Blog

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem

Deze eerste editie van Maaltijd aan de Maas was een daverend succes: voedsel gered, verbindingen gelegd, inspiratie opgedaan. En voor wie alles nog even op een rij wilt hebben, vatten we hier de tips en tops voor privé, op school, of op je werk samen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Blauwe business case: kleine makers sluiten eigen reststroom in BlueCity met duurzame dozenvulling

In onze circulaire voorbeeldstad komen dagelijks veel pakketten binnen. Tegelijkertijd worden door de ondernemers in BlueCity dagelijks veel pakketten verstuurd. Blue Economy Officer Siemen Cox zocht naar een blauwe oplossing voor de (vaak uitpuilende) bak voor restkarton en stuitte op een blauwe business case voor kleinschalige decentrale verwerking van karton tot... duurzame dozenvulling.

Circular Challenge

Plastic Design Challenge 2018 – The Grand Finale

4 teams. 4 challenges. 1 winner. Four months ago, 20 ambitious pioneers faced the challenge of a lifetime- they were asked to find a solution for the plastic waste stream of the City of Rotterdam, the Port of Rotterdam, PwC Nederland and Sodexo Nederland. On the 8th of March 2019, the teams revealed their solutions during the Grand Finale of this year’s Plastic Design Challenge.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“We hebben een burger ontwikkeld met een super lage ecologische impact en een voedingswaarde gelijk aan rund.” – Interview met Sander Peltenburg van de Krekerij

Het eten van insecten heeft veel milieuvoordelen en eigenlijk worden ze al over de hele wereld gegeten- behalve in het westen. Sander Peltenburg besloot daar verandering in te brengen. Samen met zijn enthousiaste team runt hij de Krekerij- lekkere, voedzame en verantwoorde producten op basis van krekels.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub case #36: Nanocellulose als verwaardingsmethode & papier van oud textiel

Afgelopen donderdagavond 28 februari spraken experts en geïnteresseerden over innovatie in de papierindustrie. Arie Hooimeijer, directeur van Kenniscentrum voor Papier en Karton, en Marieke de Hoop, ambachtelijk papiermaker en oprichter van Papierlab Rotterdam waren present en Nienke Binnendijk van BlueCity Lab schreef in dit blog haar belangrijkste inzichten op.

Events, Food for Thought, New Materials

Verpakkingen van Schimmels (businesscase 54)

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Labgevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 18 oktober bespraken 25 mensen in het BlueCity Lab  hoe we verpakkingen van schimmels kunnen toepassen in de circulaire stadseconomie.

Geld verdienen met metalen uit je oude apparaten

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Lab gevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 8 november bespraken 18 mensen in het BlueCity Lab hoe we op een lokaler niveau geld kunnen verdienen aan de metalen die in onze apparaten zitten, en zo de keten van verwerking van metalen kunnen herverdelen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“Dit project blijft mij een nieuwe bril opzetten.” – interview Maarten van Elsen

In 2015 kocht BlueCity het pand van voormalig zwemparadijs Tropicana- wij transformeren het verlaten zwembad naar circulaire voorbeeldstad volgens de principes van de circulaire en blauwe economie. Hoe dat precies gaat? In dit interview met circulaire bouwmanager Maarten van Elsen lees je alles over de bouw van productiekantoren in de kelders van BlueCity.

New Materials

Plastic Manifesto | We Can So We Will

We wrote a plastic manifesto. Why? Because the world needs one. We present to you 10 plastic-related commandments which we will live by from now on. 10 rules that will guide our, and hopefully your, relation with plastic.

Food for Thought, Rond BlueCity

Circulaire Bouw: to paint or not to paint

Circulair bouwen is niet alleen duurzaam, maar ook ingewikkeld - en het leidt soms tot keuzes die moeilijk te begrijpen zijn voor buitenstaanders. Een goed voorbeeld daarvan is de afbladderende verf in de Dome, het voormalige zwembad. Met name de iconische koepel ziet er heel troosteloos uit - maar dat heeft wel degelijk een goede reden.

Rond BlueCity

Circulaire Bouw in BlueCity: gaten dichten

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat veranderd: een deel van de kelder is omgebouwd tot productieruimtes voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire en blauwe economie.

New Materials

Vanuit het BlueCity Lab: 3 scenario’s voor de mode van morgen

Hoe wordt fashion gegroeid, welke glitters zijn bijvoorbeeld een mooie, duurzame vervanging voor (plastic) ornamenten op kleding? En wat wordt het verdienmodel van een naaicafé van morgen, een vintage-koffie-naaiatelier-bar? Check deze 4 scenarios voor Future Fashion!

Rond BlueCity

BlueCity: Echt Rotterdams Erfgoed #0037

Museum Rotterdam noemt BlueCity Echt Rotterdams Erfgoed vanwege ons hart voor de stad én onze verbindende functie. Wij vertellen het verhaal van circulaire ondernemers in Rotterdam. Hoe we dat aanpakken, lees je in dit artikel.

Food for Thought, Rond BlueCity

Draadloos internet via het licht – LIFI in BlueCity Rotterdam

Draadloos internetten met WiFi is natuurlijk geen nieuws meer. Maar de techiniek staat nooit stil en inmiddels is er een nieuwe manier om draadloos te internetten: LiFi. Het BlueCity Lab ging de test aan tijdens een hackathon gedurende de Open Source Circular Economy Days.

Circular Challenge

BlueCity Circular Challenge Night 2018 | de recap

Tijdens de BlueCity Circular Challenge Night wordt na zes weken ploeteren bekend wie de winnaar is van de BlueCity Circular Challenge. De studenten en Young Professionals hielden hun pitches en na een pittig juryberaad werd de winnaar van 5000 euro en een werkplek in BlueCity.

Circular Challenge

Circular Challenge Participant N°6: Sustainable Insurance – stap voor stap

Hoe maken we van total loss verklaarde auto’s een nieuw kwaliteitsproduct? Dat is waar een enthousiast team van vier jonge aanstormende talenten mee aan de slag gaat bij de BlueCity Circular Challenge 2018. Dat doen de studenten voor en met een unique coöperatie Nederlandse verzekeringsmaatschappijen.