Datum en tijd

  • vr, 23 april 2021
  • 15:00 ‑ 16:30

Publiek event

MELD JE GRATIS AAN

Locatie

BlueCity Studio

Circulaire Economie, Fashion, Innovatie

BlueCity Radio: Rethinking Fashion

Tijdens Fashion Revolution Week duiken we dieper in de wereld achter onze kledingkast. Shirts uit Bangladesh, broeken uit China, ieder seizoen een nieuwe jas. We maken ons allen schuldig aan het kopen van té veel én goedkope kleding. Daar tegenover staat dat we ook steeds sneller kleding weggooien. Tijdens COVID begonnen Nederlanders massaal met opruimen en puilde de kledingbakken over. Wist je dat minder dan 1% van alle textiel in de wereld weer wordt teruggebracht in nieuw gerecycled textiel? In deze editie van BlueCity Radio editie gaan we op onderzoek naar deze textielberg. Hoe groot is deze eigenlijk? En hoe gaat Rotterdam om met het weggegooide textiel? En hoe draaien we de knop van “fast fashion” naar “slow fashion” om en wat kan jij doen om die textielberg te laten krimpen?

 

Onder andere in de uitzending

We gaan in deze radio uitzending op in wat de textielberg is en waarom dit een probleem is. Want hoe zit dat nu eigenlijk met het Rotterdams textiel? Hier weten Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van EigenDraads alles van. Samen brengen ze niet alleen de problematiek en oplossingen voor Rotterdams textiel in kaart en treden ze hiermee op de voorgrond. Ook helpen ze hun partners hun circulaire plekje in het fashion- en textiellandschap vorm te geven. Maar daar blijft het niet bij, EigenDraads steek namelijk ook zelf de handen uit de mouwen. Op deze manier zoeken ze manieren om textiel een nieuw leven te geven, en maakten ze bijvoorbeeld een brandnieuw t-shirt van textiel dat achterbleef na de marathon. In deze uitzending nemen Hilde en Remi ons mee naar de achterkant van de textielindustrie: wat moet er volgens hen veranderen en waarom?

Met ReShare gaan we ontdekken wat er met de kleding gebeurt die in hun containers gegooid wordt.

Vervolgens zal Virpi Heybroek aanschuiven. Zij is strategisch adviseur Textiel bij de gemeente Rotterdam en neemt ons mee in wat er op dit moment met textiel gebeurt in Rotterdam, maar ook waar de uitdagingen en kansen hierin liggen. Niet alleen vanuit de gemeente zelf, maar ook vanuit  ondernemerschap.

Inez Naomi Correa Alves deelt haar blik op de textielberg vanuit het perspectief van een Rotterdamse ontwerper. Waar ligt de balans tussen duurzaamheid en esthetiek? Inez Naomi is fashion styliste, docent aan het Amsterdam Fashion Institute en oprichter van STUDIO INCA. Ze is gespecialiseerd in design en haar creatieve studio ondersteunt retailers in het vormgeven van hun nieuwe kledingcollecties.

Dieuwertje de Wagenaar, van de Fashion Revolution, zal ingebeld worden. Fashion Revolution mobiliseert de mode-industrie, consument en de politiek om de fashion branche iets te laten betekenen voor mens en milieu.

Daarnaast zal Monique Drent van Awearness Kollektif je een concreet handelingsperspectief bieden: wat kan jij doen om de textielberg in te perken? Om overconsumptie en snelle doorloop van fashion terug te dringen, informeert en inspireert Awearness Kollektif de fashionindustrie. En biedt ook gelijk een alternatief. In shops en op evenementen zetten ze in op het hergebruik van kleding. ‘Niet herswapbare’ materialen worden tot nieuwe kleding en producten gemaakt. Op die manier kan je toch duurzaam nieuwe kleding kopen.

De afgelopen twee jaar is Esther Muñoz Grootveld kwartiermaker geweest van De Wasserij in Rotterdam en sinds 2017 hoofd programma bij State of Fashion. In haar werk zoekt ze graag naar de grensvlakken tussen mode, design, kunst en maatschappij en ziet ze dat binnen het culturele domein bijgedragen kan worden aan een betere wereld. Ze schuift aan om verder te gaan op hoe jij duurzaam kan kleding kan kopen.

We sluiten af met Arno Bonte. Als wethouder bij de gemeente Rotterdam zet hij zich in voor duurzaamheid en de energietransitie in de stad. Hij gaat in gesprek over waarom het zo belangrijk is de huidige patronen die leiden tot afgedankt textiel te veranderen, juist in Rotterdam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!