Food for Thought

2. Benut wat lokaal voor handen is [download Checklist Blauw Leven]

Bij een blauwe economie hoort ook verstandig omgaan met energie. Met het vervoer van spullen en eten wordt er ontzettend veel CO2 uitgestoten. Wist je bijvoorbeeld dat de uitstoot van verse sperzieboontjes uit Kenia ruim 5 keer zo groot is dan van sperzieboontjes uit de volle grond in Nederland? Simpelweg omdat die eerste met het vliegtuig vervoerd worden. “Wat je van ver haalt, is lekker”, zeggen ze. Maar wat je van dichtbij haalt is net zo lekker. En nog veel beter voor het milieu ook.

Van hier èn van nu

Door je eten zoveel mogelijk lokaal te kopen, kun je de ‘voedselkilometers’ beperken. Transport gaat immers gepaard met een flinke hoeveelheid CO2 uitstoot. En hoe minder we daarvan hebben, hoe beter. Maar… lokaal is niet altijd automatisch milieuvriendelijker. Zeker niet als het gaat om groente en fruit. Als je bijvoorbeeld in de winter een tomaat uit Nederland koopt, weet je vrijwel zeker dat die in een kas verbouwd is. Die kassen verbruiken zoveel energie dat je daar met gemak wat vrachtwagens gevuld met tomaten uit de volle Spaanse grond heen en weer voor kunt laten rijden. Om het echt goed aan te pakken combineer je lokaal dus met seizoensgebonden.

In het seizoen? Minder poen!

Pfoeh… seizoensgebonden. Dan wordt het ineens toch wat ingewikkeld. Kijken op de verpakking waar iets vandaan komt is één ding. Maar weten wat wanneer precies in het seizoen is, is heel iets anders. Er zijn natuurlijk mensen die dit met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Doordat ze bijvoorbeeld op een boerderij zijn opgegroeid. Of doordat ze zich fanatiek op een eigen moestuin hebben gestort. Maar voor de meesten van ons geldt dat we intussen gewend zijn aan de luxe dat we alles het hele jaar door in de supermarkt kunnen krijgen. Dus: hoe gaan we dat aanpakken?

Een handig hulpmiddeltje is om op de prijs te letten. Groente en fruit van het seizoen is over het algemeen namelijk goedkoper. Niet alleen omdat het niet geïmporteerd hoeft te worden. Ook omdat er dan vaak een overvloed van is en het dus als een malle verkocht moet worden. Let maar eens op. Blauwe bessen zijn in de winter onbetaalbaar. Terwijl je ze in de zomer met bakken tegelijk voor een prikkie op de kop kunt tikken. Je weet dan: in de winter worden ze ingevlogen terwijl ze in de zomer uit eigen land komen.

Nieuwe smaken op je bord

Leuk natuurlijk, dat lokaal en seizoensgebonden eten. Maar betekent het dan dat je maanden achter elkaar op hetzelfde soort eten moet gaan kauwen? Juist niet! Je zult zien dat je veel gevarieerder gaat koken als je je laat leiden door wat er lokaal beschikbaar is. Als je altijd alles uit de supermarkt haalt, heb je vaak ook de standaarddingen die je koopt. Eigenlijk eet je dan het hele jaar door bijna hetzelfde. Juist door te koken met seizoensproducten ga je veel meer variëren. Je wordt ‘gedwongen’ om eens uit te zoeken wat je nu met meiraapjes, aardperen of rabarber kunt klaarmaken. En dat levert verrassende nieuwe smaken op. Smaken die je anders misschien nooit op je bord had liggen. Lokaal en van het seizoen is dus niet alleen ontzettend duurzaam. Het is vooral ook ontzettend leuk en lekker!

De blauwe economie bij jou thuis

Om je echt op weg te helpen delen we de komende maanden vijf heel handige, superpraktische tips waarmee je je eigen leven kunt verblauwen. Deze checklist is de tweede in de serie. Door je voedsel wild te plukken, zelf te verbouwen of van lokale kwekers, telers en boeren te kopen, verminder je je carbon footprint enorm. Hoe je dat een beetje handig aanpakt? De checklist geeft een handig overzicht en biedt ruimte voor je eigen notities. Print uit en hang het aan je keukenmuur!

> download checklist ‘Benut wat lokaal voor handen is’

LET OP: BEZINT EER GE PRINT – EN WEGGOOIT

Check voor je gaat printen je printer-instellingen, zodat je alleen pagina 2 uitprint. En ken je de recept uit je hoofd, doe het dan bij het oud papier. Van oud papier wordt namelijk weer nieuw papier en karton gemaakt – zo help je bij het sluiten van nog een reststroom. Blauw tot het einde.

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens