Circular Challenge, Ondernemen

Circular Challenge Participant N°2 : Forbo Flooring Systems – de vloer aanvegen met de lineaire economie

Forbo-systems-materials

Waar gebouwd wordt, wordt ook gesloopt en dat resulteert in reststromen zoals Marmoleum, wat ermee te doen? Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van Forbo, een grote vloerenproducent.

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de bedrijven en de reststromen die ze inzetten.

Marktleider & voorloper

Forbo-flooring-BlueCity-Circular-Challenge

Forbo Flooring Systems produceert onder andere linoleumvloeren onder de merknaam Marmoleum. Binnen het marktsegment ‘linoleumvloeren’ is Forbo de absolute marktleider met een marktaandeel van ca. 65%. De vloeren worden voor een belangrijk deel in Assendelft (Noord-Holland) geproduceerd en vervolgens wereldwijd verkocht, met een nadruk op Europa.

De vloeren eindigen voornamelijk in commerciële gebouwen zoals jouw ziekenhuis, school of kantoor. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf Marmoleum voor in je huis te bestellen. Vervolgens worden deze miljoenen m2 vloer welke Forbo levert uitvoerig gebruikt. Wanneer deze vervangen moet worden ontstaat de reststroom Marmoleum, welke op dat moment de verantwoordelijkheid is van de gebruiker. Echter, Forbo is zich bewust van het ontstaan van verlengde verantwoordelijkheid voor producent als vereiste voor het bereiken van een circulaire economie.

Aangezien Forbo graag van bewustzijn naar actie gaat en één van de voorlopers in haar branche binnen circulaire economie wil blijven, zoeken zij een manier om de het gebruikte Marmoleum, de reststroom, te hergebruiken.

Afval met een natuurlijke herkomst

Forbo-flooring-systems-2018-BlueCity

Linoleum wordt gemaakt door lijnzaadolie in te koken en te laten oxideren. Hierna wordt de ingekookte olie vermengd met hars, houtmeel, kalk. Het linoleumcement dat hierbij ontstaat wordt gemixt met pigmenten en ‘gemalen’ tot linoleumgranulaat. Dit mengsel wordt op jute – en soms polyester – gewalst en vervolgens in grote torens opgehangen om de olie te laten uitharden.

Alle benodigde grondstoffen van dit proces hebben een natuurlijke herkomst en in het geval van Forbo zijn al deze grondstoffen zelfs duurzaam verbouwd of gedolven. De totale productie van Marmoleum 2.5mm is zelfs CO2-neutraal. Ondanks dat Marmoleum relatief duurzaam is, belandt op dit moment Marmoleum gewoon tussen het andere bouw en renovatie afval op het moment dat deze vloer vervangen wordt. Forbo biedt momenteel geen service om dit afval in te nemen dus ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker, met als gevolg dat het net als het andere afval wordt afgevoerd.    

Forbo – een kijkje achter de schermen

In bovenstaand vlog geven we je een kijkje achter de schermen van Forbo Flooring Systems. We brengen een bezoek aan het International Institute of Social Studies waar we het Marmoleum gaan bekijken. Wist je dat Forbo 20 miljoen m2 vloer produceert per jaar en dat dit gelijk staat aan maar liefst 4000 voetbalvelden en dat het Marmoleum momenteel na gebruik zomaar tussen het bouwafval terecht komt. Ben je benieuwd wie er met deze reststroom aan de slag gaat? Volg BlueCity TV!

Geïnteresseerd in het verwaarden van een reststromen?

Flooring-systems-BlueCity-Circular-Challenge

Heb je als bedrijf ook een reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge, net als Forbo, als een kans om volledige verantwoordelijkheid te nemen, ook na gebruik, voor je product?

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Kom naar BlueCity Circular Challenge Night 2018

Interesse in de uitkomst van de BlueCity Circular Challenge 2018? Kom op 22 juni 2018 naar de Circular Challenge Night in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier.