Datum en tijd

  • vr, 23 april 2021
  • 17:00 ‑ 

Publiek event

Locatie

Circulaire Economie, Fashion, Kunst en cultuur

BlueCity Expo: Geen Woorden Maar Draden!

GEEN WOORDEN, MAAR DRADEN 

We kopen met z’n allen steeds meer textiel en danken het steeds sneller af. Als gevolg van ons gedrag belanden er per jaar miljoenen kilo’s kleding in de prullenbak en worden verbrand. De ecologische voetafdruk van de textielindustrie is groot. Het exponentieel stijgende gebruik van land, water, energie en chemicaliën maakt de textielindustrie zelfs tot een van de vervuilendste wereldwijd. De totale uitstoot van broeikasgassen door de textielindustrie is 1,2 miljard ton CO2 per jaar. Dat is meer dan alle internationale lucht- en zeevaart bij elkaar! De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol in de textielketen. Niet alleen komt er veel nieuw textiel hier binnen, ook wordt er in de regio heel veel textiel gesorteerd. Een mooie kans om textiel een waardevolle bestemming te geven, maar die zal voor veel textiel nog wel gevonden moeten worden. 

BLUECITY EXPO

Met trots presenteren wij BlueCity Expo, de nieuwe plek in het raam bij BlueCity waarin wij met expositie de verhalen van onze BlueCitizins vertellen en de projecten waar zij mee bezig zijn. Het T-shirt werd gemaakt door EigenDraads, één van de circulaire bedrijven gevestigd in BlueCity, en Ambercycle en is onderdeel van een pilot die de potentie van chemische recycling van textiel laat zien. Op 23 april, tijdens Fashion Revolution Week in een speciale uitzending van BlueCity Radio, wordt het T-shirt overhandigd aan Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder Duurzaamheid. Daarna zal het T-shirt voor iedereen te zien zijn in de window expo van BlueCity.

BlueCity Expo

HET KAN ANDERS

Samen kunnen we dit veranderen en als consument kan je daar nu al mee beginnen. Waar koop jij je kleding? En wat doe je er achteraf mee? Bedenk wat echt nodig hebt, ga eens naar een kledingruil, bijvoorbeeld in de Swaphop, verkoop je ongebruikte kleding of laat je sneakers herstellen bij de gloednieuwe Rotterdamse winkel WEAR.

NIEUWE GRONDSTOF, NIEUW PRODUCT

Helaas kan niet al het textiel herdragen of gerepareerd worden. Een deel van dit textiel kan weer nieuw textiel worden. Middels mechanische recycling kan waardeloos textiel nog wel worden omgezet in waardevolle grondstoffen, dit kan alleen voornamelijk bij wol, acryl en katoen. Ander textiel kan op dit moment alleen worden gedowncycled in isolatiemateriaal of poetsdoeken. Dat is zonde! Daarom is Eigendraads begonnen met het zoeken naar een alternatief om ook dat laatste rest-textiel hoogwaardig te kunnen recyclen. Met succes.

DE ECHTE KOSTEN VAN TEXTIEL

Het resultaat mag er wezen. Want sinds vrijdag 23 april hangt hun shirt dat deels is gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon, in BlueCity. Dit als onderdeel van de zoektocht van overheid en industrie, naar waardevolle bestemmingen voor niet-herdraagbaar textiel. Wat extra bijzonder is aan dit shirt, is dat het specifiek is gemaakt van de kunstoffen in het afgedankte textiel. Uit het afgedankte textiel hebben ze het polyester gehaald, en er opnieuw garen van gemaakt. Dat is niet gemakkelijk om te maken, laat staan vanzelfsprekend. En hoewel dit natuurlijk pas één shirt is, is het wel een belangrijke opmaat naar opschaling van de technologie. 

EIGENDRAADS

EigenDraads is een Rotterdams initiatief om werk te maken van en met ‘waardeloos’ textiel. Samen met overheden en ketenpartners verkent EigenDraads de mogelijkheden om chemische recycling van textiel, als laatste redmiddel wanneer herdragen, repareren of mechanisch recyclen geen optie is, mogelijk te maken in Rotterdam.

EigenDraads is gevestigd in BlueCity. Net als heel veel bedrijven in BlueCity geloven ze dat afval niet hoeft te bestaan. En dat we veel meer waarde kunnen toevoegen, als we anders omgaan met onze grondstoffen in plaats van spullen weg te gooien. 

 Geen woorden maar draden, samen op weg naar EigenDraads textiel!
Te zien tot eind mei in het exporaam van BlueCity

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!