Het hoort niet in de prullenbak, maar ook niet op straat. Vogels worden er ziek van en er komen ratten op af – het is zelfs dé oorzaak van de Rotterdamse rattenplaag. Daarom zorgt BroodNodig dat er door heel Rotterdam broodbakken komen te staan. Doe hier je oude, niet meer eetbare brood in zodat het gerecycled kan worden. Eens per week wordt de bak leeggehaald door Stadsbeheer en wordt hier compost van gemaakt. Het apart ophalen betekent dat het brood dus niet bij het gewone restafval belandt. Oud brood, nieuwe energie!

Ook bijdragen aan dit Rotterdamse biogas?

Broodbakken broodnodig biovergister

Dat kan! Er staan BroodBakken (verzamelcontainers voor oud brood) op verschillende locaties in Rotterdam. De bakken worden opgehaald door stadsbeheer Rotterdam. Hier wordt voorlopig compost van gemaakt. De broodvergister bij ons – BluCity dus 😉 – levert kleinschalig biogas. Wil jij ook doneren? Hier staan de bakken van Broodnodig