Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°1: AVR – De rest van de rest

BlueCity-Circular-Challenge-2018-AVR

Mijn maar ook jouw weggegooide koffieprut, theezakjes, aardappel- en appelschillen, wat ermee te doen? Tijdens de BlueCity Circular Challenge gaat een team van studenten op zoek naar nieuwe toepassingen voor de reststromen van AVR, een groot Nederlands afvalenergiebedrijf.

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, ambitieuze studenten en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten veranderen de waardeloze reststromen van deelnemende bedrijven in waardevolle producten. In deze serie maken we een rondje langs de bedrijven met hun reststromen en de studenten die aan de slag gaan met deze reststroom.

De rest van de rest

AVR is een groot Nederlands afvalenergiebedrijf. Eén van de bedrijfsactiviteiten is het verwerken van huishoudelijk restafval. Via 10 afvallijnen in Rozenburg en Duiven wordt per jaar maar liefst 0,9 miljoen ton huishoudelijk restafval verwerkt. Dat is restafval van jou, van mij, van ons allemaal. Het restafval wat overblijft nadat je thuis het afval hebt gescheiden; de rest van de rest zoals AVR dit noemt.

AVR weet waarde te creëren uit dit restafval waarvan jij thuis dacht dat het ‘waardeloos’ was. Uit het restafval worden de laatste grondstoffen gewonnen en de rest wordt ingezet om energie van te maken; onder andere stadswarmte in Rotterdam. Bovendien, technologische vooruitgang creëert steeds meer mogelijkheden voor afvalverwerking en afvalscheiding. Dit resulteert voor AVR in continu onderzoek naar de beste oplossing voor de verwerking van restafval.

Letterlijk van afval naar product

AVR-BlueCity-Circular-Challenge-2018-Infographic

Een deel van het restafval bestaat uit vervuilde organische natte fractie: oftewel GFT/E-afval uit de grijze zak. Dit is een zeer gevarieerde reststroom, bestaande uit bijvoorbeeld overblijfselen van jouw pastamaaltijd, aardappel- en appelschillen, koffieprut, theezakjes en resten kaas. Eenmaal in jouw grijze zak is het vermengd met andere afval, zoals tissues en plastics. Dit materiaal wordt organisch natte fractie, ONF, genoemd.

Momenteel wordt deze reststroom niet gescheiden van het andere afval. AVR acht dit wel mogelijk in de toekomst bijvoorbeeld als extra stap in hun nieuwe scheidingsinstallatie voor het huishoudelijk restafval. In dit geval zou er bij AVR jaarlijks zo’n 130.000 ton ONF beschikbaar zijn waar hopelijk een mooi nieuw product van gemaakt kan worden.

AVR – achter de schermen

In bovenstaand vlog geven we je een kijkje achter de schermen van AVR. Daarnaast legt Henriëtte Verhoeff uit dat de reststroom ONF, de eetresten welke jij thuis weggooit, vaak tussen het restafval terecht komt en dat AVR juist voor deze reststroom een nuttige bestemming zoekt. Ben je benieuwd wie er met deze reststroom aan de slag gaat? Volg de BlueCity TV!

Geïnteresseerd in het verwaarden van reststromen?

Heb je als bedrijf ook een reststroom en wil je meedoen aan de BlueCity Circular Challenge? En zie je de BlueCity Circular Challenge net als AVR als een kans om verdere stappen te zetten richting een circulaire economie; jouw reststroom niet langer afval maar de basis van een nieuw product? 

Meld je dan aan voor de volgende BlueCity Circular Challenge

Stuur een mail naar laura@bluecity.nl en ga de samenwerking aan met BlueCity en een team van enthousiaste studenten!

Interesse in de uitkomst van deze editie?

Op 22 juni 2018 vindt de Circular Challenge Night plaats in BlueCity. Je bent bij deze van harte uitgenodigd! De toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan hier