Datum en tijd

 • wo, 22 februari 2023
 •  ‑ 

Publiek event

MELD JE AAN

Locatie

BlueCity
Maasboulevard 100, Rotterdam

Circulaire Economie, Design, Innovatie, Ondernemerschap

CIRCO Track – Verduurzaming printbranche

De Nederlandse evenementensector heeft grote ambities, zoals het werken naar volledige circulaire festivals. Het probleem van de plastic wegwerp bekertjes wordt al op grote schaal aangepakt. Echter, er wordt nog weinig gesproken over de single-use promotiemateriaal. Daar ligt dus nog een grote kans! Het Rotterdamse bedrijf HelloPrint gaat met haar ketenpartners de uitdaging aan om dit single use proces circulair te maken. Hiermee nemen ze een koplopersrol op zich binnen de printbranche en om dit te realiseren is samenwerking in de keten essentieel.

Deze CIRCO Track brengt betrokken partijen rond grote evenementen samen, met als doel de plastic afvalstroom drastisch te verminderen en tegelijkertijd kansen te formuleren voor een circulair verdienmodel. Deze track richt zich specifiek op de productgroep vlaggen, banners en andere kunststof promotiematerialen die op grote schaal worden geproduceerd voor eenmalig gebruik. Onder begeleiding van professionele trainers wordt met de betrokken sector partijen gekeken hoe er aan de klantvraag voldaan kan worden en hoe we de sector toekomstbestendig kunnen maken. Door middel van deze CIRCO Track zal de samenwerking in de industrie geoptimaliseerd worden. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Voor wie?

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die een rol spelen of kunnen gaan spelen van design – tot end of life. Denk aan producenten en leveranciers van printproducten, design en marketing bureaus, organisatiebureaus evenementen, evenementenlocaties, standbouwers, inzamelaars en afvalverwerkers.

Deelnemers

Van elk bedrijf doen twee personen mee:

 • Iemand met productkennis, bijvoorbeeld een productmanager, ontwikkelaar of ontwerper;
 • En iemand met een commerciële rol, die de markt, klanten en
  stakeholders kent.

Samen verken je kansen en zet je concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen. Zowel de interactie tussen de bedrijven als de interactie tussen de twee disciplines van een bedrijf voegt veel waarde toe!

Waarom meedoen aan een CIRCO Track?

 • Circulair ondernemen biedt nieuwe businesskansen!
 • Je vergroot je concurrentiekracht en je creëert nieuwe waarden voor je organisatie en je klanten. Bovendien is het een innovatieve herijking van je businessmodel. Is hij toekomstbestendig? Welke nieuwe visies zijn er op dit gebied?
 • CIRCO maakt door samenwerkingen te realiseren binnen de keten mogelijk wat voor een individueel bedrijf lastig of onmogelijk is.
 • Door kruisbestuiving en ketensamenwerking worden ideeën slimmer én beter uitvoerbaar.
 • Je ontwikkelt plannen die op korte termijn realiseerbaar zijn voor je organisatie of bedrijf, en krijgt zicht op mogelijke systeemveranderingen op lange termijn.
 • Je krijgt toegang tot bruikbare kennis en tools die intern gedeeld en daarna voor andere circulaire projecten ingezet kunnen worden.
 • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie, waarin producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen hun waarde behouden, en waarin het gebruik van zeer zorgwekkende stoffen een halt wordt toegeroepen.

Na de 3-daagse track heb je een:

 • nieuw ontworpen product- of dienst én businessmodel.
 • zowel een langetermijnvisie, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.
 • paar jeukende handen om door te pakken én (meer) netwerk dat daarbij kan helpen!

 

Programma

Het programma is opgezet om de kennis, ervaring en energie van alle aanwezigen optimaal te benutten met een minimale tijdsbesteding. De begeleiding wordt gedaan door twee ervaren CIRCO trainers die kennis hebben binnen deze sector en je stap voor stap meenemen in je eigen circulaire propositie. De Track bestaat uit drie halve dagen waarin er fysiek en online contact tussen de trainers en alle deelnemers is. Tussen deze contactmomenten wordt individueel aan de eigen case gewerkt. De totale tijdsinvestering is ongeveer 20 uur.

 

Dag 1 – Ontdekken | 22 februari 2023 | 09.00 – 13.00 uur | op locatie in BlueCity

Tijdens de eerste dag maak je kennis met de andere deelnemers en ga je aan de slag met een product of dienst van je eigen bedrijf. Je analyseert de huidige lineaire waardeketen en brengt in beeld waar waardevernietiging en verspilling plaatsvindt. Hier zitten circulaire kansen!

Zelf werken na deze ochtend of middag: Je selecteert de beste kans en formuleert een ambitie / Call met trainer: bespreking en aanscherping ontwikkelde circulaire product (1 uur)

Dag 2 – Ontwerpen | 10 maart 2023 | 09.00 – 12.00 uur | Online

In de tweede sessie deel je je ambities met andere deelnemers, zodat zij je van nuttige input kunnen voorzien. Daarna ga je gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën, Je ontwikkelt je circulaire business model en (her) ontwerpt je product en / of dienst. Een week na deze sessie vindt de laatste bijeenkomst plaats.

Zelf werken na deze ochtend of middag: Je brengt alle verandering in kaart en maakt een overzicht van alle acties die nodig zijn

Dag 3 – Toepassen | 17 maart 2023 | 13.00 – 18.00 incl. borrel | Bij BlueCity

In deze laatste sessie word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Ook leer je om te gaan met barrières.

Plenair deel – uitwisselen (1 uur) / Zelf werken (1,5 uur) / Afsluitende plenaire deel – roadmap en pitch (1,5 uur) / Afsluiting met borrel

Voor meer informatie over het programma, kosten en deelnemers klik hier.

In samenwerking met:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!