Events, Ondernemen

De-risking early stage circulaire bedrijven – Funding the Future 2022

FundingTheFuture2022-Lowres-Jacqueline Fuijkschot-35

De route naar een gelijk speelveld voor circulaire ondernemers is hobbelig maar niet onmogelijk aldus Jeroen van Muiswinkel (Copper8 en Springtij) en Hilde Sijbring (CoFoF) tijdens de opening van het Funding the Future event op 31 mei 2022. Het event, dat plaatsvond in circulaire hotspot BlueCity, stond dit jaar geheel in het teken van de-risking van early stage circulaire bedrijven. In het oude Tropicana kwamen 40 impact financiers samen om circulaire risico’s aan te gaan en kansen concreet en tastbaar te maken. 

Funding the Future werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd in een nieuwe verdiepende vorm door BlueCity samen met het netwerk van impact investeerders CoFoF en de systemisch en inspiratievolle blik vanuit Springtij. Naast Springtij wordt Funding the Future mede mogelijk gemaakt door twee koplopers in het financieren van de circulaire economie: stichting ifund en DOEN Participaties. De opening van de middag kon niet onvoorzien blijven van een typisch Rotterdams gedicht voorgedragen door Kim Nackenhorst met de toepasselijke titel ‘Ogenschijnlijk‘ van Jules Deelder. Dagvoorzitters Jeroen van Muiswinkel en Hilde Sijbring zijn met hun betrokkenheid in diverse circulaire onderzoeken en werkgroepen beide als geen ander bekend met het thema van de dag: de-risking van circular business. De aanwezige impact investeerders, de een meer risicodragender dan de andere, kregen deze dag de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal verdiepende workshops met aansluitend een diner. 

Het eerste deel van de middag stond in het teken van het grip krijgen op risico’s en het in kaart brengen van kansen rondom het financieren van de circulaire economie middels co-financiering, financiële constructies en risicopercepties. Middels verschillende workshops verzorgd door Stichting ifund, Peelpioneers en EigenDraads werden investeerders in de zaal uitgedaagd om hun risicoperceptie te delen met de rest van het publiek.

Van de-risken naar risico’s aangaan 

Willem Grimmink en Stefan van Eijk deelden vanuit ifund een nieuwe coöperatieve manier om risico’s aan te gaan. Stichting ifund, een vroege fase fonds voor circulair ondernemers, investeerde onder andere in de Clique, BlueCity en Jack Bean. Middels platform WeFund zijn zij in staat om informal investors tot 80% van de omvang van een deal te laten mee participeren. Geïnteresseerde informal investors participeren middels een coöperatie in een onderneming terwijl het management door ifund wordt uitgevoerd. Niet alleen verminderen zij hiermee het risico, maar zijn zij ook in staat om meer deals te realiseren. Stichting ifund, tevens onderdeel van CoFoF, co-financiert regelmatig met andere partijen. Het belang van spreiden en samenwerking wordt breed gedragen door investeerders in de zaal. Jasper Snoek, directeur bij Fair Capital Partners, is te spreken over het samenwerken in vroege fase financiering: “In de startfase van een onderneming is het zowel in het belang van ondernemer als investeerder om met meerdere investeerders samen te werken. Investeerders kunnen op deze manier risico spreiden, en de onderneming heeft op deze manier meer toekomstperspectief.”

Stichting ifund investeert in een vroege fase, waar andere investeerders nog beperkt in stappen. Ondanks een divers opgebouwd portfolio zouden Stefan en Willem in veel meer bedrijven willen financieren dan dat zij op dit moment doen. Ze hopen dan ook dat andere partijen in een vroege fase het risico aan durven te gaan. “Investeerders denken te veel in risico’s en hobbels op de weg, maar om echt daadwerkelijk het verschil te maken moeten we naast het mitigeren van risico’s de risico’s gewoon aan gaan en over tot actie.” 

Successen mogen ook gedeeld worden 

Middels een uniek consortium van investeerders heeft PeelPioneers de grootste schillenfabriek van Europa gebouwd. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een uniek consortium, bestaande uit de Rabobank, EZK, het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties. Tijdens de sessie deelden PeelPioneers ondernemers Lindy Hensen en Tiemen van Stempvoort hun succesvolle ervaring in het realiseren van financiering. “Er is veel aandacht van investeerders voor het gegeven dat circulair ondernemen in de praktijk tegenvalt. Maar dat het ook meevalt komt eigenlijk niet aan bod.”

“De-Risking is voor ons het bewijs leveren dat we het goed doen. En onszelf ook de vraag stellen of we het zelf op deze manier zouden willen financieren. Ga in de schoenen staan van de financier” aldus Lindy. De ondernemers geven aan dat het plannen van financieringsrondes cruciaal is. M.a.w. hoe ga je van 1 miljoen, naar 10 miljoen, naar een volgend niveau. Daarnaast is het niet verkeerd om kritisch te zijn, ook naar investeerders toe wat zij daadwerkelijk kunnen bieden en kritisch te zijn over vastgestelde milestones die de ontwikkeling remmen. Tegelijkertijd zijn vanuit financiers milestones ook een belangrijke vorm van de-risking en als je tijdig de ontwikkelingen signaleert zijn de meeste financiers flexibel. Zolang je maar met elkaar het gesprek aan gaat.

