Rond BlueCity

Circulaire bouw in BlueCity: van afgedankt naar binnenwand

BlueCity-Circulaire-Economie-mei-2018-17

De kelders van BlueCity waren vroeger alleen toegankelijk voor de technische dienst van Tropicana. Op sommige plekken kon je zelfs helemaal niet komen: het bassin waarin het water voor het golfslagbad opgeslagen werd, bijvoorbeeld. Of de gang waar de luchtkanalen doorheen liepen. Inmiddels is het bestemming veranderd. Een deel van de kelder, met een omvang van zo’n 1125 m2, wordt momenteel omgebouwd tot een productieruimte voor Rotterdamse makers. Daarbij wordt gewerkt volgens de principes van de circulaire en blauwe economie. 

Een voorbeeld? Bij de circulaire bouw in BlueCity wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale reststromen. Dat zijn niet altijd materialen die al een leven hebben geleid – het kan ook gaan om reststromen uit de bouw. Zo stuitte Oogstkaart onverwachts op een partij prachtig ongebruikt hout. Maar: snel handelen was belangrijk. In dit artikel laten we zien waar de houten wanden in onze nieuw te realiseren kelderkantoorruimtes vandaan komen.

Gedemonteerde houten school

Een klimaatbewuste, duurzame school die gebouwd zou worden in een massief houten bouwsysteem met een demontabel gerecycled gevelmateriaal, en die zou worden voorzien van groene daken en speelpleinen – dat was wat SPEE Architecten voor ogen had met het ontwerp voor Basisschool het Open Venster.

Het liep helaas anders. De gemeente Rotterdam besloot naar lang overleg de bouw stil te leggen en het originele, verouderde gebouw te renoveren. Een oplossing waar de directeur van basisschool Het Open Venster blij mee was, omdat er dan eindelijk schot in de zaak zou komen – maar wat ook betekende dat alles wat er al opgebouwd was, weer moest worden afgebroken.

Het gebouw werd gedemonteerd en het materiaal verdween in een opslag. De gemeente heeft geprobeerd een nieuwe toepassing te vinden voor het hout, in eigen projecten, maar dat bleek niet haalbaar. En toen was er ineens haast: de opslagruimte moest dit voorjaar weer leeg opgeleverd worden. Daardoor dreigde een flinke partij prachtig hout omgezet te moeten worden in biogas. 

Rijp voor de sloop

Oogstkaart, een initiatief dat inzichtelijk maakt waar welke gebruikte bouwmaterialen opgehaald kunnen worden, faciliteert een platform waar gebruikte materialen kunnen worden aangeboden en gevonden. Zij werd benaderd met de vraag een herbestemming te vinden voor die enorme partij ongebruikt hout, waaronder Lignatur: hoogwaardige houten elementen met constructieve en akoestische kwaliteiten.

Deze werd door Superuse Studios, het architectenbureau dat o.a. de circulaire bouw van BlueCity overziet, uiterst geschikt bevonden om binnenwanden van te maken voor de nieuw te realiseren circulaire werkruimtes in de kelders van het oude subtropisch zwemparadijs.

Loods vol hout

superuse-studios-bluecity-circulair-bouwen-hout-loods-heftruckZo kwam het dat het team van Oogstkaart, hartje winter, in de vrieskou van een onverwarmde loods op een guur bouwterrein, zeven meter lange elementen op maat liet zagen.

Vervolgens werden 16 vrachtwagens vol hout naar een nieuwe bestemming gereden, waaronder dus BlueCity, maar ook Hof van Cartesius in Utrecht en Buurman Rotterdam.

Van afgedankt naar binnenwand

Het herbestemde hout vindt binnen BlueCity een nieuwe plek, namelijk als binnenwand in de nieuw te realiseren kantoorruimtes. Hierboven aannemer Theo Mostert, als sinds het begin betrokken bij de Circulaire Bouw binnen BlueCity, druk bezig met het geredde hout.

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Achter de glazen wanden van BlueCity ontluikt een circulaire stad waar wordt geleerd, geleefd en gedeeld. Het is een duurzame droom die wordt gerealiseerd door mensen die de economie radicaal veranderen – van lineair naar circulair. En dat geldt niet alleen voor de ondernemers die zich in het pand vestigen; ook het gebouw zélf wordt circulair verbouwd. Hoe?

> lees meer over de circulaire bouw in BlueCity, waaronder dit interview met Karola van Rooyen van Oogstkaart

Ondernemer in de new economyVestig je in BlueCity!

BlueCity helpt de circulaire economie op gang door ondernemerschap te stimuleren. We bouwen een ecosysteem, waarin stromen zoveel mogelijk lokaal gebruikt en gecirculeerd worden en helpen ondernemers om snel een businesscase te identificeren, deze te testen en indien mogelijk op te schalen.

check de werkruimte in BlueCity

We zoeken een mix van circulaire ondernemers die iets doen in de biologische cyclus en in de technische cyclus. Van studenten of start-ups die proof of principle zoeken, tot scale-ups met proof of concept. Van low tech tot high tech, van praktisch tot wetenschappelijk – wij zoeken juist die combinatie.