Ondernemen, Rond BlueCity

Regenwaterwet en Waterbar in BlueCity laten potentie van regenwater opvang en toepassingen zien

Bluecity Waterbar highres-Jacqueline Fuijkschot-5

Op dinsdag 8 februari 2022, in de Week van de Circulaire Economie, presenteerden 13 innovatieve ondernemers uit de watersector een actieplan om wet- en regelgeving rondom regenwater aan te passen zodat het makkelijker wordt om deze als grondstof te gebruiken. Dit deden ze aan de gloednieuwe Waterbar in BlueCity die illustreert hoe regenwater als grondstof kan worden ingezet.

Het voorstel voor de regenwaterwet is het resultaat van de BlueCity Hackathon: Regenwater als grondstof. Jaarlijks verspilt BlueCity 2.900 m3 regenwater omdat het rechtstreeks het riool instroomt. Op veel plekken in Nederland wordt regenwater op deze manier afgevoerd, onder andere omdat opvang en toepassingen organiseren nu nog duurder is dan de huidige aansluitingen op het bestaande drinkwaternet. BlueCity organiseerde de hackathon om tot een oplossing te komen. De gepresenteerde wet maakt de drastische verandering mogelijk die nodig is om initiatieven op het gebied van regenwatergebruik echt op te schalen.

Waterbar

Hoe regenwater als grondstof kan worden ingezet, laten twee installaties zien aan en rondom de Waterbar. Er is een regenwaterafvoer gemaakt die het regenwater het gebouw in leidt en het vervolgens naar de installaties ‘vervoerd’. Met een gezamenlijke buffercapaciteit van 5000 liter wordt het water verdeeld over verschillende toepassingen. Aan de bar kun je bijvoorbeeld een glaasje regenwater of een regenwatercocktail drinken. Ook is er een ‘regenwaterdouche’ gemaakt van oude glijbaan onderdelen uit het Tropicana-zwembad. Hier kunnen medewerkers van BlueCity zich na het werk of sporten met gezuiverd regenwater opfrissen.

Toepassingen regenwater in BlueCity

Waterbar

Kusala Gifts in BlueCity logo

In de kelder vangt de bierbrouwer Vet & Lazy regenwater op om te filteren en toe te passen in ‘specials’. Ze mogen er (vooralsnog) geen pilsener van brouwen van de NVWA. Van hun gefilterde water gebruiken diverse ondernemers in BlueCity ook het water, zoals KUSALA voor het maken van circulaire zeepjes. 
Drinkbaar water maken van regenwater door twee filters: UX membraan en koolstoffilter. Hemel(s)water heeft een KIWA certificaat. Dit betekent dat het aannemelijk is dat het water gezond is. We weten niet zeker of het verboden is in de monopolie van drinkwaterbedrijven.
City Shower Rotterdam is eigenlijk bedoeld als publieke douchevoorziening voor dak en thuislozen. Omdat BlueCity de hackathon organiseerde, en de oprichter Almin Zolotic een proef locatie zocht voor zijn model, staat er nu eentje binnen, voor de bezoekers en ondernemers in BlueCity. Gemaakt van oude glijbaan onderdelen!
Cloiq heeft een afkoppelkunstwerk gemaakt speciaal voor boven de installatie waar de planten, schelpen en mineralen het water filteren.
Eduard van Vliet is een bekende expert op het gebied van natuurlijke oplossingen voor centraal water opvangen en toepassen. Zijn RVS bakken bracht hij in omdat deze maat atypisch is, en daarom had hij ze over. In de bakken wordt met behulp van waterplanten, perzikpitten, microben, mineralen en schelpen het douche en vaatwasser water gefilterd. 
De schelpen en mineralen die zijn toegevoegd aan de onderste tweedehands pvc buizen  zijn een voorbeeld van hoe Urban Rainshell water buffert in de bodem. Langzame filtering en filtratie door de verschillende opgebouwde lagen natuurlijke materialen maakt het mogelijk om water zo schoon te filteren dat je het zou kunnen drinken. 
        WaterLeider maakt de stad groen met meer planten en bomen, blauw met bewuster watergebruik en steunt de biodiversiteit. Dat doet het team op een manier die het voor de inwoners leuker en beter maakt. Voor de stad.

Krachten bundelen

Met dank aan de 13 ondernemers die hun kennis en kunde bundelen om tot deze systeemhack te komen: Tijs van Ruth, Gideon Bergmans en Emma Gerritse (WaterLeider), Ger Pannekoek (Urban Rainshell), Jenifer van Dijk (Water Wall), Eduard van Vliet (Green Art Solutions), Eliza Collins, Dorian Hill (Bufferblock), Erwin van der Zwaag (Wasteworks), Almin Zolotic (City Shower), Albert Jansen (Hemel(s) Water), Esther van Loon (Nijhuis Industries), Bas Sala  (Cloiq de Slimme Regenton), Joost Brouwer (Waterbank).

Alex Jonker Technische Installaties heeft diverse technische onderdelen geleverd voor de bouw de Waterbar en installaties. Hij werkt al jaren samen met Eduard van Vliet. Ze zijn o.a. bekend van het TinyTim concept waarbij compleet off grid watergebruik mogelijk wordt gemaakt, inclusief filtering door planten. Studio Bas Sala heeft een koppelkunstwerk geleverd waaruit water druppelt in de filterinstallatie. Ook staat er een Hemel(s)water filterinstallatie dat regenwater tot drinkbaar water filtert om te serveren aan de Waterbar-bezoekers.

Partners

De BlueCity Hackathon: Regenwater als Grondstof werd georganiseerd dankzij ondersteuning van vier partners die het belangrijk vinden om sociale innovatie te ondersteunen: Evides, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Rotterdams Weerwoord. Deze BlueCity Regenwater hackathon is onderdeel van het activiteitenprogramma van BlueCity Lab, dat mede mogelijk gemaakt wordt door Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.

Hoe nu verder?

De volgende stap is de inhuur van een jurist om de wet operationeel te krijgen, om tot een echt actieplan te komen voor het circulair inzetten van regenwater.  Volg de voortgang van de Regenwater Alliantie op www.regenwaterwet.nl.