Rond BlueCity

BlueCity wint ARC17 Innovatie Award

NRC-Geld-verdienen-met-restjes-BlueCity-dome

Op 30 november 2017 won Superuse Studios voor de transformatie van BlueCity de ARC17 Innovatie Award. BlueCity werd genomineerd voor de wijze waarop een voormalig zwemparadijs is getransformeerd tot een innovatieve werkomgeving en waarop circulariteit en circulaire economie op stedelijke schaal praktisch zijn geëffectueerd. 

“Het project is niet top-down op een traditionele manier ontwikkeld, maar bottom-up en gericht op groei. In de ogen van de jury is dit de enige juiste manier van place-making: niet aan het einde maar aan het begin van het proces.” 

BlueCity is, volgens de jury bestaand uit Francesco Messori, Anne van der Zwaag, Auke Touwslager, Gerrit Vos en Harm Tilman, de dynamische transformatie van een leegstaand tropisch zwemparadijs tot voorbeeldstad en laat op een inspirerende manier zien dat circulariteit en circulaire economie op stedelijke schaal mogelijk zijn. Het pand biedt ondernemers een plek om te werken aan oplossingen voor de 21ste eeuw. Dit wordt ondersteund door uitgebreide faciliteiten en een podium waarop hun werk voor de wereld zichtbaar wordt. 

Bottom-up transformatie

Superuse Studios heeft op een bewonderenswaardige manier een moeilijke transformatieopgave tot een goed einde gebracht. Het project omvat veel meer dan alleen architectuur. Tropicana had jaren met leegstand te kampen en was na het succes van de beginjaren een hopeloze plek geworden. De transformatie is geheel bottom-up gedaan en is uitgemond in een prachtig hybride project waarin leisure, business, horeca en leven zijn gemengd. 
De twee andere genomineerden waren Superlofts Houthaven in Amsterdam en Designplus Pavilion in Düsseldorf.

BlueCity door Superuse Studios winnaar van de ARC17 Innovatie Award

Het project laat zien dat succesvolle projecten van transformatie ver buiten de eigen discipline moeten treden. Met deze bekroning wil de jury tevens benadrukken dat wanneer je aan een transformatie of renovatie werkt, je moet werken aan een langetermijnvisie en deze zichtbaar maken. In de architectuur gaat het niet alleen om het project zelf, maar ook om een toekomstbestendige visie.
>> lees meer over de ARC17 Awards

Circulair bouwen in de disco

Architect Superuse Studios is mede-initiatiefnemer van het project en maakt deel uit van het bouwteam dat het gebouw op een dynamische manier ontwikkelt. Dit betekent dat zonder definitief eindbeeld voor nieuw programma ruimte wordt gezocht en gemaakt die zoveel mogelijk wederzijds profijt oplevert.

De vorm en infrastructuur van het gebouw worden zo  veel mogelijk in tact gelaten. Ook bij de energie en klimaatbeheersing wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de kwaliteiten van het bestaande gebouw. Waar aanpassingen nodig zijn, vindt materialisering van het gebouw plaats  met componenten uit het gebouw zelf of worden de materialen en producten uit de regio geoogst. Het eerst opgeleverde onderdeel – de kantoorvleugel in de voormalige discotheek – bewijst dat dit behalve een inspirerende werkomgeving ook aanzienlijk milieuvoordeel opleverd. Deze specifieke transformatie werd 90% circulair gerealiseerd.
>> lees meer over de ontwikkeling van de circulaire kantoorvleugel van BlueCity

Meer weten over de circulaire bouw in BlueCity?

Het eerste deel van de transformatie van zwembad tot voorbeeldstad is voor 90% circulair. De eerste, ruim 1.300 vierkante meter van de in totaal ongeveer 10.500 duizend vierkante meter is gereed. Hoe BlueCity dat voor elkaar gekregen heeft? Dat is een lang verhaal – dat we graag laten vertellen door de mensen die het gedaan hebben. In een serie interviews laten wij het circulaire bouwteam van BlueCity aan het woord, waaronder bouwpioniers Floris Schiferli (onder andere over de cederhouten kozijnen)Yvette Govaart (onder andere over het bouwproces) en Karola van Rooyen (over het oogsten van circulair bouwmateriaal).

>> hier vind je meer informatie over de circulaire bouw in BlueCity