Events, Ondernemen

8x BlueCity op Dutch Design Week!

image0

Vandaag gaat de Dutch Design Week 2022 van start in Eindhoven. De Dutch Design Week is het grootste design event van Noord-Europa. Meer dan 2600 ontwerpers presenteren hun innovatieve ideeën en werken aan de 350.000 jaarlijkse bezoekers. De nadruk op experiment, innovatie en cross-overs: de Dutch Design Week wil het ontwerp van de toekomst en de toekomst van design tonen, om te laten zien hoe ontwerpers vorm geven aan een positieve toekomst. En natuurlijk zijn er hierbij BlueCity ondernemers van de partij! Bezoek jij deze week de Dutch Design Week? Hieronder een overzicht van alle ondernemers werk je in de praktijk kan zien, van vandaag t/m zondag 30 oktober!

Zeefier

De textielindustrie moet radicaal gaan veranderen, aldus ontwerpsters Nienke Hoogvliet en Anne Boermans van Zeefier. De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën. Zeefier gelooft dat zeewier de oplossing hiervoor is: zeewier heeft geen schaarse grondstoffen nodig en zuivert ook nog eens de CO2. Daarom ontwikkelde Zeefier in het BlueCity Lab textielverf gemaakt van zeewier. Deze zeewier-textielverf schaadt het milieu minder dan de gebruikelijke textielverf vol chemicaliën zit. Bezoekers aan het Klokgebouw kunnen het werk van Zeefier vinden op het Secrid Talent Podium. In deze tentoonstelling laten 11 design talenten ontwerpen op het gebied van evolutionair productontwerp zien.

 

Fabulous Fungi

Ook Ilse Kremer van Fabulous Fungi houdt zich bezig met de vervuilende textielindustrie. Zij kwam erachter dat 90% van alle kleding synthetisch wordt geverfd. Bij deze verfmethode wordt er overmatig water gebruikt en deze textielverf is verantwoordelijk voor een aanzienlijk hoeveelheid watervervuiling. Fabulous Fungi levert een oplossing voor deze problemen door schimmels in te zetten voor een duurzame textielverf. Ilse experimenteert hier nu mee in het BlueCity Lab. In de West Area, Evoluon kan je het werkproces en eindresultaat bewonderen. Hiernaast werkte Ilse ook mee aan het project Home(Land), dat te zien is in de Strijp-s Area, The New Block. In dit kunstproject wordt de band tussen innovatie en ambacht herontdekt, door traditionele Oekraïense technieken te verbinding met biodesign. Voor dit project verfde Ilse met haar schimmelverf een Gunya, een traditionele jas die oorspronkelijk gedragen werd door herders in het Carpathian gebergte.

Blade Made

Ontwerp moet niet worden beschouwd als het begin van een lineair, maar van een circulair proces: een fase in een continue cyclus van creatie en recreatie, gebruik en hergebruik. Dat is het uitgangspunt van architectenbureau SuperUse, ook de stuwende kracht achter de circulaire verbouwing van het BlueCity. SuperUse maakt duurzame architectuur mogelijk door ‘oude’ materialen een nieuw leven te geven. Tijdens de Dutch Design Week lanceert SuperUse als medeoprichter Blade Made: een impact design start-up met schaalbare buiteninstallaties van afgedankte windturbinebladen. Blade Made is een ontwerpstrategie om afgedankte windturbinebladen te (her)gebruiken in de design en bouwsector, als een alternatief voor recycling. Windbladen hebben namelijk inherente ontwerp-, engineering-, materiaal-, esthetische, ergonomische en iconische eigenschappen die ze geschikt maken als bouwelementen. SuperUse en de andere oprichters van Blade Made zien daarom grote kansen, in een tijd waarin de eerste windparken al een vervanging toe zijn. Schuif aan bij BladeMade op het Ketelhuisplein in de Strijp – S Area.

