Blog

Events, Food for Thought, Rond BlueCity

Groener Festivallen II: Duurzame energie op festivals

Hoe duurzaam zijn festivals eigenlijk? De geluidsinstallaties, lichteffecten, de catering slurpen energie en de meeste festivals liggen te ver van de bewoonde wereld af om op het elektriciteitsnet aangesloten te worden. Veel festivals maken in plaats daarvan gebruik van dieselgeneratoren, maar die zijn verre van groen. Kan dat ook anders? Iris Klapwijk onderzoekt het.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub: de Vortex als businesscase

Als je in bad zit, en het water loopt weg in een werveling: dát is een vortex. En die vortex, daar kan vanalles mee omdat er kracht door gebundeld wordt. In ons gesprek hebben we diverse toepassingen doorgenomen, waarvan degene die Gunter Pauli in de businesscase beschrijft natuurlijk als eerste. Nienke tekende de kansen van de vortex op.

Events, Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Groener Festivallen I: Hardcup vs. Softcup

Cultuur, muziek, dansen, lekker eten, buiten zijn: de zomer staat gelijk aan festivals. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 900 festivals. Heerlijk toch? Maar er is ook een keerzijde: gemiddeld laten festival bezoekers 2,33 kilo afval achter. En met 26,7 miljoen festivalbezoeken per jaar is dat een enorme afvalberg. 

Circular Challenge, Events, New Materials, Rond BlueCity

5 reasons to visit Dutch Design Week 2019

Not sure if you want to visit the Dutch Design Week in Eindhoven this week? The BlueCity Lab-team gives you 5 reasons to go. This year, the focus is more than ever on regenerative design. Get in the train for some fine inspiration on the possibilities of biodesign, biobased economy and designing with micro organisms.

BlueBusinessClub, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

BlueBusinessClub: Batterijen zonder lithium

Energieopslag is hartstikke nodig in een fossielvrije samenleving, alleen zijn de huidige lithiumbatterijen gemaakt met zware metalen waardoor ze een groot probleem vormen aan het eind van hun batterij-leven. Tijdens de BlueBusinessClub in september spraken Mark Slegers en Nienke Binnendijk over de blauwe alternatieven die door Gunter beschreven zijn, en die inmiddels zijn aangevuld met talloze gave voorbeelden van energieopslag waarbij geen afval wordt gemaakt.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Vijf routes richting een toekomstbestendig voedselsysteem

Deze eerste editie van Maaltijd aan de Maas was een daverend succes: voedsel gered, verbindingen gelegd, inspiratie opgedaan. En voor wie alles nog even op een rij wilt hebben, vatten we hier de tips en tops voor privé, op school, of op je werk samen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

Blauwe business case: kleine makers sluiten eigen reststroom in BlueCity met duurzame dozenvulling

In onze circulaire voorbeeldstad komen dagelijks veel pakketten binnen. Tegelijkertijd worden door de ondernemers in BlueCity dagelijks veel pakketten verstuurd. Blue Economy Officer Siemen Cox zocht naar een blauwe oplossing voor de (vaak uitpuilende) bak voor restkarton en stuitte op een blauwe business case voor kleinschalige decentrale verwerking van karton tot... duurzame dozenvulling.

BlueBusinessClub, Food for Thought, New Materials, Ondernemen

BlueBusinessClub: Tomatentextiel, man-made fibers als lokaal textiel

Tomatentextiel lijkt een slimme oplossing voor twee uitdagingen: de negatieve ecologische en sociale impact van de katoenteelt, en het laagwaardig gebruik van organische reststromen. Dat je textiel kan maken van vezelrijke reststromen, dat wisten we. Hoe dit precies werkt: dat is de vraag die BlueCity Lab momenteel aan het onderzoeken is. De BlueBusinessClub in maart ging over de vraag hoe dit een local-for-local businesscase kon zijn en wat daarvoor nodig is.

Circular Challenge

Plastic Design Challenge 2018 – The Grand Finale

4 teams. 4 challenges. 1 winner. Four months ago, 20 ambitious pioneers faced the challenge of a lifetime- they were asked to find a solution for the plastic waste stream of the City of Rotterdam, the Port of Rotterdam, PwC Nederland and Sodexo Nederland. On the 8th of March 2019, the teams revealed their solutions during the Grand Finale of this year’s Plastic Design Challenge.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“We hebben een burger ontwikkeld met een super lage ecologische impact en een voedingswaarde gelijk aan rund.” – Interview met Sander Peltenburg van de Krekerij

Het eten van insecten heeft veel milieuvoordelen en eigenlijk worden ze al over de hele wereld gegeten- behalve in het westen. Sander Peltenburg besloot daar verandering in te brengen. Samen met zijn enthousiaste team runt hij de Krekerij- lekkere, voedzame en verantwoorde producten op basis van krekels.

BlueBusinessClub, Food for Thought, Ondernemen

BlueBusinessClub case #36: Nanocellulose als verwaardingsmethode & papier van oud textiel

Afgelopen donderdagavond 28 februari spraken experts en geïnteresseerden over innovatie in de papierindustrie. Arie Hooimeijer, directeur van Kenniscentrum voor Papier en Karton, en Marieke de Hoop, ambachtelijk papiermaker en oprichter van Papierlab Rotterdam waren present en Nienke Binnendijk van BlueCity Lab schreef in dit blog haar belangrijkste inzichten op.

Events, Food for Thought, New Materials

Verpakkingen van Schimmels (businesscase 54)

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Labgevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 18 oktober bespraken 25 mensen in het BlueCity Lab  hoe we verpakkingen van schimmels kunnen toepassen in de circulaire stadseconomie.

BlueBusinessClub

BlueBusinessClub: Geld verdienen met metalen uit je oude apparaten

Elke maand vindt in de oude kleedkamers van voormalig Tropicana, waar nu het BlueCity Lab gevestigd is, een gesprek plaats waarin we onderzoeken hoe een blauwe businesscase werkt in een stad als Rotterdam. Op donderdagavond 8 november bespraken 18 mensen in het BlueCity Lab hoe we op een lokaler niveau geld kunnen verdienen aan de metalen die in onze apparaten zitten, en zo de keten van verwerking van metalen kunnen herverdelen.

Food for Thought, Ondernemen, Rond BlueCity

“Dit project blijft mij een nieuwe bril opzetten.” – interview Maarten van Elsen

In 2015 kocht BlueCity het pand van voormalig zwemparadijs Tropicana- wij transformeren het verlaten zwembad naar circulaire voorbeeldstad volgens de principes van de circulaire en blauwe economie. Hoe dat precies gaat? In dit interview met circulaire bouwmanager Maarten van Elsen lees je alles over de bouw van productiekantoren in de kelders van BlueCity.

New Materials

Plastic Manifesto | We Can So We Will

We wrote a plastic manifesto. Why? Because the world needs one. We present to you 10 plastic-related commandments which we will live by from now on. 10 rules that will guide our, and hopefully your, relation with plastic.

Food for Thought, Rond BlueCity

Circulaire Bouw: to paint or not to paint

Circulair bouwen is niet alleen duurzaam, maar ook ingewikkeld - en het leidt soms tot keuzes die moeilijk te begrijpen zijn voor buitenstaanders. Een goed voorbeeld daarvan is de afbladderende verf in de Dome, het voormalige zwembad. Met name de iconische koepel ziet er heel troosteloos uit - maar dat heeft wel degelijk een goede reden.

Rond BlueCity

Circulaire Bouw in BlueCity: gaten dichten

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Inmiddels is dat veranderd: een deel van de kelder is omgebouwd tot productieruimtes voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire en blauwe economie.