Datum en tijd

 • wo, 08 maart 2023
 •  ‑ 

Publiek event

MELD JE AAN

Locatie

BlueCity
Maasboulevard 100, Rotterdam

Design, Innovatie

CIRCO Track – Circulaire kansen rondom vervanging infrastructuur en Straatmeubilair

In Rotterdam wordt jaarlijks zo’n 40 km aan ondergrondse infrastructuur vervangen. Een enorme opgave waarbij veel materialen en producten worden verbruikt en afgedankt. Binnen deze vervangingsopgave schuilen ecologische en economische kansen voor alle betrokken partijen; van opdrachtgever tot uitvoerder tot bewoner. Door bijvoorbeeld efficiënter om te gaan met grondstoffen en materialen te hergebruiken, pakken we kansen op het gebied van kostenbesparing. En dat scheelt, zeker gezien de huidige grondstoffenprijzen en -tekorten. Dat is één van de vele voordelen van de circulaire economie!

Om de infrastructuur te repareren of te vervangen, moet de hele straat open. Dit biedt enorme potentie voor een circulaire en klimaatbestendige herinrichting van de openbare ruimte in lijn met de centrale thema’s van de ’’Rotterdamse stijl’’. Kunnen er zaken worden hergebruikt, zoals rvs- en aluminium parkeerpaaltjes, fietsnietjes, speeltoestellen en lantaarnpalen? Welke structuren zijn mogelijk om de stad groener en klimaatadaptiever te maken? Middels een 3-daags ontwerp proces gaan we kansen spotten en benutten!

Voor wie?

Voor partijen die betrokken zijn bij onderhoud aan – en vervanging van de ondergrondse infrastructuur en herinrichting van de publieke ruimte, organiseert de gemeente Rotterdam samen met BlueCity een CIRCO Track. Onder begeleiding van professionele trainers wordt met alle betrokken partijen uit de keten, van opdrachtgever tot uitvoerder, gekeken hoe we de Rotterdamse ondergrondse en bovengrondse inrichting circulair en toekomstbestendig kunnen maken.

Deelnemers

Van elk bedrijf doen twee personen mee: 

 • Iemand met productkennis, bijvoorbeeld een productmanager, ontwikkelaar of ontwerper; 
 • En iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en
  stakeholders kent.

Samen verken je kansen en zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf voegt veel waarde toe!

Waarom meedoen aan een CIRCO Track?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen!
 • Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je organisatie en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • CIRCO maakt door samenwerkingen te realiseren binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is.
 • Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je organisatie of bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je krijgt toegang tot bruikbare kennis en tools die intern gedeeld en daarna voor andere circulaire projecten ingezet kunnen worden.
 • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, en waarin het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen een halt wordt toegeroepen.

Na de 3-daagse track heb je een:

 • Nieuw ontworpen circulair product- of dienst én businessmodel.
 • Zowel een langetermijnvisie, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.
 • Paar jeukende handen om door te pakken én een (groter) netwerk dat daarbij kan helpen.

Programma

Het programma is opgezet om de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen optimaal te benutten met een minimale tijdsbesteding. De begeleiding wordt gedaan door twee ervaren CIRCO trainers die kennis hebben binnen deze sector en je stap voor stap meenemen in je eigen circulaire propositie.

De track bestaat uit drie halve dagen waarin er fysiek en online contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur. 

8 maart 2023 I ochtend I BlueCity

Tijdens de eerste dag maak je kennis met de andere deelnemers en krijg je een rondleiding door BlueCity. Gedurende de ochtend ga je aan de slag met een product of dienst van je eigen bedrijf. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling plaatsvindt. Hier zitten circulaire kansen! 

22 maart 2023 I ochtend I Online

In de tweede sessie deel je je ambities met andere deelnemers, zodat zij je van nuttige input kunnen voorzien. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en designstrategieën. Je ontwikkelt je circulaire business model en (her)ontwerpt je product en/of dienst. Een week na deze sessie vindt de laatste bijeenkomst plaats. 

5 april 2023 I middag en aansluitend borrel 

In deze laatste sessie word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Voor meer informatie over het programma, kosten en deelnemers klik hier.

In samenwerking met:

Partners mini circo workshops

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!