Blog

Rond BlueCity

Trouwen in Tropicana Rotterdam

Trouwen in Tropicana Rotterdam? Dat kan in BlueCity, een bijzondere, duurzame event locatie aan de Maas, in het voormalig subtropisch zwemparadijs.

Food for Thought, Rond BlueCity

What will BlueCity look like in 2050?

The circular economy might provide an answer to the climate crisis, but what does that answer look like? Artist Micah Westera and Jamie Hornis are creating an artistic interpretation of this future using virtual reality. The outcome of their research is presented at Bioneers Festival this September in the BlueCity Lab.

Events, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

5 New Years Resolutions from BlueCity Lab

In 2020, BlueCity Lab opens new facilities and welcomes more bioneers. In a monthly meetup, we discuss the latest trends in biodesign.

Events

Changex XL: een succesvol anti-Black Friday festival

Op 29 november 2019 veranderde BlueCity in een waar walhalla voor duurzame shopliefhebbers. Tijdens Changez XL werd er door zo’n 500 mensen volop kleding, speelgoed en andere spullen geruild, onder het genot van lokale lekkernijen en verschillende spoken word artiesten, DJ’s en sprekers.

Rond BlueCity

The Good Life Magazine – Rotterdam

Het toonaangevende Franse magazine 'The Good Life' Rotterdam? Ja, onze stad staat op de voorpagina van wintereditie 2019! Met mooie rol voor BlueCity.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

VOC-schip wordt sidetable – een interview met Okke van Beuge van OKKEHOUT

Okke van Beuge transformeert baggervondsten in jaloersmakende meubels met een bijzonder verhaal. Zijn meest recente aanwinst is een partij natte planken en balken die op het eerste gezicht niks meer waard lijken, maar waarvan het tegendeel waar blijkt te zijn. De planken zijn afkomstig van een gezonken zeventiende eeuwse VOC-schip. Wij zochten Okke op om er alles over te weten te komen.

Events, Food for Thought, Rond BlueCity

Groener Festivallen II: Duurzame energie op festivals

Hoe duurzaam zijn festivals eigenlijk? De geluidsinstallaties, lichteffecten, de catering slurpen energie en de meeste festivals liggen te ver van de bewoonde wereld af om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Veel festivals maken in plaats daarvan gebruik van dieselgeneratoren, maar die zijn verre van groen. Kan dat ook anders? Iris Klapwijk onderzoekt het.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub: de Vortex als businesscase

Als je in bad zit, en het water loopt weg in een werveling: dát is een vortex. En die vortex, daar kan vanalles mee omdat er kracht door gebundeld wordt. In ons gesprek hebben we diverse toepassingen doorgenomen, waarvan degene die Gunter Pauli in de businesscase beschrijft natuurlijk als eerste. Nienke tekende de kansen van de vortex op.

Events, Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Groener Festivallen I: Hardcup vs. Softcup

Cultuur, muziek, dansen, lekker eten, buiten zijn: de zomer staat gelijk aan festivals. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 900 festivals. Heerlijk toch? Maar er is ook een keerzijde: gemiddeld laten festival bezoekers 2,33 kilo afval achter. En met 26,7 miljoen festivalbezoeken per jaar is dat een enorme afvalberg. 

Circular Challenge, Events, New Materials, Rond BlueCity

5 reasons to visit Dutch Design Week 2019

Not sure if you want to visit the Dutch Design Week in Eindhoven this week? The BlueCity Lab-team gives you 5 reasons to go. This year, the focus is more than ever on regenerative design. Get in the train for some fine inspiration on the possibilities of biodesign, biobased economy and designing with micro organisms.

BlueBusinessClub, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

BlueBusinessClub: Batterijen zonder lithium

Energieopslag is hartstikke nodig in een fossielvrije samenleving, alleen zijn de huidige lithiumbatterijen gemaakt met zware metalen waardoor ze een groot probleem vormen aan het eind van hun batterij-leven. Tijdens de BlueBusinessClub in september spraken Mark Slegers en Nienke Binnendijk over de blauwe alternatieven die door Gunter beschreven zijn, en die inmiddels zijn aangevuld met talloze gave voorbeelden van energieopslag waarbij geen afval wordt gemaakt.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem

Deze eerste editie van Maaltijd aan de Maas was een daverend succes: voedsel gered, verbindingen gelegd, inspiratie opgedaan. En voor wie alles nog even op een rij wilt hebben, vatten we hier de tips en tops voor privé, op school, of op je werk samen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Blauwe business case: kleine makers sluiten eigen reststroom in BlueCity met duurzame dozenvulling

In onze circulaire voorbeeldstad komen dagelijks veel pakketten binnen. Tegelijkertijd worden door de ondernemers in BlueCity dagelijks veel pakketten verstuurd. Blue Economy Officer Siemen Cox zocht naar een blauwe oplossing voor de (vaak uitpuilende) bak voor restkarton en stuitte op een blauwe business case voor kleinschalige decentrale verwerking van karton tot... duurzame dozenvulling.

BlueBusinessClub, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

BlueBusinessClub: Tomatentextiel, man-made fibers als lokaal textiel

Tomatentextiel lijkt een slimme oplossing voor twee uitdagingen: de negatieve ecologische en sociale impact van de katoenteelt, en het laagwaardig gebruik van organische reststromen. Dat je textiel kan maken van vezelrijke reststromen, dat wisten we. Hoe dit precies werkt: dat is de vraag die BlueCity Lab momenteel aan het onderzoeken is. De BlueBusinessClub in maart ging over de vraag hoe dit een local-for-local businesscase kon zijn en wat daarvoor nodig is.

Circular Challenge

Plastic Design Challenge 2018 – The Grand Finale

4 teams. 4 challenges. 1 winner. Four months ago, 20 ambitious pioneers faced the challenge of a lifetime- they were asked to find a solution for the plastic waste stream of the City of Rotterdam, the Port of Rotterdam, PwC Nederland and Sodexo Nederland. On the 8th of March 2019, the teams revealed their solutions during the Grand Finale of this year’s Plastic Design Challenge.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“We hebben een burger ontwikkeld met een super lage ecologische impact en een voedingswaarde gelijk aan rund.” – Interview met Sander Peltenburg van de Krekerij

Het eten van insecten heeft veel milieuvoordelen en eigenlijk worden ze al over de hele wereld gegeten- behalve in het westen. Sander Peltenburg besloot daar verandering in te brengen. Samen met zijn enthousiaste team runt hij de Krekerij- lekkere, voedzame en verantwoorde producten op basis van krekels.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub case #36: Nanocellulose als verwaardingsmethode & papier van oud textiel

Afgelopen donderdagavond 28 februari spraken experts en geïnteresseerden over innovatie in de papierindustrie. Arie Hooimeijer, directeur van Kenniscentrum voor Papier en Karton, en Marieke de Hoop, ambachtelijk papiermaker en oprichter van Papierlab Rotterdam waren present en Nienke Binnendijk van BlueCity Lab schreef in dit blog haar belangrijkste inzichten op.

Events, Food for Thought, New Materials

Verpakkingen van Schimmels (businesscase 54)

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Labgevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 18 oktober bespraken 25 mensen in het BlueCity Lab  hoe we verpakkingen van schimmels kunnen toepassen in de circulaire stadseconomie.