Food for Thought, Living Lab, Rond BlueCity

Mijlpaal voor een circulair Rotterdam: Hogeschool Rotterdam en BlueCity slaan de handen ineen [PERSBERICHT]

circulair-onderwijs-hogeschool-rotterdam-bluecity-arno-bonte

Rotterdam is een living lab voor circulaire economie. In 2030 is circulair de maatstaf: dan draait de stad zo veel mogelijk op herbruikbare grondstoffen. Om dat in de toekomst te realiseren, is actieve betrokkenheid van het onderwijs nú cruciaal. De samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en BlueCity is daarin een mijlpaal; het biedt studenten de kans om vanuit een circulaire praktijksituatie aan de slag te gaan en bereidt hen voor op de arbeidsmarkt van de toekomst. Samen leiden we nú de ondernemers van morgen op – professionals die buiten de gebaande paden denken en dóen. 

Wethouder Arno Bonte (hierboven op de foto met BlueCity’s algemeen directeur Sabine Biesheuvel), tijdens de bekendmaking van de samenwerking tijdens Club Circulair op 10 oktober 2019: “Om circulariteit in 2050, of liefst eerder, te realiseren, is actieve betrokkenheid van het onderwijs nú cruciaal. Dat een onderwijsinstelling als Hogeschool Rotterdam zich zo ondernemend opstelt, is bijzonder krachtig.”

Straks anders denken, is nu leren anders dóen

samenwerking bluecity hogeschool rotterdam gemeente rotterdam make it happen

De circulaire economie vraagt om een ander soort bedrijven, andere business- en investeringsmodellen, en andere vormen van ownership. Het vraagt, kort gezegd, om een ander leersysteem; een leersysteem met een holistische kijk, waarin toekomstgericht leren denken, van perspectief kunnen wisselen en actiebereidheid belangrijke uitgangspunten zijn. 

Economen van de toekomst maken daar binnen BlueCity kennis mee; zij staan aan de wieg van andere verdienmodellen met een nieuwe kijk op producten en verkopen. Circulair bouwen is een nieuwe tak van sport; samen met in BlueCity gevestigde ondernemers gaan toekomstige architecten en ingenieurs aan de slag met ontwerpprincipes die modulariteit en refurbishment mogelijk maken. En op het gebied van future materials groeien studenten bio based materialen in BlueCity Lab, die ze direct om kunnen zetten in een circulair product.

Samen versnellen

circulair-onderwijs-in-rotterdam-hogeschool-rotterdam-en-bluecity

Wijnand van den Brink, College van Bestuur Hogeschool Rotterdam, en Sabine Biesheuvel over circulair onderwijs in BlueCity

Met deze samenwerking geven BlueCity en Hogeschool Rotterdam op hun eigen manier invulling aan de no-nonsense, grensverleggende Rotterdamse mentaliteit. 

Wijnand van den Brink, lid van College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam: “Deze samenwerking sluit perfect aan bij ons nieuwe beleid om studenten onder te brengen in contextrijke satellietlocaties op plekken waar het gebeurd. Want als het ergens gebeurt, dan is het wel hier in BlueCity. Dit is het moment om samen aan de slag te gaan.” 

Sabine Biesheuvel, algemeen directeur BlueCity, vult aan: “We leiden samen een generatie op die fundamenteel anders naar producten kijkt. Een generatie die vragen stelt over onze huidige restromen en bevraagt waar producten van zijn gemaakt en waarom.”

Samen bereiden we de volgende generatie voor op een andere wereld met een andere realiteit. Samen ontwikkelen we waardevolle inzichten over de problemen van de transitie op een grotere, (inter)nationale schaal. Samen helpen we de versnelling van de internationale transitie. Niet door te denken, maar vooral door te dóen. Rotterdam, make it happen.

> lees het persbericht ‘Hogeschool opent satellietlocatie voor circulair onderwijs in BlueCity’

 

fotografie: Joey Rietveld