Blog

Circular Challenge

BlueCity Circular Challenge: Hoogbouw

Hoe kan een fictief hoog gebouw zo circulair mogelijk worden gemaakt? Deze speciale editie van de BlueCity Circular Challenge stond in het teken van hoogbouw. Vijf teams zijn aan de slag gegaan om hoogbouw zo circulair mogelijk te maken. Na drie bijzondere en intensieve maanden kwam één winnaar uit de bus: team Muuras!

Rond BlueCity

Studio Circulair: Wat is het recept tegen voedselverspilling?

Studio Circulair is er voor alle Rotterdammers die hun circulaire steentje bij willen dragen of benieuwd zijn hoe ze dat kunnen doen. In deze goudnieuwe online talkshow neemt presentatrice Emma Lesuis je iedere week mee in een ander circulair onderwerp. Samen met inspirerende ondernemers, vooruitstrevende bewoners en aanstormende artiesten geven zij jouw donderdagavond een gouden randje. 

Food for Thought, Living Lab, New Materials

8 iconic biobased buildings, listed by BlueCity Lab’s community

For the 5th How To Biodesign meetup, BlueCity Lab asked architects and designers from the community to name their most inspiring biobased buildings. BlueCity Lab's 5th How To Biodesign meetup is titled Next Biobased Building. In this blogpost, we present the 7 examples we collected. Do you know an example that should be part of this listicle? Email lab@bluecity.nl and we'll add it to this list!

New Materials, Rond BlueCity

Hollandse Hennie, de comeback van een oude held

Vezelhennep is een CO2-stofzuiger, vezel- én CBD-olieproducent met een flink imagoprobleem. Onterecht, want de plant was eeuwenlang een trouwe bondgenoot in de productie van lokale textiel, touw, zeilen en cosmetica. Dit project zorgt voor de comeback van de vezelhennep plant door 100.000 Hennies te laten groeien op balkons en in tuintjes overal in Nederland. 

Events, Ondernemen

[PERSBERICHT] MKB ondernemers aan de slag met circulaire kansen

Het zijn zware tijden voor ondernemers en bedrijven. Daarom is het belangrijk dat ondernemers juist nu aan de slag kunnen met de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. In vijf online CIRCO-workshops maken MKB-ondernemers in Rotterdam en omstreken kennis met de kansen van de circulaire economie.

Food for Thought, Rond BlueCity

Make It Circular Meetup – voor studenten/students only

Ben je student aan de Hogeschool Rotterdam en wil je aan de slag met circulaire economie? Samen met diverse docenten en experts uit het veld helpt BlueCity Lab je op weg met je circulaire maakproces.

Rond BlueCity

BlueCity krijgt een groene sjaal

Hoera! De ruimte rondom BlueCity gaat op de schop: van grijs en stenig naar groen en bomig. De gevel van BlueCity wordt helemaal van glas, waardoor iedereen een kijkje kan komen nemen.

Rond BlueCity

Trouwen in Tropicana Rotterdam

Trouwen in Tropicana Rotterdam? Dat kan in BlueCity, een bijzondere, duurzame event locatie aan de Maas, in het voormalig subtropisch zwemparadijs.

Food for Thought, Rond BlueCity

What will BlueCity look like in 2050?

The circular economy might provide an answer to the climate crisis, but what does that answer look like? Artist Micah Westera and Jamie Hornis are creating an artistic interpretation of this future using virtual reality. The outcome of their research is presented at Bioneers Festival this September in the BlueCity Lab.

Events, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

5 New Years Resolutions from BlueCity Lab

In 2020, BlueCity Lab opens new facilities and welcomes more bioneers. In a monthly meetup, we discuss the latest trends in biodesign.

Events

Changex XL: een succesvol anti-Black Friday festival

Op 29 november 2019 veranderde BlueCity in een waar walhalla voor duurzame shopliefhebbers. Tijdens Changez XL werd er door zo’n 500 mensen volop kleding, speelgoed en andere spullen geruild, onder het genot van lokale lekkernijen en verschillende spoken word artiesten, DJ’s en sprekers.

Rond BlueCity

The Good Life Magazine – Rotterdam

Het toonaangevende Franse magazine 'The Good Life' Rotterdam? Ja, onze stad staat op de voorpagina van wintereditie 2019! Met mooie rol voor BlueCity.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

VOC-schip wordt sidetable – een interview met Okke van Beuge van OKKEHOUT

Okke van Beuge transformeert baggervondsten in jaloersmakende meubels met een bijzonder verhaal. Zijn meest recente aanwinst is een partij natte planken en balken die op het eerste gezicht niks meer waard lijken, maar waarvan het tegendeel waar blijkt te zijn. De planken zijn afkomstig van een gezonken zeventiende eeuwse VOC-schip. Wij zochten Okke op om er alles over te weten te komen.

Events, Food for Thought, Rond BlueCity

Groener Festivallen II: Duurzame energie op festivals

Hoe duurzaam zijn festivals eigenlijk? De geluidsinstallaties, lichteffecten, de catering slurpen energie en de meeste festivals liggen te ver van de bewoonde wereld af om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Veel festivals maken in plaats daarvan gebruik van dieselgeneratoren, maar die zijn verre van groen. Kan dat ook anders? Iris Klapwijk onderzoekt het.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub: de Vortex als businesscase

Als je in bad zit, en het water loopt weg in een werveling: dát is een vortex. En die vortex, daar kan vanalles mee omdat er kracht door gebundeld wordt. In ons gesprek hebben we diverse toepassingen doorgenomen, waarvan degene die Gunter Pauli in de businesscase beschrijft natuurlijk als eerste. Nienke tekende de kansen van de vortex op.

Events, Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Groener Festivallen I: Hardcup vs. Softcup

Cultuur, muziek, dansen, lekker eten, buiten zijn: de zomer staat gelijk aan festivals. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 900 festivals. Heerlijk toch? Maar er is ook een keerzijde: gemiddeld laten festival bezoekers 2,33 kilo afval achter. En met 26,7 miljoen festivalbezoeken per jaar is dat een enorme afvalberg. 

Circular Challenge, Events, New Materials, Rond BlueCity

5 reasons to visit Dutch Design Week 2019

Not sure if you want to visit the Dutch Design Week in Eindhoven this week? The BlueCity Lab-team gives you 5 reasons to go. This year, the focus is more than ever on regenerative design. Get in the train for some fine inspiration on the possibilities of biodesign, biobased economy and designing with micro organisms.

BlueBusinessClub, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

BlueBusinessClub: Batterijen zonder lithium

Energieopslag is hartstikke nodig in een fossielvrije samenleving, alleen zijn de huidige lithiumbatterijen gemaakt met zware metalen waardoor ze een groot probleem vormen aan het eind van hun batterij-leven. Tijdens de BlueBusinessClub in september spraken Mark Slegers en Nienke Binnendijk over de blauwe alternatieven die door Gunter beschreven zijn, en die inmiddels zijn aangevuld met talloze gave voorbeelden van energieopslag waarbij geen afval wordt gemaakt.