New Materials, Ondernemen

Pilot gestart om Nederlands “vegan leer” te produceren van bladafval (PERSBERICHT )

Groepsfoto blue city RZ4302 – Fotografie Roza Schous

Bladafval uit Nederland omzetten naar een “plantbased leer” dat volledig plasticvrij , diervrij  biobased  is, daar is vandaag een pilot mee gestart door een consortium van vier bedrijven. Het materiaal heet Treekind, door Biophilica – ontwikkeld door ontwerper Mira Nameth tijdens haar Master aan het Royal College of Art, met voortdurende steun van Londense accelerator Central Research Lab. Een Nederlands consortium met een Den Ouden Groep, die biobased oplossingen aanbiedt vanuit groene reststromen, een biolab – BlueCity Lab, de ontwerpers achter Biophilica en textiel experts REMOkey slaan de handen ineen om te testen hoe dit vegan leer gemaakt kan worden van de groente reststromen die Den Ouden Groep verzamelt op 13 locaties in Nederland.

Starten met een pilot voor circulaire productie

De enthousiaste ondernemers hebben elkaar ontmoet via BlueCity, en ontdekten snel dat een samenwerking vanzelfsprekend was. De transitie naar een circulaire economie van materialen vereist dat de grondstof, die momenteel vaak als afval wordt gezien en niet, zoals de partners denken, een waardevolle natuurlijke hulpbron is. Deze samenwerking van grondstofleverancier, bio-ontwerpbedrijf en circulair (textiel) innovatiebureau heeft alles in huis om Treekind op grotere schaal te produceren. Met behulp van een subsidie van RVO Nederland kunnen ze de circulaire productie van Biophilica’s materiaal gaan testen. De ondernemers investeren de helft van de kosten zelf omdat ze ook kansen zien om  lokale groenstromen om te zetten in een lokaal beschikbaar koolstof negatief materiaal dat als volwaardige leervervanger kan worden ingezet.

Anton Luiken product ontwikkelaar bij van Den Ouden Groep en Mira Nameth CEO van Biophilica.

Op naar een continue productie

Voor oktober 2021 verwachten de partners de pilot resultaten te gebruiken om een bedrijf of joint venture te starten dat dit materiaal produceert.. Biophilica maakt een vegan leer voor de mode-, meubel- en verpakkingsindustrie, een materiaal dat is gemaakt van groenafval. Nu wordt dit materiaal gecomposteerd. Dat kan ook met het vegan leer, maar dat is pas de bedoeling als het helemaal versleten is. Liever maakt het consortium er nog een keer leer van – dat is namelijk goed mogelijk. Het doel van dit project is te komen tot een productielijn van het materiaal “Biophilica” voor de Nederlandse markt waarin ook is nagedacht over een retoursysteem en de CO2 voetprint. Wil je op te hoogte blijven van de pilot? Volg dan @Treekind en @BlueCity_Lab op Instagram.