Blog

Ondernemen

‘Het is belangrijk dat ondernemers die iets goeds doen voor de wereld zo veel mogelijk geholpen worden.’ – interview met Jente de Vries over het Circulair Loket

Op 21 juni wordt het Circulair Loket geopend, een startpunt voor ondernemers die vragen hebben over ondernemen met afval. Op het moment is dat namelijk soms lastiger dan je zou denken.. Jente de Vries, projectleider bij rotterzwam, liep hier tegenaan met het project ‘Terug naar de Bodem’. Ze schreef vanuit haar ervaringen het rapport dat uiteindelijk leidde tot het realiseren van het Circulair Loket; de eerste in zijn soort in Nederland. 

Ondernemen, Rond BlueCity

‘Waar we ons op richten is: hoe kunnen we iets wat waardeloos is, waarde geven’. – Interview met Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads

Op 23 april overhandigden Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads een T-shirt gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon aan wethouder Arno Bonte. Het tweetal is gevestigd in BlueCity en maakt zich hard voor een circulaire textielsector. Het marathon T-shirt is slechts het begin, als het aan Hilde en Remi ligt wordt Rotterdam de textiel recycling hub van Nederland!

Events, Rond BlueCity

Een terugblik op de Plastic Prikdates in Rotterdam

In februari en maart vonden de Plastic Prikdates plaats in Rotterdam. Een stadsbrede actie waar BlueCity, in samenwerking met lokale initiatieven, grijpers en zakken beschikbaar stelden aan bewoners en andere enthousiastelingen in Bloemhof, Carnisse, Bospolder-Tussendijken en Middelland om de buurt op te schonen. Lees hier een terugblik.

Food for Thought, Ondernemen

BlueCity & Rabobank lanceren podcast Goed Geld Verdienen over duurzaam ondernemen

BlueCity & Rabobank lanceren op 5 april 2021 de nieuwe podcast serie Goed Geld Verdienen waarin Daniël Poolen, duurzaamheidsonderzoeker bij de Rabobank, en Sabine Biesheuvel, mede-oprichter en directeur van BlueCity, onderzoeken hoe je een bedrijf groeit zonder dat dit ten koste gaat van het milieu en een leefbaar klimaat.

Rond BlueCity

Samenwerken is de keten versterken

Hoe verwezenlijken we circulariteit in bouwketen? Door te focussen op hoogwaardig hergebruik. Interview Peter v.d. Berg (Hans van der Meijs) en Gerwin van Rossum (Kingspan), leveranciers bij herontwikkeling Lab en Foodhub in BlueCity, Rotterdam.

Rond BlueCity

Gewoon beginnen – Hoogwaardig hergebruik en her te gebruiken materiaal staan centraal in circulaire transformatie BlueCity

BAM en BlueCity bundelen krachten om circulariteit in bouwketen te verwezenlijken. Focus: hoogwaardig hergebruik. En dat heeft vergaande consequenties voor de samenwerking; daarvoor is iedereen in de keten nodig. In deze serie interviews onderzoeken we wat dit uitgangspunt betekent voor het werk op elk niveau: van opdrachtgever en directeur tot projectmanager en timmerman - en zelfs leveranciers. First up: Jeroen Zandboer & Yvette Govaart.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Van rotte kies tot icoon van nieuw ondernemerschap voor bedrijven én burgers – interview Sabine Biesheuvel en Wouter Veer

Samen kijken zij terug op vijf jaar pionieren, waarin ze, met een groeiende groep mensen, een leeg zwembad transformeerde tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Hoe zijn ze begonnen, wat waren de grootste uitdagingen? En vooral: wat staat er voor de toekomst op stapel? Welke rol speelt het voormalige zwembad in arbeidersstad Rotterdam - en hoe kan dat inclusiever?

Food for Thought, Rond BlueCity

De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats – PERSBERICHT

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. De focus op hoogwaardig her te gebruiken materiaal, dat in gigantische hoeveelheden vrijkomt, heeft vergaande consequenties; om in 2050 100% circulair te werken, is samenwerking in de keten key.

