Food for Thought

4. Vervang iets door niets [Download Prikbordkaartje Te Leen Gevraagd]

We willen het liefst altijd alles hebben. Maar serieus, hoe vaak gebruik je die boormachine nu echt? En je kunt er donder op zeggen dat je buurman er ook een heeft. Volgende keer dat je op het punt staat iets nieuws te kopen, kun je jezelf dus afvragen: heb ik dit echt nodig? Misschien blijk je makkelijk zonder te kunnen. Of misschien kun je het huren of lenen. Dat zorgt er niet alleen voor dat er minder spullen gemaakt hoeven worden, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee!

Delen is het nieuwe hebben

We hebben het er in deze serie al vaker over gehad: om alle spullen te maken die we willen hebben, zijn grondstoffen nodig. Die grondstoffen zijn er niet oneindig. Bovendien is het proces om die producten te maken vaak ook nog eens heel vervuilend. En is het nou echt zo dat we heel gelukkig van die spullen worden? Eigenlijk niet. Dat wil zeggen: we worden wel heel blij van wat die spullen dóen, maar niet perse van dat we die spullen hébben.

Wil jij bijvoorbeeld perse een boor hebben? Waarschijnlijk niet. Je wilt een gat in je muur, dat wel. Wil je perse een maaimachine hebben? Waarschijnlijk ook niet. Je wilt gewoon graag dat het grasveldje in je tuin lekker gekortwiekt is. Maar behalve die ene keer in de twee weken dat je je gras maait, staat het apparaat niets te doen. Net als bij het grootste deel van de andere grasmaaimachinebezitters in jouw buurt. Waarom zou je dus niet een buurtmaaimachine hebben?

Heel sociaal

Waar we ons 10 jaar geleden nog niet eens konden voorstellen dat je zomaar in het huis van een vreemde zou slapen, is dat dankzij AirBnB tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Een auto van iemand anders huur je tegenwoordig al even zo makkelijk met bijvoorbeeld SnappCar. De deelplatforms schieten als paddenstoelen uit de grond. Betaald, maar ook gratis. Kijk bijvoorbeeld eens op Peerby. Daar kun je makkelijk in je buurt zoeken naar spullen die gedeeld worden, gratis en voor niets. Nou ja, voor een glimlach dan.

Het mooie van dingen lenen is dat je meer deelt dan alleen hetgeen je leent. Je deelt vaak ook nog eens een leuk gesprek. Je leert nieuwe mensen kennen en krijgt leuke verhalen te horen. Dat maakt het delen extra sociaal. Andersom kan trouwens natuurlijk ook. Jij hebt vast dingen thuis die je niet zo heel vaak gebruikt, maar die wel heel nuttig kunnen zijn voor anderen. Als je die uitleent aan een ander geeft dat een extra goed gevoel. Van anderen blij maken wordt je zelf immers ook heel blij!

De blauwe economie bij jou thuis

Om je echt op weg te helpen delen we de komende maanden vijf heel handige, superpraktische tips waarmee je je eigen leven kunt verblauwen. Deze prikbordkaartjes zijn de vierde in de serie. Vul op het ene kaartje in wat je uit kunt lenen, en op het andere kaartje wat je graag van een ander zou lenen. Prik het bij je plaatselijke supermarkt op het advertentiebord. Je kansen vergroten? Hang de kaartjes ook in het buurtcentrum, op school en bij je sportvereniging op.

>> download Prikbordkaartjes Te leen gevraagd

Meer lezen over de blauwe, circulaire economie

Hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daarom maakten we een serie infographics waarin we uitleggen wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, hoe BlueCity daar invulling aan geeft én wat jij thuis zelf kunt doen om de balans terug te brengen.

LET OP: BEZINT EER GE PRINT – EN WEGGOOIT

Check voor je gaat printen je printer-instellingen, zodat je alleen pagina 2 uitprint. En ken je de recept uit je hoofd, doe het dan bij het oud papier. Van oud papier wordt namelijk weer nieuw papier en karton gemaakt – zo help je bij het sluiten van nog een reststroom. Blauw tot het einde.

 

Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens