Datum en tijd

  • do, 05 maart 2020
  • 19:00 ‑ 21:00

Publiek event

Tickets

Locatie

BlueCity Lab

Biobased, Circulaire Economie, Debat, Innovatie, Ondernemerschap

BlueBusinessClub_Biobrandstof uit het bos #6

Tijdens deze BlueBusinessClub praten we over hoe terpentine en water een businesscase achter biodiversiteit

BIOBRANDSTOF UIT HET BOS

Als we over ecosystemen praten, dan is het bos een prachtig voorbeeld van hoeveel waarde er op verschillende niveaus wordt gecreëerd. Volgens Gunter Pauli kunnen we dankzij diverse waarden naast de ecologische waarden van een bos ook de economische waarde ervan berekenen. In businesscase #6 noemt hij dat een pijnbomen-bos op een stuk her-beplant savanne in 11 jaar de kosten van de aanleg heeft terugbetaald, en dat de productie van terpentine als brandstof  in de jaren daarna nog een hogere cashflow tot gevolg heeft door het volwassen worden van de bomen.

In BlueCity Lab praten we over deze businesscase en welke factoren er van invloed zijn op het slagen ervan, hoe we beheer kunnen optimaliseren (zijn er keurmerken nodig?), hoe moeilijk – en schoon – de chemie hierachter daadwerkelijk is, en welke toepassingen er werken met welke soorten bos en grond. Populierenhout is namelijk voor andere toepassingen nuttig dan eiken, of beuken. Is meervoudige waardecreatie haalbaar met de kleine oppervlakten bos die Nederland herbergt, of hebben we grotere hectaren van hetzelfde bos nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Lees de hele beschrijving van de businesscase in dit artikel #6: Fuel from the forest en schuif aan op 5 maart om samen met andere ondernemers en geïnteresseerden te kijken hoe deze blauwe businesscase kan werken voor Rotterdam.

OVER BLUEBUSINESSCLUB

De blauwe economie gaat over positieve impact voor mensen, natuur en voor je portemonnee. Op www.theblueeconomy.org staan 112 businesscases beschreven die over de hele wereld werken. Alleen: elke locatie is weer anders. De aanwezige grondstoffen en ondernemerszin bepalen op welke plek welke businesscase rondrekent.

De Club is voor ontwerpers, bioniers en ondernemers die willen leren hoe een bepaalde businesscase werkt op de drie genoemde aspecten. Elke maand bespreken we een casus en delen we de resultaten achteraf. Er is plek voor max 20 deelnemers, waarin we zoeken naar een goede balans tussen experts en geïnteresseerden. Doel is kennis opdoen en delen, zodat we samen kunnen groeien. Join the club!

TICKETS

Tickets zijn verkrijgbaar voor €6,50 via bijgaande link.

VEEL DANK AAN

Deze businessclub kan worden georganiseerd dankzij samenwerking met de Gemeente RotterdamRabobank Rotterdam Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht.

Foto gemaakt door Jokūbas Banaitis via Unsplash

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!