Geen woorden maar draden      

Hilde van Duijn en Marieke Akerboom van EigenDraads namen ons mee in de uitdagingen rondom het circulair maken van de textielsector met de focus op nasortering van textiel. EigenDraads is een Rotterdams initiatief die werkt maakt van de circulaire textielketen. Beiden hebben hun strepen verdiend in de textielsector en zitten boordevol kennis en gedrevenheid om een oplossing te vinden voor de textielberg. Onder het motto “Geen woorden maar draden” verkennen ze samen met de industrie, waaronder vier grote textielsorteerders en Havenbedrijf Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Rotterdam de haalbaarheid en effecten van een textiel recycling hub in de regio Rotterdam. De vraag aan de impact investeerders in BlueCity is, hoe krijgen we de business case van nasortering van textiel sluitend?

Een aantal stuitende waarheden werden gedeeld zoals:

  • • Een waardevernietiging van meer dan 99% vindt plaats van nieuw textiel naar tweedehands textiel.
  • • Meer dan 50% van het niet-herdraagbare textiel wordt nu poetsdoek. Echter, deze poetsdoeken hebben een gemiddelde leven van 13 seconden (!).
  • • Er wordt ruim 90.000 ton afgedankt textiel gesorteerd in de regio Rotterdam, voornamelijk uit het buitenland. (Ter referentie: in Nederland wordt per jaar 136.000 ton textiel ingezameld).

Een groeiend aandeel van het afgedankte textiel in Nederland heeft geen waarde meer op de tweedehandsmarkt en de verliesgevende ‘ondersoorten’ nemen sterk toe. EigenDraads richt zich in haar projecten o.a. op de business case van de sorteerders, die in de toekomst flink onder druk komt te staan. De markt van downcycling is redelijk vol en de textielberg blijft groeien. De overheid heeft heel ambitieuze doelstellingen voor textielrecycling, maar het is zeer de vraag of deze haalbaar zijn als er geen verandering komt in ons huidige systeem. De geplande UPV-compensatie zal in feite een systeem in stand houden dat niet werkt. Er zijn interessante ontwikkelingen met betrekking tot de technologie rondom automatisch sorteren (zoals NIR) waarmee niet-herdraagbaar textiel op een snelle en betrouwbare manier op basis van samenstelling kan worden gesorteerd. Door deze nasortering wordt het textiel geschikt als grondstof voor vezel-tot-vezel recycling, waarvoor immers een constante vezelsamenstelling vereist is. Hilde en Marieke zijn op zoek naar investeerders die de realisatie van nasortering in de regio willen co-financieren. Vier grote sorteerders willen samenwerken en zelf ook investeren, maar hebben aanvullende investeringen nodig. Er zijn verschillende modellen denkbaar. De voorkeur van Hilde en Marieke is om in eerste instantie één faciliteit te realiseren waar sorteerders het nasorteren als dienst kunnen inkopen. In de toekomst kan worden doorgegroeid naar nasortering bij elke sorteerder individueel. Verschillende investeerders tonen belangstelling, voorwaarden zijn o.a. dat het om een echte innovatie moet gaan, de sorteerders moeten zelf ook investeren, de investering moet naar een bedrijf gaan en de recyclers moeten worden betrokken.

Circulaire catering 

Het diner werd dit jaar verzorgd door Jack Bean en Falafval. Na een voorafje van oyster mushroom hapjes en vegan meatballs, haalden hosts Jeroen en Hilde de uitkomsten van de deelsessies op. De terugkoppeling van de drie partijen deelden een gemeenschappelijke boodschap: Risico is vooral perceptie. Samenwerking en kennisdeling helpt ons verder naar een gelijk speelveld voor circulaire ondernemers maar de beweging begint bij ons door simpelweg over te gaan op actie. Inspirerende woorden van Katinka Abbenbroek, Directeur van Springtij sluiten hierop aan. “In de hoge golven koers houden. Soms zit wind tegen maar als de zeilen goed staan, houden we koers.” 

Het hoofdgerecht, verzorgd door Falafval, in samenwerking met Bay Leaf Vegan Foods, was een oer Rotterdamse Vegan Kapsalon. Een echt ‘Rotterdams chique’ hoofdgerecht met een dikke duurzame knipoog. Tijdens het diner wisselden gasten meerdere malen van tafel, werd er uitgebreid doorgepraat op de inspiratievolle sessies en stond netwerken centraal zoals investeerders aangesloten bij CoFoF gewend zijn. Uitkomsten van Funding the Future worden verder opgepakt in de circulaire werkgroepen en het driejarig programma ‘Echte waarde is rond’ van Springtij en worden gedeeld tijdens het driedaagse festival op Terschelling.

Lees verder

Lees hier meer over de voorgaande edities van dit diner.

‘Verduurzaming begint bij verandering in het DNA van de financiële sector.’ – Impact Investor Diner 2021

“Juist nu is hét moment om door te zetten en te investeren in een betere wereld.” Recap Impact Investor Diner 2020

Fotografie door Jacqueline Fuijkschot