Food for Thought

Circulair bouwen: over de Van der Leeuwprijs 2018, en het verschil tussen praatjesmaken en daadwerkelijk doen

Circulaire-Bouw-BlueCity-Yvette-Govaart-COUP-Daan-Hak

Genomineerd voor de Van der Leeuwprijs, samen met twee heel relevante initiatieven uit de stad dat is een grote eer. Helaas won BlueCity niet; de prijs ging (zeer terecht!) naar stadmaker Robbert de Vrieze. Maar de nominatie maakte heel wat los bij ons bouwteam. In dit artikel deelt Yvette Govaart, projectleider Circulaire Bouw, haar gedachten.

Maar eerst: wat is de Van der Leeuwprijs eigenlijk? De Van der Leeuwprijs is een stimulans voor Rotterdamse initiatieven die een uitzonderlijke meerwaarde hebben voor de publieke ruimte en de bewoners van de stad. De prijs wordt uitgereikt door de Van der Leeuwkring aan initiatiefnemers die door een betrokkenheid met de stad nieuwe plekken weten te creëren. Plaatsen waar bewoners wat aan hebben.

Over de nominatie van BlueCity voor Van der Leeuwprijs

“BlueCity is zeker geen onbekende meer, maar staat aan de vooravond van een interessante stap,” aldus Jenny Vermeeren, Kringlid Van der Leeuwkring en directeur Woonstad. “Na de eerste fase wisten de initiatiefnemers het oude Tropicana ook daadwerkelijk te kopen. Dat getuigt van lef en ambitie. Intussen maken ze ook echt een interessant gebouw én ontwikkelt de plek zich ook tot een echte kennis-hotspot met manifestaties en evenementen. In de volgende fase zal BlueCity ook naar buiten toe nog meer gezicht krijgen. Dat verdient een nominatie.”

De Van der Leeuwprijs – en wat die betekent volgens Yvette Govaart

BlueCity- Yvette Govaart

“Ik loop met twee gedachten weg van het Stadmakerscongres. De eerste: zo, en nu weer terug naar business as usual. Aan het werk met de circulaire bouw in BlueCity!” zo begint Yvette Govaart.

Haar tweede gedachte is wat minder nuchter. “Hoe tof ook, om te worden genomineerd voor zo’n prijs: in ons dagelijks werk merken we nog veel te weinig van de urgentie die partijen in de bouwbranche zeggen te voelen. Circulariteit en de transitie naar een nieuwe economie staat nog te vaak onderaan de lijstjes,” legt zij uit. “Partijen zeggen te willen veranderen – maar doen dat nog maar weinig.”

Over een overspannen markt, productie en .. praatclubjes

De bouwopgave is groots: in Rotterdam alleen al zijn er 50.000 woningen nodig. De markt is heet – overspannen zelfs. Nu de effecten van de crisis lijken getemd, wordt er weer volop productie gedraaid. En de innovatie die zo noodzakelijk is blijft toch nog te vaak stof voor congressen en praatclubjes.

Wat dat in de praktijk betekent? Yvette en haar bouwteam deden onlangs een oproep aan grote bouwende partijen met een circulaire en duurzame doelstelling hun visie met ons te delen. Met als doel een partij te kunnen verbinden aan onze doelstelling de bouwbranche te veranderen – en dat te doen door daadwerkelijk te innoveren in de speeltuin die BlueCity heet.

Yvette: “De reacties zijn bedroevend; geen tijd, geen prioriteit of zelfs géén reactie. Kom op bouwsector: laat zien dat je daadwerkelijk in staat bent te doen wat je predikt!”

Circulariteit als hekkensluiter?

De kansen zijn groots: op één en dezelfde slide presenteert Mattijs Ruiven, Hoofd Stedenbouwkundige Stadsontwikkeling, de opgave voor Rotterdam; wat betekent het toevoegen van 50.000 woningen voor de stad? “Klimaatadaptatie, goed vormgegeven buitenruimten, energietransitie; zeer relevant natuurlijk. En dan staat ergens onderaan in een blokje: circulair. Alsof dat nog iets is dat losstaat van bouwen of ontwerpen.” zegt Yvette. “Wat nou als we nu eens zeggen dat we die 50.000 woningen circulair gaan bouwen en ontwikkelen?! Wat een boost zou dat zijn voor de bouwsector, om met werk, werk te maken, en twee vliegen in één klap te slaan!”

Kansen voor (impact)investeerders

Er zijn ook veel kansen in de hoek van financiering van projecten, vooral voor (impact)investeerders die afwillen van de traditionele (vastgoed)belegging, en meer op zoek zijn naar impactgestuurde investeringen. Ook kan de overheid veel betekenen, zoals bijvoorbeeld een fiscale herziening, waarbij ipv arbeid te belasten, nieuw materiaal wordt belast. “Hoe geweldig zou het zijn om daar een experiment omheen vorm te geven, dat concreet toe te passen en te leren van de effecten?” vraagt Yvette. De mogelijkheden voor BlueCity liggen klaar.

Doe mee!

Ideeën zijn er genoeg, maar het schort aan mensen die de stap ook echt durven te zetten. Daarom doet Yvette bij deze een oproep aan de bouwende ontwikkelende en financierende partijen: bouw met ons mee aan een circulaire economie. Niet door te praten, maar door te doen. Niet lullen, maar poetsen. Dat moet toch kunnen hier in Rotterdam?

Interesse? Neem contact op met Yvette Govaart via yvette@bluecity.nl

Over de circulaire bouw in BlueCity

Het ombouwen van leegstaand zwembad naar circulaire voorbeeldstad met werkplekken voor innovatieve bedrijven heeft heel wat voeten in aarde. Hoe BlueCity dat aanpakt lees je hier.

>> lees meer over Circulaire Bouw in BlueCity