New Materials, Ondernemen, Rond BlueCity

7 x BlueCity op Dutch Design Week 2021

the-exploded-view-beyond-building-ddw21-oscarvinck-jeroenvanderwielen-front1-lr

Dutch Design Week, het jaarlijks designfestival van Nederland organiseert deze week haar 20ste editie. En meer nog dan voorgaande staat de vraag centraal hoe we een leefbare economie, producten, maatschappij kunnen ontwerpen. Diverse ondernemers uit BlueCity presenteren hun circulaire oplossing in Eindhoven. Hier een lijstje mooie praktijkvoorbeelden uit ons ecosysteem op Dutch Design Week 2021, check ze als je nog gaat dit weekend.

The Exploded View Beyond Building @Ketelhuisplein

‘Beleef jouw circulaire leefomgeving van de toekomst’ met deze boodschap presenteert Biobased Creations samen met meer dan 100 pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen The Exploded View Beyond Building. Wát een prestatie en showcase van samenwerking en wat er al kan met bio en circulaire materialen. BlueCitizen Waterweg leverde bouwstenen voor de straat buiten, BlueBlocks leverde SeaWood panelen voor in het plafond en op het dak ligt substraat van ongewassen wol, gemaakt door Studio Walden, voortgekomen uit de wolhackathon georganiseerd door BlueCity. 

Verdraaid Goed @Design Perron

Oude ArenA stoelen, vrachtwagenzeilen en gele NS-borden met treintijden: stuk voor stuk afgedankte producten en materialen die te waardevol zijn om weg te gooien. Maar hoe maak je er een nieuw product van? Daar hebben onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam samen met praktijkpartners onderzoek naar gedaan in het onderzoeksproject Repurpose Driven Design and Manufacturing. Je vind de resultaten in het Design Perron van 16 oktober tot en met 24 oktober op Dutch Design Week. Op de tentoonstelling zijn onder andere producten te zien die zijn ontworpen volgens Repurpose-ontwerp strategieën. Zoals de Tolhuijs stoel met staal van Bruynzeel storage systems, de loopfiets van oude bureaubladen van Ciranol voor Ahrend en dienbladen van NS treintijden door VerdraaidGoed. 

Zeefier @Klokgebouw

Zeewier heeft geen kostbare landbouwgrond of zoet water nodig om te groeien. Het reinigt zelfs de lucht van CO2 en produceert zuurstof. Aangezien de textielindustrie de op één na meest vervuilende industrie ter wereld is, zijn drastische veranderingen nodig. De natuurlijke zeewierkleurstoffen van Zeefier dragen bij aan deze verandering. Als bionier uit ons Lab wil Zeefier de wereld op een verantwoorde manier kleuren en gebruikt restproducten uit de zeewierindustrie hiervoor. Zeefier is onderdeel van de It’s in our Nature Tentoonstelling in het Klokgebouw.

VanHier als onderdeel van Reaction

De grootste winkelketen van Nederland presenteerde zich op Dutch Design Week. Althans, dat klopt ook als we alle lokale makers optellen. Deze makers en ondernemers laten zien hoe het anders kan: een lokale economie als antwoord op de producten van de ACTION die niet gemaakt zijn voor langdurig gebruik en vaak onder slechte werkomstandigheden geproduceerd worden. Zondagavond zond de NPO de documentaire Reaction uit. BlueCitizen VanHier presenteert in de bus van REACTION haar lamp gemaakt van lokale materialen als onderdeel van de producten die Stichting Maak Het Lokaal inbrengt.

Fungkee Coating @Klokgebouw

Schimmels kunnen worden gebruikt om een breed spectrum aan eigenschappen aan biomaterialen toe te voegen, waaronder waterafstotendheid, kleur en geur, die de kwaliteit van producten van microben verbeteren. Het op cellulose gebaseerde bioleer wordt geproduceerd door bacteriën en zou dierlijk leer in de mode-industrie kunnen vervangen. Momenteel is het bioleer niet waterafstotend en is de kleur onstabiel wat uiteindelijk leidt tot voortijdige afbraak.

In het samenwerkingsproject met de Radboud Universiteit ontwikkelt oprichter van het Lab Emma van der Leest een waterafstotende schimmel coating om het functionele ontwerp van bioleer te verbeteren. De coating is nu nog speculatief ontwerp, maar ze hoopt door te ontwikkelen tot een voorbeeld van een chemicaliën vrije coating die de aandacht zal trekken in de mode-industrie.

Alumni

Jarenlang waren de innovaties van Rotterzwam en FruitLeather te zien op Dutch Design Week. Mooi om veel “leeralternatieven” en producten gemaakt van mycelium tegen te komen. Dat mag van ons nog wel véél meer!