Food for Thought

3. Bevraag alles [download Voorbeeldbrief Kritische Vragen over Duurzaamheid]

Als je overal je vraagtekens bij zet, zal je pas opvallen hoeveel gekke dingen we als heel normaal zijn gaan beschouwen. Waarom gebruiken we zoveel wegwerpbekers terwijl het veel fijner is om uit een ‘echte’ beker te drinken? Waarom wordt er zo onnodig veel verpakkingsmateriaal gebruikt? Waarom blijven banken investeren in fossiele energie terwijl investeren in schone energie veel winstgevender is? Waarom heeft je favoriete restaurant niet één vegetarisch gerecht op de kaart?

Door vragen te stellen, ga je de wereld met andere ogen bekijken. Je zet anderen bovendien ook aan het denken. En je komt in aanraking met geweldige alternatieven. Dat gaat je gegarandeerd plezier opleveren!

Heeft u ook worteltjestaart?

Ken je die mop van dat konijn en de worteltjestaart? Elke dag komt er een konijn bij de bakker en vraagt: “Heeft u ook worteltjestaart?” En elke dag moet de bakker het konijn een nee verkopen. Op een gegeven moment wil de bakker het konijn niet meer teleurstellen. Dus bakt hij speciaal voor hem een worteltjestaart. Het konijn komt de volgende dag weer bij de bakker en vraagt of hij ook worteltjestaart heeft. De bakker antwoordt glunderend “Ja!”. Waarop het konijn zegt… “Vies hè?!”

Flauw mopje natuurlijk. Helemaal omdat worteltjestaart juist heel lekker is. Maar de strekking van het verhaal is duidelijk. Als je maar vaak genoeg naar iets vraagt, wordt duidelijk dat daar een behoefte ligt. Dus waarom zou je niet hardop uitspreken wat je wilt of verwacht van bedrijven om je heen? De bedrijven waar je je eten, drinken, kleding en spullen koopt. Zo’n bedrijf zou wel gek zijn om niet te luisteren naar trouwe klanten.

Verbaas je

Moeilijk, vragen stellen? Begin gewoon eens bij het begin: met de WIE, WAT, WAAR, WAAROM en HOE-vragen. In het cafeetje waar je vandaag koffie drinkt. Gewoon, aan de serveerster. WIE heeft de koffie gebrand? WAAR komt de koffie vandaan? WAT hebben jullie ervoor betaald? HOE is de koffie hier gekomen? De ultieme vraag is natuurlijk: WAAROM doen jullie het zo, en niet anders?

Soms wordt je misschien gek aangekeken. Vaker nog levert het hele leuke gesprekken op. Wanneer jij een vraag stelt, wordt iemand anders ook aan het denken gezet. Zo was ik laatst bij een bekende Rotterdamse koffie-toko met mijn broertje. We gingen daar ter plekke een kopje koffie drinken. En toch kregen we dat in wegwerpbekers.

Ik was oprecht verbaasd en vroeg aan de barista waarom ze onze koffie niet in kopjes schonk. Mijn broertje keek een beetje gegeneerd weg (“Moet je dat nou vragen?”). Maar de barista antwoordde heel open. Dat het goed was dat ik dat vroeg, dat dat uit historie zo ontstaan was, maar dat ze het nog eens met haar baas zou bespreken. Als er meer mensen zijn die deze vraag stellen, komt er misschien wel een wijziging in hun kopjes-beleid.

Laat je horen

Door dus simpelweg met iets andere ogen te kijken naar alles wat er in je dagelijks leven gebeurt, zullen dingen die heel gewoon leken je ineens veel minder logisch voordoen. Dat begint dus met kleine vragen stellen. Maar je kunt ook vragen gaan stellen over de ‘grote thema’s’. Waarom investeert je pensioenfonds in fossiele energie? Waarom stopt dat cosmeticamerk altijd palmolie in shampoos? Waarom neemt de fabrikant van je mobiele telefoon geen verantwoordelijkheid voor alle materialen die daarin gebruikt worden?

Als je dingen ziet die je niet bevallen, kun je natuurlijk je stem uitbrengen door een ander, beter product te kopen. Zo stem je met je portemonnee. En daar zijn bedrijven natuurlijk gevoelig voor. Als je dat met stille trom doet, zullen ze alleen niet weten waarom je precies overgestapt bent naar een concurrent. Maar wanneer je bijvoorbeeld een mailtje stuurt met je vragen en je overwegingen, zijn ze in elk geval op de hoogte. En het lijkt misschien alsof jouw ene stem er niet toe doet. Maar als iedereen dat denkt, zal er nooit verandering komen. Dus: laat je horen! Bel, mail, vraag! Als iedereen dat doet, kunnen bedrijven niet meer om ons heen!

De blauwe economie bij jou thuis: Voorbeeldbrief Kritische Vragen over Duurzaamheid

Om je echt op weg te helpen delen we de komende maanden vijf heel handige, superpraktische tips waarmee je je eigen leven kunt verblauwen. Deze voorbeeldbrief is de derde in de serie. Want kritische vragen stellen, da’s niet altijd makkelijk. Print onderstaande voorbeeldbrief uit, vul aan en stuur naar het bedrijf dat jij graag een vraag zou stellen. Liever paperless? Gebruik de voorbeeldbrief dan als voorbeeld, en schrijf je eigen brief of e-mail.

>> download voorbeeldbrief

Meer lezen over de blauwe, circulaire economie

Hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daarom maakten we een serie infographics waarin we uitleggen wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, hoe BlueCity daar invulling aan geeft én wat jij thuis zelf kunt doen om de balans terug te brengen.

LET OP: BEZINT EER GE PRINT – EN WEGGOOIT

Check voor je gaat printen je printer-instellingen, zodat je alleen pagina 2 uitprint. En ken je de recept uit je hoofd, doe het dan bij het oud papier. Van oud papier wordt namelijk weer nieuw papier en karton gemaakt – zo help je bij het sluiten van nog een reststroom. Blauw tot het einde.

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens