New Materials, Ondernemen

PERSBERICHT – Pilot gestart om Nederlands vegan leer te produceren van bladafval

Groepsfoto blue city RZ4302 – Fotografie Roza Schous

Bladafval uit Nederland omzetten naar een plantbased leer dat volledig plasticvrij, diervrij  én biobased  is – daar is vandaag een pilot mee gestart door een consortium van vier bedrijven. Het materiaal heet Treekind, door Biophilica – ontwikkeld door ontwerper Mira Nameth tijdens haar Master aan het Royal College of Art, met voortdurende steun van Londense accelerator Central Research Lab.

Het Nederlands consortium wordt gevormd door Den Ouden Groep, die biobased oplossingen aanbiedt vanuit groene reststromen, een biolab – BlueCity Lab, de ontwerpers achter Biophilica en textiel experts REMOkey. Ze slaan de handen ineen om te testen hoe dit vegan leer gemaakt kan worden van de groente reststromen die Den Ouden Groep verzamelt op 13 locaties in Nederland.

Starten met een pilot voor circulaire productie

Luuk Braam (product-ontwikkelaar bij Den Ouden Groep) en Mira Nameth (CEO van Biophilica).

De enthousiaste ondernemers hebben elkaar ontmoet via BlueCity, en ontdekten snel dat een samenwerking vanzelfsprekend was. De transitie naar een circulaire economie van materialen vereist dat de grondstof, die momenteel vaak als afval wordt gezien en niet, zoals de partners denken, een waardevolle natuurlijke hulpbron is. Deze samenwerking van grondstofleverancier, bio-ontwerpbedrijf en circulair (textiel) innovatiebureau heeft alles in huis om Treekind op grotere schaal te produceren. Met behulp van een subsidie van RVO Nederland kunnen ze de circulaire productie van Biophilica’s materiaal gaan testen. De ondernemers investeren de helft van de kosten zelf omdat ze ook kansen zien om  lokale groenstromen om te zetten in een lokaal beschikbaar koolstof negatief materiaal dat als volwaardige leervervanger kan worden ingezet.

Op naar een continue productie

Voor oktober 2021 verwachten de partners de pilot resultaten te gebruiken om een bedrijf of joint venture te starten dat dit materiaal produceert. Biophilica maakt een vegan leer voor de mode-, meubel- en verpakkingsindustrie, een materiaal dat is gemaakt van groenafval. Nu wordt dit materiaal gecomposteerd. Dat kan ook met het vegan leer, maar dat is pas de bedoeling als het helemaal versleten is. Liever maakt het consortium er nog een keer leer van – dat is namelijk goed mogelijk. Het doel van dit project is te komen tot een productielijn van het materiaal “Biophilica” voor de Nederlandse markt waarin ook is nagedacht over een retoursysteem en de CO2 voetprint. Wil je op te hoogte blijven van de pilot? Volg dan @Treekind en @BlueCity_Lab op Instagram.

Quotes van deelnemers

Als familiebedrijf staan we voor echte economie, geen waarheden uit rapporten, maar gewoon producten maken die marktwaarde hebben. We hebben in het verleden al laten zien dat we vanuit een diversiteit aan stromen waardevolle half-fabricaten kunnen maken voor andere industrieën. Te gek dat we nu samen met Biophilica kunnen leren hoe we ons materiaal kunnen verwaarden tot hun vegan leer, en welke markt daarbij hoort. Samen kom je verder, en daarom zijn we trots bij te kunnen dragen aan dit onderzoek”.
Joris van de Vleuten,  Commercieeldirecteur Den Ouden Groep

“Iedereen zoekt naar duurzame oplossingen. Als ontwerpers worden we gemotiveerd door alle mogelijkheden van innovatie. We zijn verheugd om het op te schalen met Den Ouden Groep, omdat ze de gevestigde supply chain voor de grondstof hebben.
Mira Nameth – CEO van Biophilica

“Er wordt veel gepraat over duurzaamheid, en vegan leer lijkt al snel een geweldig alternatief. Onze rol is met onze tientallen jaren ervaring in verduurzaming van de textielindustrie dit consortium te wijzen op bekende valkuilen, en samen te leren hoe we Biophilica tot een haalbaar en schaalbaar product in de markt kunnen zetten.”
Anton Luiken – RemoKEY

Bij ons komen zoveel ondernemers en ontwerpers samen die ieder een stuk van een puzzel meebrengen. We zijn trots deze partijen bij elkaar te hebben gebracht en hopen dat ze met inzet van het netwerk en de faciliteiten van BlueCity tot een circulaire keten komen die uiteindelijk resulteert in een productielijn Biophilica voor de Nederlandse markt.
Nienke Binnendijk – directeur BlueCity Lab

Meer weten over het BlueCity Lab?

BlueCity Lab is een bio-circulaire speeltuin voor makers dat de transitie naar een circulaire, meer biobased economie wil versnellen door werk- en labruimte te creëren voor de groeiende community van bioniers. Wil jij bijdragen aan de biorevolutie?

Bekijk de website van BlueCity Lab hier.