Events, Food for Thought

“Veel mensen denken bij vintage kleding al snel dat je een soort stoffige toestand bent, maar dat hoeft helemaal niet.” – Interview met Anne Bo Vis

pexels-ron-lach-8396322

Op zaterdag 18 december organiseert BlueCity, CHANGEZ XL: we toveren het oude golfslagbad om in een groot SWAP & REUSE warenhuis met een kledingruil, speelgoedruil en markt met toffe producten van circulaire ondernemers uit BlueCity. En om goed voorbereid te gaan swappen, geeft Anne Bo Vis (24) je alvast een paar tips en tricks voor het ruilen van je kleding!

Samen met Hannie Mans, runt Anne sinds haar 21e Het Derde Servies; een antieke servies winkel op de Nieuwe Binnenweg. Daarnaast vergroend ze daken samen met Rooftop Revolution en Mooi Mooier Middelland. En speciaal voor BlueCity gaat Anne tijdens CHANGEZ XL aan de slag als styliste. 

“Styliste Margreeth Olsthoorn heeft me heel veel geleerd over fashion. Door haar heb ik mooie vintage designer stukken leren combineren met de kleding die ik al in mijn kast had liggen. Veel mensen denken bij vintage kleding al snel dat je een soort stoffige toestand bent, maar dat hoeft helemaal niet.”

“Fast fashion heb ik in de ban gedaan, bij een Zara of H&M zal je me nooit vinden. Ook ga ik niet zo vaak naar kringloopwinkels zoals Cheap Fashion, RataPlan en Episode. Persoonlijk koop ik mijn kleding het liefst bij een vintage designer zaak in Antwerpen of op veilingen.”

Tips & tricks

1. Begrijp wat swappen inhoud

“Swappen is het ruilen van bijvoorbeeld kleding; Als je een paar mooie stukken in je kast hebt hangen die je niet meer draagt, maar waarvan je weet dat iemand anders die nog wel kan gebruiken, neem die dan mee naar CHANGEZ XL. Andere mensen die aanwezig zijn doen hetzelfde. Zodra je dan iets moois vind, kun je jouw item ruilen met die van iemand anders zodat ze niet in de prullenbak belanden.”

2. Kijk goed naar het materiaal 

“Het is altijd een goed idee om te kijken naar het materiaal waar de kleding van gemaakt is. Zelf zoek ik altijd naar iets dat van zijde, wol of cashmere is gemaakt, omdat dit mooie materialen zijn die lang meegaan en lekker warm zijn.”

3. Weet wat je mooi staat

“Om kleding te vinden die je leuk vind moet je weten wat je goed staat. Met een zwart colbert kan je een eeuwigheid doen, maar voordat je er eentje van het rek plukt is het handig om te weten welke pasvorm bij jouw lichaamstype past.”

In De Pasvorm Gids van Bloezen.nl leer je meer over welke pasvorm bij jouw lichaamstype past.

4. Je basics in orde hebben

“Als je je basics, zoals een wit T-shirt of een mooie jeans, goed op orde hebt kun je gaan experimenteren met bijvoorbeeld een ‘gek’ blouseje, grote oorbellen, handschoentjes of andere accessoires. Deze items kunnen je op het eerste gezicht simpel uitziende, zwarte outfit helemaal afmaken.”

5. Ken je designers

“Als je goede designer vintage items wil scoren moet je goed weten welke designers er überhaupt zijn. Daarom raad ik je aan om van te voren online research te doen, zo voorkom je dat als een kip zonder kop door de rekken heen rent.”

6. Breng je geswapte kleding naar de stomerij

“Als je tweedehands kleding koopt raad ik je aan om deze gelijk naar de stomerij te brengen. Je weet namelijk niet waar de kleding opgeborgen lag voordat jij het in handen kreeg. Zo zouden er motten of iets dergelijks tussen de kleding kunnen zitten en je wil voorkomen dat de rest van je garderobe daar last van krijgt. Daarnaast kan het nooit kwaad om je kleding goed te reinigen.”

Persoonlijk swap advies

Wil je meer tips? Anne helpt je graag op 18 december met het swappen van je kleding op CHANGEZ XL!

Tijdens CHANGEZ XL kan je ook je kleding komen fixen bij Let’s Fix Fashion. Van 12.00 tot 18.00 uur kan je meedoen aan verschillende workshops: Fix je wollen kleding met designer Foekje Fleur, verf je kleding met bloemen met Studio Nani, maak en verf een bodysuit met LOGOCOMO x Studio Kling.

Meer van Anne zien?

Tijdens Let’s Fix Coffee & Music op zaterdag 12 februari geeft Anne de workshop ‘De kunst van kintsugi’, hier leer je hoe je gebroken servies repareert volgens de Kintsugi-techniek. Je verguldt barsten en voegen met de gouden of zilveren lak tot een geweldig nieuw exemplaar.

 

Tekst door Sanne Kleijweg