Blog

Ondernemen

4 BlueCitizens op De Floriade Expo 2022

Het zal je niet ontgaan zijn: De Floriade Expo 2022 is geopend! Met een thema als ‘Growing Green Cities’ is het geen verrassing dat er veel BlueCitizens betrokken zijn bij de tentoonstelling. In dit artikel lichten we ze uit.

Living Lab

How to organize impactful collaborations – Keynote @SYMBIOSIS by Biobased Creations

At SYMBIOSIS, creative collective Biobased Creations gives a keynote to help us understand how they collaborated with more than 100 partners from 20 disciplines for their circular and biobased creations. How to organize such collaborative action, and what do's and don'ts have they learnt for the rest of us for thriving collaborations?

“Waterweg is inmiddels een naam in de keten geworden” – Interview met Wies van Lieshout van Waterweg

Inmiddels is het 2022. Maar Eva Aarts (24) en Wies van Lieshout (27) vallen net als twee jaar geleden toen we de jonge vrouwen ook interviewden nog steeds op in de bagger- en bouwwereld. In 2018 wonnen ze de Circular Challenge met hun idee voor waterpasserende tegels gemaakt van bagger. Twee jaar later, in 2020, timmerden ze hard aan de weg met hun startup Waterweg. Hoe gaat het nu, weer twee jaar later, met hun onderneming Waterweg?

Food for Thought, New Materials, Rond BlueCity

Deepdives | SYMBIOSIS 2022

Symbiotic relations emerge in good conversations. That is why we organize 6 deepdives during SYMBIOSIS festival 2022 on the 13th of May, connected to themes that entrepreneurs, partners and designers in and around BlueCity work on. You are invited to be part of these conversations. Get your ticket and reserve your seat at one of these coversations at the entrance of the festival! Be on time, since we have limited capacity per conversation.

8 x PechaKucha talks @SYMBIOSIS 2022

On SYMBIOSIS 2022, 10 bioneers present their way of collaborating with nature in a format that we often use in BlueCity: Pecha Kucha. Join in for 10 amazing, creative, inspiring, constructive, out-of-the-box stories. Check them here to get a glimpse of what they will share.

Zo ondersteunt BlueCity het ontstaan van circulaire ketens

In een circulaire economie komen zoveel mogelijk grondstoffen van dichtbij. Een stad zoals Rotterdam is in de toekomst een belangrijke afnemer van lokaal voedsel en (bouw)materialen, en leverancier van reststromen aan de producenten rondom de stad.

Events, Food for Thought, Rond BlueCity

Vijf tips om je fiets in tip-top conditie te houden

Jaarlijks leggen we in Nederland zo’n 15 miljard kilometer op de fiets af. Maar hoe houdt je je fiets nou in tiptop conditie? Met deze tips word jij een echte onderhoudspro!

Ondernemen, Rond BlueCity

Regenwaterwet en Waterbar in BlueCity laten potentie van regenwater opvang en toepassingen zien

Op dinsdag 8 februari 2022, in de Week van de Circulaire Economie, presenteerden 13 innovatieve ondernemers uit de watersector een actieplan om wet- en regelgeving rondom regenwater aan te passen zodat het makkelijker wordt om deze als grondstof te gebruiken. Dit deden ze aan de gloednieuwe Waterbar in BlueCity die illustreert hoe regenwater als grondstof kan worden ingezet.

Events

Kom je kleding upcyclen met LOGOCOMO x Studio Kling tijdens Let’s Fix Fashion! – Interview met Romy van LOGOCOMO

Een mogelijk herkenbare situatie: een kast vol kleding maar niks om aan te trekken. Daar moet verandering in komen en BlueCity helpt een handje mee; op 18 december kan je je ongebruikte kleding nieuw leven in blazen tijdens Let’s Fix Fashion! Tijdens deze eerste editie van Let’s Fix It worden er verschillende workshops georganiseerd, waaronder de workshops ‘maak en verf een bodysuit’ met LOGOCOMO x Studio Kling.

Circular Challenge

Een egg-citing finale van de Circular Challenge: deze circulaire producten werden er gepitcht

Wat krijg je als je 6 organisaties aan 25 ambitieuze young professionals koppelt en ze 6 weken lang intensief laat samenwerken aan een oplossing voor een - nu nog waardeloze - reststroom? Juist ja, new circular business! Op 14 december 2021 vond de feestelijke finale van alweer de 7e editie van de BlueCity Circular Challenge plaats waarin de teams vol trots hun nieuwe, circulaire business cases presenteerden aan een jury en (online) publiek. 

