BlueCity Circular Challenge 2019 (NL)

Stel je een economisch systeem voor waarin alles waarde heeft en niets loos is. Zonder grondstoffenschaarste en afvaloverschot. Met ieder einde als nieuw begin, eindeloos als een ecosysteem. Toekomstmuziek? In BlueCity speelt het al. Hoe lang wacht jij nog?

De BlueCity Circular Challenge biedt gevestigde bedrijven, high potentials en young professionals de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst door binnen zes weken, uit de reststromen van deelnemende bedrijven, een waardevol product te ontwikkelen. Deelnemers staan aan de wieg van kansrijke startups en veelbelovende innovaties. Die zijn economisch interessant en bijzonder mediageniek.

De challenge wordt begeleid door circulaire pioniers, designers en financieel experts. Het meest veelbelovende idee wordt doorontwikkeld tot een zelfstandige startup binnen BlueCity.

De finale van de BlueCity Circular Challenge 2019 is in oktober 2019 in BlueCity en is open voor publiek! Hier een impressie van Circular Challenge ’18:

Wie verspilt, verdwijnt

Met de BlueCity Circular Challenge betrekken we talenten bij de circulaire economie, zorgen we voor innovatieve oplossingen bij bedrijven en instellingen en bouwen we aan een rijk en gevarieerd circulair netwerk.

Je ziet het al in BlueCity, waar alle ondernemers hun reststromen op elkaar hebben aangesloten. Zo vormt de koffieprut van Aloha Bar-Restaurant een voedingsbodem voor de oesterzwammen van RotterZwam. Het CO2dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het BlueCity Lab en de zwammen – die staan natuurlijk op het menu van Aloha. Een perfecte cirkel!

Winnaar BlueCity Circular Challenge 2018 ‘WaterWays’

De BlueCity Circular Challenge is een intensief traject van zes weken waarin multidisciplinaire teams een circulair product maken van een concrete reststroom van een deelnemende organisatie. Het product moet economisch rendabel en schaalbaar zijn. De meest veelbelovende teams worden na de challenge verder begeleid om zich te ontwikkelen tot een echte startup binnen BlueCity. De BlueCity Circular Challenge heeft al plaatsgevonden in 2017 en tweemaal in 2018, is lokaal geworteld en heeft een nationale uitstraling.

Partners en winnaars eerdere edities

De deelnemers van eerdere edities van de BlueCity Circular Challenge waren Stedin, UPP, Gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), PwC, Sodexo, Havenbedrijf Rotterdam, Woonstad, Achmea, Nationale Nederlanden en Forbo.

In 2017 werd team BlueRoof werd uitgeroepen tot winnaar. BlueRoof maakt een substraat voor groene daken van zogenaamd roostergoed: troep die niet in het riool hoort te komen, maar er toch belandt. Rotterdammers spoelen jaarlijks namelijk meer dan 100.000 kilo aan dat soort materialen door de wc. BlueRoof streeft ernaar om deze zomer een eerste productieinstallatie te realiseren.

In 2018 won team WaterWays; zij ontwikkelden een waterdoorlatende tegel uit een reststroom van Hoogheemraadschap Delfland, namelijk drab dat uit sloten gevist wordt. De studenten mixten deze drab (voornamelijk bestaande uit modder) met cement en ontwikkelde een tegel die niet alleen de reststroom omzet maar ook wateroverlast tegengaat.

In 2019, tijdens de speciale editie Plastic Design Challenge, won team Plastic Playgrounds. Zij ontwikkelden een tweeledige oplossing voor afgedankte visnetten; bruikbare visnetten zetten zij om in de netten voor goals en strandstoelen. Visnetten die voor dit doel te beschadigd zijn, kunnen dankzij een nieuwe technologie omgesmolten worden tot tegels en speeltoestellen voor speeltuinen.

De BlueCity Circular Challenge 2019 gaat in september van start.

Ben jij een student of young professional en klaar voor een uitdaging? Bekijk meer informatie over het traject en meld je aan via dit formulier.
Als bedrijf een reststroom inbrengen voor de Circular Challenge? Check de informatie voor bedrijven en mail naar: f.steenbergen@bluecity.nl