Food for Thought, Ondernemen

“Bij ons staat plasticvrij ondernemen centraal, maar het grotere doel is om andere ondernemers hierin mee te nemen.” – Interview met Robin Durieux van PLSTK Café

plstk

Het eerste plasticvrije eetcafé van Nederland worden- dat is de missie van Robin Durieux, Charlotte Helmonds en Maxim Joosen. Nog geen half jaar geleden openden ze midden in het prachtige duinlandschap van Hoek van Holland PLSTK Café. Wij spraken met Robin over de uitdagingen en successen die het elimineren van plastic met zich meebrengt.

Want plastic uit je horeca onderneming schrappen doe je niet zomaar. “Normaal gesproken bestaat zo’n 80% van het horeca afval uit plastic,” vertelt Robin, “het is dus echt een kwestie van energie en moeite willen stoppen in het zoeken naar hoe het anders kan. Je moet het gaan ontdekken.”

Sprong in het diepe

PLSTK Café

Die ontdekkingstocht begon voor Robin, Charlotte en Maxim al ruim voordat ze afgelopen februari de deuren openden van PLSTK Café. “Plastic speelde bij ons al een hele tijd.” vertelt Robin, “We hebben alledrie veel gesurft in het buitenland en kwamen op plekken waar het plastic probleem veel zichtbaarder is dan hier.” Dit zorgde ervoor dat, eenmaal terug in Nederland, de drie al veel verder dachten dan simpelweg het weglaten van plastic rietjes.

Toen ze er vorige zomer achter kwamen dat het restaurant waarin ze nu gevestigd zijn te koop stond, konden ze het dan ook niet laten om te gaan kijken. “We hadden alledrie al ervaring in de horeca, maar eigenlijk geen plannen om samen iets te beginnen,” vertelt Robin, “maar toen we hier binnen liepen waren we meteen verliefd op de locatie en het uitzicht. Het kwam gewoon zo op ons pad.”

Dus namen ze samen een sprong in het diepe en besloten hun interesses, hobby’s en kennis te combineren in dit nieuwe avontuur. En met succes: “Ik denk dat we momenteel 90% plasticvrij zijn.” zegt Robin, “We doen er meer dan vijf weken over om onze plastic afvalbak van 1 bij 1 meter te vullen.” En dat is een behoorlijk verschil met die 80%.

Glazen flessen en meelzakken

PLSTK Café

Het concept voor PLSTK Café stond naar Robin’s eigen zeggen binnen vier uur op papier. Alles waarmaken kost echter wat meer inspanning. “De grootste uitdaging zit ‘m in het plastic wat we binnenkrijgen van leveranciers,” zegt Robin, “bulkverpakkingen in blik zijn bijvoorbeeld vaak verpakt per drie met plastic folie eromheen. Het is dus noodzaak om te selecteren op producten die niet in plastic worden geleverd.”

Dus, geen koemelk uit een pak bij PLSTK Café, maar lekker ouderwets uit een glazen fles. En het brood wordt geleverd in oude meelzakken die bij de bakker vandaan komen. “De leveranciers waarmee we in gesprek gaan reageren eigenlijk altijd enthousiast,” vervolgt Robin, “ze beseffen dat er veranderingen zitten aan te komen, maar vinden omschakelen in de praktijk toch lastig. En dan denken wij, laten we vooral van elkaar leren.”

En dat is wat er gebeurt. “Ondanks dat we zelf nog maar in de kinderschoenen staan, benaderen andere horecaondernemers ons voor tips.” zegt Robin, “Dat is misschien wel ons grootste succes; het feit dat we zien dat mensen mee willen denken en doen.”

Korte lijntjes

PLSTK Café

Om de plasticvrije beweging te versnellen moeten we volgens Robin meer producten uit de regio gaan halen. “Er groeit hier in Hoek van Holland van alles in de kassen,” legt Robin uit, “het kan dan niet zo zijn dat wij dan fruit uit Zuid Amerika laten invliegen. Als producten van ver moeten komen, zit het along the road minimaal één keer in plastic verpakt. Om dat te voorkomen moeten de lijntjes gewoon korter.”

Het schijnt een beweging op zich te zijn, meer lokaal eten. Eerder noemde onze eigen in-house circular chef Arabella ook al het belang van het inperken van de voedselkilometers. “Het is een luxe dat we het hele jaar door aardbeien kunnen eten, maar of het echt nodig is.. Nee toch?” zegt Robin, “Ik zou willen dat we wat meer back to basics gaan.”

Een bewuste beweging

PLSTK Café

Voor nu focust het drietal zich vooral op het uitbouwen van het eetcafé en het bereiken van hun doel. “De missie is om een plasticvrij eetcafé te worden, maar het grotere doel is om meer mensen bewust te maken.” legt Robin uit, “We kunnen het plastic probleem niet in ons eentje oplossen en maken pas echt impact als iedereen helpt, al is het maar een klein beetje.”

Hoe ze dat van plan zijn te doen? “In de toekomst zouden we hier graag meer evenementen willen organiseren om de bewustwording te versterken.” vertelt Robin, “We willen dat dit een hub wordt waar iedereen welkom is, van zakelijk publiek tot watersporters; zolang ze maar worden meegenomen in de beweging die we proberen te creëren.”

Samenwerken met PLSTK Café? Of heb je een goede tip? Robin, Charlotte en Maxim horen graag van je! Kijk op de website voor meer informatie of stuur ze een mailtje info@plstkcafe.nl

 

Tekst en beeld: Manon Dijkhuizen

Meer lezen over plastic?

In DOSSIER: PLASTIC verzamelen allerlei verhalen over dit materiaal. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons hevig plastic gebruik op mens, dier en milieu? En belangrijker: wat kunnen we er aan doen? In DOSSIER: PLASTIC proberen we een basis te leggen voor het beantwoorden van die vragen.

Meer lezen over duurzaam ondernemen?

>>> “We hebben een burger ontwikkeld met een super lage ecologische impact en een voedingswaarde gelijk aan rund.” – Interview met Sander Peltenburg van de Krekerij

>>> “One day, Bitables could replace single use plastics in the supermarket.” – Interview with BlueCitizen Lori Goff

>>> “Serving a healthy and tasty meal with the lowest possible impact is possible, but it can be a puzzle.” – Interview with BlueCitizen and circular chef Arabella van Aartrijk from Food & Footnotes