Rond BlueCity

“Het radicale van BlueCity zit ‘m in hoe hier collaboratief op zoek wordt gegaan naar een nieuwe manier van ondernemen.” – Interview met Wouter Veer en Derk Loorbach van Stichting ifund

Op 7 oktober 2020 vierde BlueCity haar vijfjarig bestaan met de kick off van een lange reeks aan interviews met samenwerkingspartners en circulaire ondernemers. Pionieren in het zwembad doen we immers niet alleen - positieve impact maken we alleen samen! Als kers op de verjaardagstaart spraken we af met Wouter Veer en Derk Loorbach van Stichting ifund: met behulp van deze impact investeerder werd op die beruchte 7 oktober 2015 voor €1,7 miljoen het Tropicana pand gekocht. 

Rond BlueCity

“Plekken waar kennisdeling, experimenteren en synergie centraal staan zijn cruciaal voor de transitie naar de circulaire economie.” – Interview met Marije Schasfoort van Stichting DOEN

Samen met Stichting DOEN, onze partner sinds 2016, blikken we terug op 5 jaar BlueCity. Wij spraken af met Marije Schasfoort, programmamanager Circulair Ondernemen bij DOEN, voor een portie reflectie: hoe kijkt zij terug op de afgelopen jaren en wat is er nodig om circulair ondernemerschap een boost te geven?

New Materials, Rond BlueCity

Organiseer jouw online event vanuit het huis van de toekomst

Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning – daarmee zijn diverse pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Samen hebben ze bijgedragen aan ‘The Exploded View’: een uit elkaar getrokken maquette van een huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien, en is van tijdelijk te bezoeken in BlueCity.

Food for Thought, How to Biodesign, New Materials

Growing proteins: recap How To Biodesign #10

How can we build a hyperlocal food supply with proteins? What are the possibilities for crickets, grasshoppers, algae and lab grown proteins? We discussed the opportunities and hurdles during our last How to Biodesign meetup on December 1st 2020.

Events, New Materials, Rond BlueCity

Recap SYMBIOSIS Festival 2020 – how can we live in harmony with nature again?

During the first edition of SYMBIOSIS Festival on November 27th 2020, BlueCity Lab opened its doors for biodesigners, scientists, biotech companies, other biolabs, social organizations and curious visitors to share their experience, expertise and vision on how we shape collaborations with nature in the fourth industrial revolution: the biorevolution.

Rond BlueCity

“De ambities die we als stad hebben, worden in BlueCity zichtbaar.” – Interview met Robert Tans van Gemeente Rotterdam

Samen met Gemeente Rotterdam, een van onze partners van het eerste uur, blikken we terug op de afgelopen vijf jaar. Wij spraken met Robert Tans, innovatiemanager bij Gemeente Rotterdam, over het innovatie ecosysteem in de stad, het belang van een plek zoals BlueCity en de Rotterdamse ambitie om naar een nieuwe economie te gaan die digitaal, energieneutraal, circulair en inclusief is.

Food for Thought, Rond BlueCity

Synergy – or how communal drive and ecosystemic thinking fuel impact making

Synergy is what makes the circular economy go round -  but what is synergy exactly? We talk to Nienke Binnendijk (Director BlueCity Lab), Lori Goff (Chief Vision Officer and founder Outlander Materials) and Nadeche Seugling (Circular Product Developer and Intrapreneur Kenniscentrum Papier en Karton) to find out. When asked about synergy, the three women take their time to carefully craft an answer - synergistically, which proves their point beautifully. 

Food for Thought, New Materials

Available now: The Growcast! BlueCity’s brand new podcast about biodesign.

What will the future look like if we design with nature as our guideline? In the brand new podcast The Growcast, we’ll take you on a journey through biodesign: if we designed the new economy with living organisms, could it be the change we need to overcome our environmental challenges?