VanHier

Klaske Postma maakt met VanHier BioMaterialen op basis van lokale natuurlijke reststromen en snelgroeiende teelten, zoals lisdodde, rietmaaisel, fresia bladeren en kerstbomen. VanHier begon de ontwikkeling vorig jaar in het BlueCity Lab en is op dit moment bezig met opschalen. Met dit biomateriaal geeft de start-up waarde aan snelgroeiende gewassen en lokale natuurlijke reststromen die anders worden verbrand. De materialen worden lokaal geproduceerd, waardoor de bouwsector minder materialen van ver hoeft te importeren. En daar is behoorlijk wat winst te behalen: de bouwsector is verantwoordelijk voor circa 38% van de globale CO2-emissies. Er ligt op dit moment zo’n 700 miljoen kilo plaatmateriaal op de afvalberg, die niet of moeilijk recyclebaar is. Wil je de oplossingen van VanHier zien op de Dutch Design Week? Je kunt de BioMaterialen bewonderen op de Yski expo (Strijp-s Area)

Hollands Wol Collectief

Tijdens de Wol Hackethon in BlueCity in 2021 heeft een groep lokale ondernemers de handen ineen geslagen om te voorkomen dat duizenden kilo’s schapenwol in de verbrandingsoven belandden. Deze Hackathon leidde tot de oprichting van Het Hollands Wol Collectief. Het Hollandse Wol Collectief koopt wol op, zorgt voor een eerlijker prijs voor schapenhouders en verkoopt het door aan de ondernemers die aangesloten zijn die er producten van maken voor luchtzuivering of isolatie, designproducten, bodemverbeteraars of biobased bouwmaterialen voor groendaken. Op de Dutch Design Week presenteert het Hollands Wol Collectief de eerste producten gemaakt van industrieel verwerkt Hollands wol. Je kunt deze producten zien op de Yski Expo (Strijp – S area).

BlueBlocks en Waterweg

Waterweg en BlueBlocks zijn onderdeel van de expositie ‘Ode aan de Durvers’. Waterweg en BlueBlocks dragen elk op hun eigen manier bij aan de revolutie in de bouwsector: Waterweg maakt van bagger waterpasserende tegels, BlueBlocks produceert bouwplaten gemaakt van zeewier. De tentoonstelling ‘Ode aan de Durvers’ toont de zoektocht van deze en andere pioniers op het gebied van biobased materiaal en duurzaam bouwen. Daarnaast biedt ‘Ode aan de Durvers’ ook handelingsperspectief en presenteert een actieagenda voor de toekomst van biobased en circulair bouwen. Laat je inspireren door de mogelijkheden en bezoek ‘Ode aan de Durvers’ in de Strijp-S area, Trudotorenplein (WDE), Philitelaan, Map No. B15.

Emma van der Leest

Hoe creëren we producten, processen en omgevingen die echt circulair zijn? Hoe kunnen we systemische verandering doorzetten in onze benadering naar de natuur toe door middel van onderzoek, experiment en ontwerp? Vraagstukken waar BlueCity Lab mede-oprichter Emma van der Leest zich over heeft gebogen en tijdens de Dutch Design Week haar visie over deelt in een DDW Talk met het thema ‘Eco Pioniers’. Samen met zes andere pioniers vertelt en bespreekt Emma haar kennis. Deze talk vindt plaats in de Gasfabriek.

Urban Reef

Om een stad te laten groeien die niet alleen voor mensen is, experimenteert Urban Reef met biomaterialen en natuurlijke algoritmen. Pierre Oskam en Max Latour werken aan 3D-geprinte Urban Reefs die bestaan uit een labyrint van schuilplaatsen voor verschillende organismen. BlueCity heeft twee Urban Reefs rondom het pand, aan de noord- en zuidkant. Hier kunnen insecten een oase in de stad vinden. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Urban Reef hun onderzoek met materialen, bio-ontvankelijkheid en interaction design in de West Area, Evoluon.