rotterzwam

Paddenstoelen uit Rotterdam? Tuurlijk! rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik en koffieschilletjes – restproducten die normaal worden weggegooid. Van afvalreductie naar lokale voedselproductie, met maximaal gebruik van reststromen en geweldige oesterzwammen bovendien – dat is de blauwe economie ten voeten uit.

rotterzwam ziet toekomst in het lokaal produceren van voedsel in plaats van het voedsel uit verre landen te halen. Dat kan door koffiedik niet als afval te beschouwen en te verbranden, maar als input voor een veelvoud aan producten te zien. En door het produceren en consumeren van paddenstoelen als vervanging voor vlees, omdat dit 600 tot 1.000 keer minder water verbruikt.

Oesterzwammen zijn voor rotterzwam echter niet het eindstation. Nadat het substraat is uitgewerkt, wint rotterzwam enzymen uit het paddenstoelenmycelium. Deze enzymen zijn een grondstof voor onder andere bioplastics, biobrandstoffen en biovergisters. En het beetje restant dat dan nog overblijft? Dat composteert rotterzwam met behulp van compostwormen tot eerste klas compost – dat weer gebruikt wordt om BlueCity groen te maken.

Meer weten over rotterzwam? Lees dit artikel in het Nederlands of Engels of luister aflevering 13 van The Growcast met Jente de Vries van rotterzwam hier!

Volg rotterzwam :