Datum en tijd

  • za, 17 oktober 2020
  •  ‑ 

Besloten event

MEER INFO

Locatie

Online

Externe partners

Design, Innovatie, Maatschappij

Groene Gevels Hackathon

De Groene Gevels Hackathon is een vierdaags traject waarin drie groene gevels worden gerealiseerd rondom BlueCity in Rotterdam. Door een combinatie van kennisdeling en experimentatie, doen deelnemers van de hackathon kennis op over hoe de prototype – groene gevels –  werken en wat er nodig is om dit op andere plekken toe te passen.

Groene Gevels Hackathon tijdens Dutch Design Week 2020

Op de natuur gebaseerde oplossingen zoals groene daken en gevels, modulaire houtbouw en stedelijke voedselbosssen zijn innovatieve en veelbelovende manieren om de bouwsector én steden toekomstbestendig te maken. De beleidskaders om dit mogelijk te maken zijn er inmiddels: Rotterdam wilt in 2030 dat circulair de maatstaf is en dat het primaire grondstoffengebruik met 50% is gereduceerd ten opzichte van 2018. Ook het theoretisch framework staat: de standaardwerken voor deze regeneratieve samenleving zijn Cradle To Cradle, de Donut Economie en de Blauwe Economie. Denkers over de hele wereld hebben inmiddels hun visies gedeeld.

De hoogste tijd dus om theorie in de praktijk te brengen! BlueCity Lab en Scape Agency organiseren daarom met ontwerpers, stadmakers, natuurexperts, ondernemers, onderzoekers en bouwers tijdens Dutch Design Week 2020 een vierdaagse hackathon waarin we drie groene gevels realiseren rondom BlueCity in Rotterdam.

Learn – do – share

De Groene Gevels Hackathon is een online vierdaags traject waarin drie groene gevels worden gerealiseerd rondom BlueCity in Rotterdam. Door een combinatie van bestaande kennis, échte tests en experimenten tijdens het traject en bespreken van die kennis en kunde met elkaar komen de deelnemers aan de hackathon tot diepe kennis over hoe de prototype – groene gevels die ze maken werken en wat er nodig is om dit op andere plekken toe te passen. Onze methode heet learn – do – share en zal precies die stappen bewerkstelligen. Het is een beproefde methodiek, ontwikkeld aan de Columbia Universiteit.

4 redenen om mee te doen:

  1. Ontwikkel je kennis over vergroening van gevels.
  2. Leer waar bestaande concepten en ontwerpen voor vergroening van gebouwen tegenaan lopen, én wat ze nodig
    hebben om een haalbaar en schaalbare toepassing te zijn voor functies zoals CO2 opslag, voedselvoorziening of esthetisch
    groen.
  3. Bouw in korte tijd een relevant netwerk op van professionals uit verschillende disciplines.
  4. De winnende ontwerpen krijgen een plek langs BlueCity en staan een jaar lang in het centrum van de aandacht.

Voor wie

Deze hackathon is bedoeld voor een groep professionals die meer wilt leren over hoe groene gevels het beste ontworpen en toegepast kunnen worden. Door een kwalitatieve selectie van de aanmeldingen komen we tot uitgebalanceerde teams van professionals met verschillende achtergronden. We hopen dat deze hackathon het zakelijk netwerk van de deelnemers vergroot waardoor ook na afloop van de hackathon kennisdeling kan blijven plaatsvinden.

Meedoen?

Aanmeldingen gesloten. Stuur dan een mailtje met een korte motivatie naar lab@bluecity.nl vóór 10 oktober 2020. Verwacht dat je tijdens de hackathon op vrijdagen en zaterdagen aan de slag gaat: 17 oktober + 23 en 24 oktober en een masterclass op maandagmiddag. We hebben plek voor vijf multidisciplinaire teams van 3 professionals en de kosten zijn 25 euro per persoon. Natuurlijk zorgen we ervoor dat de corona-regels zorgvuldig in acht worden genomen.

Partners

In samenwerking met Dutch Design WeekScape Agency en The Embassy of Circular & Biobased Building

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en ontvang updates uit onze circulaire voorbeeldstad!