Events, Food for Thought

“Veel mensen denken bij vintage kleding al snel dat je een soort stoffige toestand bent, maar dat hoeft helemaal niet.” – Interview met Anne Bo Vis

Op zaterdag 18 december organiseert BlueCity, CHANGEZ XL: we toveren het oude golfslagbad om in een groot SWAP & REUSE warenhuis met een kledingruil, speelgoedruil en markt met toffe producten van circulaire ondernemers uit BlueCity. En om goed voorbereid te gaan swappen, geeft Anne Bo Vis (24) je alvast een paar tips en tricks voor het ruilen van je kleding!

Food for Thought, Rond BlueCity

13 pioniers geselecteerd voor de BlueCity Hackathon – Regenwater als grondstof

Afgelopen maand deden we een oproep voor water professionals. Uit de aanmeldingen zijn 13 waterpioniers geselecteerd om deel te nemen aan de BlueCity Regenwater Hackathon. De komende twee maanden gaan we met elkaar op zoek naar circulaire toepassing van de 2900 m3 water die jaarlijks op het glazen dak van BlueCity valt. 

New Materials, Ondernemen, Rond BlueCity

7 x BlueCity op Dutch Design Week 2021

Diverse ondernemers uit BlueCity presenteren hun circulaire oplossing in Eindhoven. Hier een lijstje mooie praktijkvoorbeelden uit ons ecosysteem op Dutch Design Week 2021, check ze als je nog gaat dit weekend.

Food for Thought, Ondernemen

These three entrepreneurs are developing circular paint for the fashion industry with fungi

Fabric dye is one of the biggest causes of pollution in the clothing industry. A solution to this is often sought in paint made from vegetables, such as beetroots. However, we humans need these veggies as food. Startup Fabulous Fungi has developed a solution for this: paint made from fungi, which are produced on residual flows and give beautiful bright colours. Over the next two years, the company will collaborate with the sustainable clothing brand Iron Roots and fermentation expert Bio-aNAlytiX van Biezen in the Lab of BlueCity, a hub for circular entrepreneurs in Rotterdam.

Food for Thought, Ondernemen

Drie ondernemers gaan circulaire kleurstoffen ontwikkelen voor textielbranche – gemaakt van schimmels

Textielverf is een van de grootste oorzaken van vervuiling in de kledingindustrie. Een oplossing hiervoor wordt vaak gezocht in verf gemaakt uit groenten, zoals bieten. Dat voedsel is echter hard nodig als voeding voor mensen. Startup Fabulous Fungi heeft daar een oplossing voor ontwikkeld: verf van schimmels, die geproduceerd worden op reststromen en mooie felle kleuren geven. Het bedrijf gaat de komende twee jaar samenwerken met duurzaam kledingmerk Iron Roots en Nick van Biezen in het Lab van BlueCity, Rotterdam.

Ondernemen

‘Het is belangrijk dat ondernemers die iets goeds doen voor de wereld zo veel mogelijk geholpen worden.’ – interview met Jente de Vries over het Circulair Loket

Op 21 juni wordt het Circulair Loket geopend, een startpunt voor ondernemers die vragen hebben over ondernemen met afval. Op het moment is dat namelijk soms lastiger dan je zou denken.. Jente de Vries, projectleider bij rotterzwam, liep hier tegenaan met het project ‘Terug naar de Bodem’. Ze schreef vanuit haar ervaringen het rapport dat uiteindelijk leidde tot het realiseren van het Circulair Loket; de eerste in zijn soort in Nederland. 

Ondernemen, Rond BlueCity

‘Waar we ons op richten is: hoe kunnen we iets wat waardeloos is, waarde geven’. – Interview met Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads

Op 23 april overhandigden Hilde van Duijn en Remi Veldhoven van Eigendraads een T-shirt gemaakt van textiel dat is achtergelaten bij de Rotterdamse marathon aan wethouder Arno Bonte. Het tweetal is gevestigd in BlueCity en maakt zich hard voor een circulaire textielsector. Het marathon T-shirt is slechts het begin, als het aan Hilde en Remi ligt wordt Rotterdam de textiel recycling hub van Nederland!