New Materials, Rond BlueCity

BlueCity opent eerste circulair verbouwde biolab ter wereld in voormalig Tropicana

Op vrijdag 27 november 2020 opent BlueCity Lab haar deuren voor biotechnologen, ontwerpers en innovatieve bedrijven. Op deze Rotterdamse maakplek worden de materialen en producten van de toekomst ontwikkeld, denk aan leer van planten, zelfhelend beton van bacteriën of zelfs een urn van schimmels. De Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, opent deze plek feestelijk online.

New Materials, Rond BlueCity

BlueCity opens first circular built biolab in the world in former swimming pool Tropicana

On Friday, November 27th 2020, BlueCity Lab opens its doors to biotechnologists, designers and innovative companies. The place is ready for experimenting with materials and products of the future. Think of leather made from plants, self-healing concrete from bacteria or an urn made from fungi. The Rotterdam Alderman for Sustainability, Arno Bonte, opens this place during a festive online moment.

New Materials, Ondernemen, Rond BlueCity

Interview Nienke Binnendijk, directeur van BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld, BlueCity Rotterdam

In de kelders van voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana bevindt zich BlueCity Lab, het eerste circulaire biolab ter wereld, dat vrijdag 27 november as officieel geopend wordt. Hier werkt een hechte community van ondernemende pioniers uit verschillende disciplines aan het ontwikkelen van prototypes, en wordt geëxperimenteerd met businesscases die invulling geven aan de circulaire economie. De voltooiing van het laboratorium, dat in 2017 al opende met een makerspace, is een mijlpaal in de jonge geschiedenis - én een belangrijke voorwaarde voor de toekomst - van BlueCity.

Circular Challenge

BlueCity Circular Challenge 2020 – the recap

4 waste streams. 4 challenges. 1 winner! On November the 2nd, four teams of young professionals pitched their ideas for a new, circular product during the Grand Finale of the Circular Challenge. But there can only be one winner: team Provincie Zuid-Holland! With their prototype for a tile made of duckweed, the team aims to tackle multiple challenges at once.

Food for Thought, How to Biodesign, New Materials

From sewage waste to raw material – recap How To Biodesign #8

What can we do with your poo? Can we harvest human sewage and create a new, raw material from it? In the edition of How to Biodesign, BlueCity Lab explored how we can extract useful nutrients to create new materials.

Rond BlueCity

Three new experimental green walls in BlueCity – Green Wall Hackathon

During Dutch Design Week, BlueCity Lab and Scape Agency organized a Green Wall Hackathon. The experimental green walls resulting from the hackathon will continue to grow for one year with the aim to grow into scalable solutions that can be applied to many walls across multiple cities.

Circular Challenge

Creating new value for food waste – The Circular Challenge of the Voedselbank

The Voedselbank provides people who live below the poverty line with free food. However, even the Voedselbank is sometimes left with a surplus of food. What can they do with this waste stream? During the Circular Challenge, two teams of young professionals will explore new possibilities of turning leftover fruits and vegetables into something of new value.

Ondernemen

“We hebben een product ontwikkeld dat klimaat adaptief én circulair is.” – Interview met Eva Aarts en Wies van Lieshout van Waterweg

Het mag dan wel 2020 zijn, in de bagger en bouwwereld vallen Eva Aarts (22) en Wies van Lieshout (26) als jonge vrouw nog altijd op. Toch zijn ze er regelmatig te vinden: in 2018 wonnen ze met hun idee voor waterpasserende tegels gemaakt van een reststroom bagger de Circular Challenge. Nu, twee jaar later, timmeren ze hard aan de weg met hun startup Waterweg.

Events, Rond BlueCity

Deze wil je zien: top 5 films Wildlife Film Festival Rotterdam

Van 27 oktober t/m 1 november vindt de 6de editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) plaats. Met dit jaar als overkoepelend thema: klimaatverandering. Een serieus thema, al betekent dat heus niet alleen maar kommer en kwel. Films zijn juíst een manier om ook de hoopvolle kant van de zaak te belichten.