Food for Thought

5. Eet voornamelijk planten [Download Recept No Waste Groenteburger]

Het is vast niet voor het eerst dat je dit leest: de vleesindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bovendien is hij ontzettend inefficiënt. Het grootste gedeelte van alle soja die wereldwijd geteeld wordt, is bedoeld als veevoer en zit dus in vlees en zuivel. Het zou zoveel logischer zijn om te zeggen ‘skip de koe, eet de soja’. Voedsel is er in principe in overvloed, maar dan moeten we er wel op een efficiënte manier gebruik van maken. En heus waar, vegetarisch eten kan net zo lekker zijn als een stukje vlees!

Vegetarisch of veganistisch eten wordt nog steeds vaak geassocieerd met bomen-knuffelende-geiten-wollen-sokken-dierenvrienden. En dat terwijl het steeds makkelijker èn hipper wordt om geen vlees meer te eten. Het internet bulkt tegenwoordig van de foodies die de heerlijkste plant-based gerechten op de kiek zetten. Kijk maar eens hier of hier. Steeds meer Nederlanders worden flexitariër en eten minimaal 3 keer per week geen vlees of vis. Maar toch lijkt de standaard nog steeds vlees te zijn. En dat kunnen we niet lang meer volhouden. Daar is onze planeet te kwetsbaar voor.

We zijn gewoontedieren

Dat veranderen van eetpatroon gaat vaak niet van de één op de andere dag. En dat is niet zo gek. Mensen zijn gewoontedieren. Er zijn talloze wetenschappelijke studies gedaan naar waarom het zo moeilijk is om een standaardpatroon te veranderen. En eten is nu eenmaal een standaardpatroon. Of het nu gaan om minder vlees, minder suiker, minder vet: we vinden het razend ingewikkeld om onze dagelijkse gebruiken aan te passen. Je moet daar dus een beetje moeite voor doen en tijd in steken. Maar als je om 18.00u na het werk in de supermarkt staat en ter plekke moet beslissen wat je gaat eten die avond, heb je vaak echt geen zin om nog een nieuw recept te gaan opsnorren.

Daarom is het devies: begin klein. Probeer eens één nieuw recept. Gewoon op een moment dat je tijd hebt om te experimenteren met eten. Bevalt het recept? Dan kun je je repertoire gaan uitbreiden. En zo kun je langzaam maar zeker de standaard van vlees naar plantaardig verschuiven.

BBQ’en zonder vlees

Om je alvast op weg te helpen, geven we je hierbij het recept voor een heerlijke groenteburger. Ideaal voor het aanstormende barbecue-seizoen. En je kunt er nog lekker mee variëren ook. Zo gaat ie niet snel vervelen, zelfs niet als ie in je standaard repertoire zit.

Wil je nog meer inspiratie voor vegetarisch bbq’en? Kijk dan ook eens naar deze pittige buffalo wings, heerlijke gegrilde groene asperges, of fantastische kebabs. Allemaal geweldige alternatieven voor de standaard vleeslollies. En je helpt er niet alleen het milieu een handje mee door minder vlees te eten. Je bent er ook van verzekerd dat je je dagelijkse portie groente binnenkrijgt. Win-win!

De blauwe economie bij jou thuis: 

Om je echt op weg te helpen delen we de komende maanden vijf heel handige, superpraktische tips waarmee je je eigen leven kunt verblauwen. Dit recept voor no fail en no waste groenteburgers is de laatste in de serie. Want afscheid van vlees nemen is voor sommigen best lastig. Gelukkig is zelf groenteburgers maken niet al te moeilijk. Meteen een goed moment om restjes groenten en brood weg te werken 🙂 Print het recept op pagina 2 uit en maak je eigen groenteburgers!

>> download recept no waste groenteburgers

Meer lezen over de blauwe, circulaire economie

Hoe dat nou precies werkt, die blauwe, circulaire economie – dat is best ingewikkeld. Daarom maakten we een serie infographics waarin we uitleggen wat de blauwe, circulaire economie inhoudt, hoe BlueCity daar invulling aan geeft én wat jij thuis zelf kunt doen om de balans terug te brengen.

LET OP: BEZINT EER GE PRINT – EN WEGGOOIT

Check voor je gaat printen je printer-instellingen, zodat je alleen pagina 2 uitprint. En ken je de recept uit je hoofd, doe het dan bij het oud papier. Van oud papier wordt namelijk weer nieuw papier en karton gemaakt – zo help je bij het sluiten van nog een reststroom. Blauw tot het einde.

 

Recept ontwikkeld ism no waste label Soephoofd. Meer anti-verspillingstips vind je in het KliekjesCollectief.
Tekst: Amke van der Linden Infographics: Bas Schellekens