Events, Rond BlueCity

Een terugblik op de Plastic Prikdates in Rotterdam

In februari en maart vonden de Plastic Prikdates plaats in Rotterdam. Een stadsbrede actie waar BlueCity, in samenwerking met lokale initiatieven, grijpers en zakken beschikbaar stelden aan bewoners en andere enthousiastelingen in Bloemhof, Carnisse, Bospolder-Tussendijken en Middelland om de buurt op te schonen. Lees hier een terugblik.

Food for Thought, Ondernemen

BlueCity & Rabobank lanceren podcast Goed Geld Verdienen over duurzaam ondernemen

BlueCity & Rabobank lanceren op 5 april 2021 de nieuwe podcast serie Goed Geld Verdienen waarin Daniël Poolen, duurzaamheidsonderzoeker bij de Rabobank, en Sabine Biesheuvel, mede-oprichter en directeur van BlueCity, onderzoeken hoe je een bedrijf groeit zonder dat dit ten koste gaat van het milieu en een leefbaar klimaat.

Rond BlueCity

Samenwerken is de keten versterken

Hoe verwezenlijken we circulariteit in bouwketen? Door te focussen op hoogwaardig hergebruik. Interview Peter v.d. Berg (Hans van der Meijs) en Gerwin van Rossum (Kingspan), leveranciers bij herontwikkeling Lab en Foodhub in BlueCity, Rotterdam.

Rond BlueCity

Gewoon beginnen – Hoogwaardig hergebruik en her te gebruiken materiaal staan centraal in circulaire transformatie BlueCity

BAM en BlueCity bundelen krachten om circulariteit in bouwketen te verwezenlijken. Focus: hoogwaardig hergebruik. En dat heeft vergaande consequenties voor de samenwerking; daarvoor is iedereen in de keten nodig. In deze serie interviews onderzoeken we wat dit uitgangspunt betekent voor het werk op elk niveau: van opdrachtgever en directeur tot projectmanager en timmerman - en zelfs leveranciers. First up: Jeroen Zandboer & Yvette Govaart.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Van rotte kies tot icoon van nieuw ondernemerschap voor bedrijven én burgers – interview Sabine Biesheuvel en Wouter Veer

Samen kijken zij terug op vijf jaar pionieren, waarin ze, met een groeiende groep mensen, een leeg zwembad transformeerde tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio. Hoe zijn ze begonnen, wat waren de grootste uitdagingen? En vooral: wat staat er voor de toekomst op stapel? Welke rol speelt het voormalige zwembad in arbeidersstad Rotterdam - en hoe kan dat inclusiever?

Food for Thought, Rond BlueCity

De kracht van de keten in de toekomstbestendige bouwplaats – PERSBERICHT

BAM Bouw en Techniek en BlueCity bundelen hun krachten om circulariteit in de bouw te verwezenlijken. De focus op hoogwaardig her te gebruiken materiaal, dat in gigantische hoeveelheden vrijkomt, heeft vergaande consequenties; om in 2050 100% circulair te werken, is samenwerking in de keten key.

Rond BlueCity

“Het radicale van BlueCity zit ‘m in hoe hier collaboratief op zoek wordt gegaan naar een nieuwe manier van ondernemen.” – Interview met Wouter Veer en Derk Loorbach van Stichting ifund

Op 7 oktober 2020 vierde BlueCity haar vijfjarig bestaan met de kick off van een lange reeks aan interviews met samenwerkingspartners en circulaire ondernemers. Pionieren in het zwembad doen we immers niet alleen - positieve impact maken we alleen samen! Als kers op de verjaardagstaart spraken we af met Wouter Veer en Derk Loorbach van Stichting ifund: met behulp van deze impact investeerder werd op die beruchte 7 oktober 2015 voor €1,7 miljoen het Tropicana pand gekocht. 

Rond BlueCity

“Plekken waar kennisdeling, experimenteren en synergie centraal staan zijn cruciaal voor de transitie naar de circulaire economie.” – Interview met Marije Schasfoort van Stichting DOEN

Samen met Stichting DOEN, onze partner sinds 2016, blikken we terug op 5 jaar BlueCity. Wij spraken af met Marije Schasfoort, programmamanager Circulair Ondernemen bij DOEN, voor een portie reflectie: hoe kijkt zij terug op de afgelopen jaren en wat is er nodig om circulair ondernemerschap een boost te geven?