Zero Waste Evenementlocaties

Rotterdam Capital Days 2019 | © Verkijk

Vooraanstaande evenementenlocaties in Rotterdam slaan de handen ineen om samen te werken om hun afval te verminderen. Rotterdam als dé plek voor zero waste evenementen! Daar gaan de koplopers uit de stad voor.

In december 2019 bracht BlueCity een aantal congres- en evenementenlocaties bijeen, om samen te werken aan zero waste evenementenlocaties. Dat was het begin van de Koplopers Zero Waste Evenement Locaties, waarbij SS Rotterdam, Ahoy, Plaswijckpark, Diergaarde Blijdorp, BlueCity, Rotterdam Partners en Rotterdam Circulair gezamenlijk een actieplan maken om de komende jaren te werken aan evenementenlocaties zonder afval. 

De focus van deze samenwerking ligt op het verminderen en beter verwerken van voedselafval, het onderzoeken en verbeteren van de plasticketen en op gedragsverandering bij de bezoeker, klant en organisatie. Op naar Zero Waste!

Inspiratie, strategie & actie

Van december 2019 tot mei 2020 maken de koplopers onder begeleiding van BlueCity samen een actieplan. Met de nadruk op actie, want rapporten en onderzoeken naar afval zijn er al genoeg. Na de kick-off op 18 februari komen de koplopers nog een aantal keren bijeen. Allereerst op 2 april voor het inspiratie-event, waar we laten zien wat er nu al kan en in de toekomst mogelijk is. Verwacht pitches van ondernemers met plug-and-play oplossingen en best practices van binnen en buiten de sector. Tijdens het inspiratie-event worden ook leveranciers, afvalverwerkers en andere belangrijke stakeholders van de koplopers betrokken. Na het inspiratie-event komen de zoeken de koplopers elkaar op om de strategie voor de komende jaren te bepalen. 

Een utopie? Echt niet!

Zero waste evenementenlocaties. Klinkt als een utopie? Niet als het aan deze koplopers ligt. Vanaf mei willen de locaties samenwerken om het actieplan te gaan realiseren. Denk hierbij aan samenwerking binnen de plasticketen om onnodig verpakken te stoppen, het gezamenlijk creëren van meer monostromen, innovatiepilots om afvalscheiding makkelijker te maken en het herbestemmen van voedselafval om er nieuwe producten of compost van te maken. Zo gaat Rotterdam dé bestemming zijn om zonder afval een congres of zakelijk evenement te organiseren. 

Mee doen?
Ben je zelf actief bij een evenementen locaties waar zakelijke evenementen en congressen worden georganiseerd, lever je producten of diensten op zulke plekken of denk je een oplossing te hebben die deze plekken kan helpen om zero waste te gaan? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@bluecity.nl.