Circular Challenge 2017 (NL)

Op maandag 11 september startte de eerste editie van de BlueCity Circular Challenge! Bij deze competitie gaan studenten en young professionals van verschillende universiteiten en hogescholen tijdens een intensief traject van zes weken met elkaar aan de slag om de waardeloze reststroom van deelnemende bedrijven tot een tastbaar, economisch rendabel, en schaalbaar product te maken.

Bij de presentatie van het eindproduct hoort een tastbare visualisatie – een fysieke verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard staan de teams er niet alleen voor: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers en van partners die ervaring hebben met zowel het vormgeven van de businesscase als van het ontwerpen van het product. De meest veelbelovende teams worden verder geholpen om na de challenge hun idee door te ontwikkelen tot een echte startup binnen BlueCity.

Anton van Planq, winnaar van de Circular Challenge in Amsterdam in 2015: “De Circular Challenge was voor ons de springplank om onze eigen circular design studio op te zetten én pitches te houden op de Dutch Design Week.”

De BlueCity Circular Challenge is het traject dat:

 1. Jonge high potentials betrekt bij de circulaire economie;
 2. Creatieve out-of-the-box toepassingen oplevert voor concrete vragen vanuit het deelnemende bedrijf;
 3. Een talentenpool voor bedrijven oplevert;
 4. Zorgt voor nieuwe startups op het gebied van de circulaire economie;
 5. Free publicity rondom de challenges en de deelnemende bedrijven oplevert;
 6. Ideeën oplevert die van een zodanig hoog niveau zijn dat deze bijvoorbeeld worden gepresenteerd op de Dutch Design Week en de International Water Week.

Meedoen aan de volgende Circular Challenge? Dat kan!

Studenten en young professionals kunnen zich aanmelden voor de BlueCity Circular Challenge 2018.

Als bedrijf een reststroom inbrengen? Mail dan naar lars@bluecity.nl.

Nieuwsgierig naar de deelnemende bedrijven?

Stedin, UPP, Gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) hebben allen een voor hen ‘waardeloze’ reststroom ingebracht. Meer info over de reststromen vind je op onze blog.

Nieuwsgierig naar de oplossingen? 

Tijdens de finale is de eerste winnaar bekend gemaakt: BlueRoof. In samenwerking met Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) halen zij troep zoals gebruikte schoonmaakdoekjes uit het riool. Hiervan maken zij vervolgens een substraat voor groene daken.

Wat is de BlueCity Circular Challenge?

In het midden van Rotterdam verrijst het icoon van de nieuwe Rotterdamse economie: BlueCity. In het voormalige Tropicana krijgen de beste ideeën over de circulaire economie alle ruimte. BlueCity wordt daarmee dé Rotterdamse landmark van de nieuwe economie.

De BlueCity Circular Challenge is een competitie tussen teams van studenten en young professionals om tot oplossingen te komen voor concrete circulaire vraagstukken die Rotterdamse organisaties hebben. Alle cases houden verband met reststromen van de organisaties zelf. Aan de teams de schone taak om deze reststromen om te zetten tot een circulair, economisch rendabel en schaalbaar product.

We vragen de deelnemende bedrijven hun reststroom te presenteren bij de kickoff, en aanwezig te zijn bij de finale. Van studenten verwachten we dat je minimaal twee dagen per week aan de BlueCity Circular Challenge besteedt, waarvan regelmatig één dag op zaterdag zal plaatsvinden. Per case gaat er één team van vier deelnemers aan de slag.

De winnaar van de BlueCity Circular Challenge krijgt gedurende 6 maanden office space en begeleiding om het idee in BlueCity verder uit te werken.

Waarom BlueCity Circular Challenge?

Door de Challenge zorgen we voor een aanwas van frisse, aanstormende talenten in Circulair Rotterdam die vervolgens hun plek vinden als startend ondernemer of bij één van de deelnemende bedrijven. Op deze manier betrekken we talenten bij de circulaire economie, zorgen we voor innovatieve oplossingen en bouwen we aan een rijk en gevarieerd circulair netwerk in Rotterdam.

Hoe werkt de BlueCity Circular Challenge?

Teams van studenten en starters werken in een kort maar intensief traject van zes weken samen aan oplossingen voor circulaire vraagstukken van Rotterdamse bedrijven. Van deze oplossingen wordt naast een business case een tastbare visualisatie gemaakt die tijdens het afsluitende publieksevent, de BlueCity Circular Night, worden getoond. De beste oplossingen worden na de challenge in maatwerktrajecten verder gebracht, bijvoorbeeld als startup of als onderdeel van het deelnemende bedrijf. Tijdens en na het traject werken we samen met experts rondom startup hubs, business ontwikkeling, circulaire economie, de makersbeweging, en de wetenschap.

