BlueCity Lab

BlueCity Lab is de plek waar ondernemers kunnen starten met het onderzoeken en valideren van een product of proces dat zal gaan bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie.

...

...

Een essentieel onderdeel van BlueCity is ons BlueCity Lab, dat we in 2020 hebben geopend.

BlueCity Lab is een plek waar ondernemers kunnen starten met de validatie van een product of proces dat gaat bijdragen aan de transitie naar de circulaire economie. Het lab is gevestigd in de oude kleedkamers van het voormalig subtropisch zwembad Tropicana en bestaat uit vier ruimtes: het Fabrication Lab, Fungi Lab, Biochemistry lab en Microbiology Lab. BlueCity Lab ondersteunt de transitie naar een circulaire economie door werk- en labruimte te faciliteren voor een groeiende gemeenschap van bioniers (pioniers in biodesign). Hier creëren bioniers voorbeelden voor een regeneratieve economie binnen de planetaire grenzen, door te doen en te experimenteren. Leuk weetje: BlueCity Lab is het enige circulair gebouwde lab ter wereld!

Foto: Jacqueline Fuijkschot

Biochemistry Lab

Deze labruimte is zo ontworpen dat onze bioniers veilig kunnen werken met licht chemische processen. Daarnaast zijn er verschillende flexibele werkplekken beschikbaar. De ruimte beschikt over koelkasten, incubatoren, centrifuges, een zuurkast, een autoclaaf, veiligheidskasten en algemene laboratoriumapparatuur zoals microscopen, weegschalen en droogovens.

Fungi Lab

Het Fungi Lab is uitsluitend bedoeld voor het experimenteren en kweken van niet-pathogene en niet-sporenvormende schimmelculturen. Dit lab beschikt onder andere over een veiligheidswerkbank, een koelkast, een incubator, roerplaten en microscopen.

Foto: Jacqueline Fuijkschot
Foto: Jacqueline Fuijkschot

Microbiology Lab

Het Microbiology Lab is uitsluitend bedoeld voor het experimenteren met en het kweken van niet-pathogene bacteriële culturen. Dit lab beschikt onder andere over een veiligheidswerkbank, een incubator, een koelkast en een microscoop.

Fabrication Lab

Ons Fabrication Lab is dé plek om circulaire prototypes te maken. Er zijn verschillende flexibele werkplekken voor individueel of groepsgebruik. We hebben standaard houtbewerkings- en bouwgereedschappen beschikbaar voor het maken van prototypes. We bieden ook verschillende kleinere machines aan, zoals een lasercutter, meerdere 3D-printers, een naaimachine, Arduino-kits, basis textiel gereedschap en een soldeerstation. Verder zijn er verschillende persen beschikbaar voor gebruik, zoals een boek-, hydraulische- en hittepers.

Foto: Jacqueline Fuijkschot

Voordelen van werken in het BlueCity Lab

BlueCity Lab helpt je om jouw idee uit te laten groeien tot een circulaire onderneming. Als je een ruimte huurt in het Lab, krijg je toegang tot de vier labruimtes en alle apparatuur in de labs. Hier ben je vrij om te experimenteren, je ideeën te testen en toe te werken naar een prototype dat klaar is om opgeschaald te worden. In dit proces heb je toegang tot de persoonlijke begeleiding van de lab managers, die er alles aan zullen doen om je experimenten te laten slagen en je naar het volgende niveau te brengen. Daarnaast krijg je toegang tot het ecosysteem van BlueCity: de andere bioniers die in het lab werken, de BlueCity-organisatie en de circulaire start-ups die kantoren en productieruimtes in het gebouw hebben. Je maakt deel uit van een gemeenschap van gelijkgestemde pioniers, die allemaal werken aan hetzelfde doel: de circulaire economie werkelijkheid maken. Wij als BlueCity zijn trots op onze bioniers, dus laten we je werk zien en geven we je een platform op onze website en social media. Bovendien biedt het BlueCity Lab ook real-life exposure van je circulaire product of proces in een zeer vroeg stadium: jaarlijks bezoeken zo'n 20.000 gasten met interesse in de circulaire economie BlueCity voor evenementen of rondleidingen. We bieden verschillende mogelijkheden om lid te worden van BlueCity Lab, al vanaf €215 per maand.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van BlueCity Lab?

Op welke tijden is BlueCity Lab open voor inloop?

Wat voor onderzoek doet BlueCity Lab?

Biedt BlueCity Lab stageplekken aan?

Worden er ook workshops gegeven in BlueCity Lab?

Kan iedereen bij BlueCity Lab een abonnement afnemen?

Wat zijn de prijzen voor een lab abonnement?

Als ik een (dag)abonnement bij BlueCity Lab afneem, heb ik dan toegang tot alle labs?

Welke apparaten zijn er beschikbaar in jullie labs?

Is het het team van BlueCity Lab het meest gezellige team van BlueCity?

In contact komen met BlueCity over het BlueCity Lab? Neem contact op met Ruth Stijns via onderstaande formulier!