Impact

Challenges zorgen voor de voeding van incubators, hubs en innovatieve afdelingen van organisaties met ideeën. De BlueCity Circular Challenge is voor deelnemers de eerste stap richting een startup of het verder uitwerken van hun beste ideeën binnen een incubator.

Een derde van de deelnemers die vorig jaar hebben meegedaan heeft nu werk gevonden binnen de duurzaamheidssector. Daarvan zijn er minimaal vijf direct via het netwerk van de Circular Challenge in contact gebracht met hun toekomstige opdracht- of werkgever. Bij nog eens vijf anderen is deelname aan de Circular Challenge gunstig geweest voor hun sollicitatie. Bovendien is één team vorig jaar uitgegroeid tot een serieuze startup met meerdere opdrachtgevers en heeft ook meerdere gewonnen prijzen gewonnen.

Daarnaast draagt de Circular Challenge zichtbaar bij aan de innovatie binnen de deelnemende bedrijven en de branche. Het gaat hierbij vaak om nieuwe toepassingen van bestaande technieken, die nog niet op deze manier werden ingezet. Vorig jaar heeft een circular challenge in Amsterdam geleid tot het versnellen van een productieproces bij een van de partners waar van riet en waterplanten composiet wordt gemaakt. Dit jaar heeft een challenge geleid tot het ontwikkelen van een nieuw procedé waarbij van papier uit het riool kleding kan worden gemaakt.

Ook verbinden de deelnemende organisaties zich expliciet met andere gelijkgestemde organisaties en leent de Challenge zich bij uitstek voor ‘intern ambassadeurschap’ om de circulaire economie binnen de eigen organisatie te benadrukken.

Vergaderen in een voormalig bubbelbad, corporate knopen doorhakken in de inmiddels door oesterzwammen overgenomen beautysalon of een conferentie in de onze Balzaal - met het mooiste uitzicht over de Maas, de Rotterdamse skyline én ons subtropisch zwemparadijs? Dat kan! Met in totaal 12.000 m2 is BlueCity namelijk zeer geschikt voor vergaderingen en events. Van kleinschalige bijeenkomsten en teamsessies tot plenaire seminars met break-out ruimtes of bedrijfsfeesten.

Concreet: het traject

Tijdens een intensief traject van zes weken (11 september – 20 oktober 2017) ontwikkelen de teams een oplossing voor hun case. Bij deze oplossing hoort een tastbare visualisatie – een fysieke niet-werkende verbeelding – en een uitgewerkte business case. Uiteraard worden de teams uitgebreid begeleid: er is hulp van gerenommeerde ontwerpers, business strategiëen en circulaire denkers en doeners. Het traject ziet er als volgt uit:

 1. Kickoff – 11 september
  Tijdens de aftrap leren de deelnemers elkaar kennen. Ook presenteren de bedrijven hun case en kunnen de teams alle vragen stellen die zij hebben. Ook krijgen zij direct een korte masterclass do’s & don’ts van een goede business.
 2. Oplossingen – 22 september 
  Na twee weken presenteren de teams hun oplossingsrichtingen. Tijdens intensieve sessies met de bedrijven worden deze richtingen ter plekke bijgeschaafd.
 3. Workshops – 2 oktober 
  Na drie weken is het workshopdag. Experts (ondernemers, bankiers, ontwerpers, etc) geven deze dag workshops over hoe te komen tot een businessplan én tot een tastbare visualisatie. Ook is er voor de teams volop ruimte om op maat aan de slag te gaan met de experts.
 4. Final check – 13 oktober
  Na vijf weken is er een laatste moment om de oplossingen te checken met de organisaties en met de experts.
 5. BlueCity Circular Night – 20 oktober
  Na zes weken is de BlueCity Circular Night, de finale. De teams presenteren hun oplossingen, business cases én tastbare visualisaties aan de jury en het grotere publiek. De jury kiest na rijp beraad een winnaar.

Na de finale is de BlueCity Circular Challenge nog niet ten einde. In een natraject begeleiden we samen met de partners de meest succesvolle teams verder. Het resultaat hiervan kan een startup binnen BlueCity zijn. Een unieke kans voor de deelnemers om een vliegende start te krijgen, en voor de bedrijven om hun afvalstroom om te zetten in een waardevol product.

BlueCity is een circulaire voorbeeldstad middenin Rotterdam. Binnen ons ecosysteem van sociale ondernemers en radicale disruptanten bestaat zoiets achterhaalds als afval niet. De output van de één is namelijk de input van de andere ondernemer. In BlueCity is afval een waardevolle bouwsteen.